Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

На одному диханні

У Будинку актора весь вечір співали романси
27 вересня, 2007 - 00:00
ОДНА З МИТТЕВОСТЕЙ КОНЦЕРТУ / ФОТО IГОРЯ КОНВIСЕТА

У Будинку актора відбувся сольний концерт педагога Українського університету культури, лауреата Російського конкурсу виконавців старовинного та циганського романсів, міжнародного конкурсу оперних солістів Вікторії Рожковської — «Вечір романсу».

З’явившись у середині минулого століття в Західній Європі як світська пісня, романс розвивався в Іспанії, Франції, Німеччині, але тільки в Росії набув тієї особливої форми, яку можна охарактеризувати як «сповідь душі».

У нинішньому XXI столітті в нашій країні цей музичний жанр, постійно розвиваючись і вдосконалюючись, трансформувався в рідкісний сплав високої поезії та чудової музики. Сьогодні, як і сто років тому, жанру романсу властиві певна особлива довірливість інтонації, щирість, теплота, відвертість, оголеність почуттів, у романсі поєднуються, ніскільки не перебиваючи одне одного, тихий світлий смуток і ціла буря пристрастей.

Цього вечора виконувалися гарні старовинні романси «Живет моя отрада», «Ночи безумные», «Он виноват», «Отцвели хризантемы в саду», «Ноч светла», «Не уходи, побудь со мною», «Утомленное солнце»... Загалом було виконано близько 20 творів.

Акомпанували Вікторії Рожковській: молодий талановитий композитор Влад Варна, лауреат Міжнародного конкурсу Дмитро Кушниров (гітара), лауреат Міжнародного конкурсу Ілона Гусак (фортепіано).

Класичні романси, українські й російські народні пісні яскраво розкрили самобутній талант Вікторії Рожковської. Співачка з чистим, красивого тембру лірико-драматичним сопрано з яскравими «верхами» багато років викладає вокал студентам Університету культури. Прекрасний голос співачки, його особливий, неповторний тембр постійно розширює горизонти її творчості, дає можливість поповнювати репертуар новими творами. І все ж не ліричне, а драматичне начало більше хвилює співачку. І не лише тому, що в ньому особливо яскраво проявляється сила голосу, розкриваються його природні резерви, а тому, що внаслідок свого характеру Вікторія Рожковська — драматична співачка.

Практично весь концерт супроводжував молодий талановитий український композитор Влад Варна. Він пише гарну музику в стилі «екшен» для кінофільмів, віднайшов правильну модель подання таких незвичайних інструментів, як мандоліна, балалайка, піаніка. Нещодавно в нього вийшли два чергових диски: «На одному диханні» й «Акварель». Його музика чудово сприймається завдяки високому професіоналізму, різнобічності музичних пристрастей, широті мислення композитора. Щоб музика швидше знаходила шлях до сердець слухачів, треба шукати нових форм, експериментувати як у самій музиці, так і в засобах її вираження. Його музика людяна, сповнена широких почуттів. У ній немає нічого надуманого, вона звернута просто до серця слухача.

На висоті виконавської майстерності провели весь концерт Дмитро Кушніров (гітара) і Ілона Гусак (фортепіано).

Доповнили програму твори, музику й слова до яких написала В. Рожковська. Вдячні слухачі буквально закидали квітами свого улюбленого педагога та чудового виконавця. У чому ж секрет успіху? Передусім у величезній працьовитості, вмінні добиватися бездоганності кожного елемента, кожної деталі вокальної партiї, багатства палітри, знаходити точний малюнок виконуваного твору. І ще, безсумнівно, багато залежить від сердешної повноти в прочитанні кожного музичного твору. Це захоплює слухачів, справляє на них великий емоційний вплив, примушує співпереживати всі ситуації музичного сюжету.

Ігор АЛЕКСАНДРОВ
Газета: 
Рубрика: