Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Українські медики стажуватимуться в німецьких клініках

25 вересня, 2007 - 00:00

З наступного року українські медики матимуть можливість підвищувати кваліфікацію в німецьких клініках. Фінансуватиме стажування лікарів Фонд європейського співробітництва. Про це йдеться в спільній заяві про співпрацю України та Німеччини, яку минулого тижня підписала міністр охорони здоров’я ФРН Улла Шмідт та її український колега Юрій Гайдаєв. Цьому передував робочий візит Улли Шмідт в Україну та переговори міністрів обох держав.

— Я дуже рада тому, що нам вдалося підписати цю угоду, яка є втіленням співпраці та одночасно активізує дружні стосунки двох держав. Ми домовились про співпрацю у багатьох напрямках медицини на позиціях сусідства. Кожній стороні є в чому повчитися і є що запропонувати, — сказала федеральний міністр охорони здоров’я Німеччини Улла Шмідт.

В ході переговорів високопосадовці визначили основні напрямки майбутньої співпраці. Зокрема, це — в галузі боротьби з ВІЛ/СНІДом, профілактики наркотичної залежності, інфекційних та неінфекційних захворювань, надання медичної допомоги дітям та матерям, розвитку інституту сімейного лікаря, вдосконалення стандартів якості лікування.

— Німеччина є лідером у європейській медицині. Тому співпраця з німецькими медиками для нас дуже важлива. Всьому світові відома система німецької страхової медицини. Ми хочемо перейняти цей досвід, оскільки навіть найбагатша держава світу не в змозі витримати таке бюджетне навантаження на систему охорони здоров’я, — підсумував міністр Юрій Гайдаєв.

Також сторони домовилися про подальше партнерство, обмін фахівцями, підвищення кваліфікації українського медичного персоналу в ФРН, впровадження передових технологій, сучасних методів діагностики, клінічних та оперативних втручань, післяопераційної реабілітації в напрямках онкології та швидкої медичної допомоги. Визначено, що двостороння співпраця відбуватимуться у форматі прямих партнерств: між клінікою міста Мурнау й Київською клінічною лікарнею швидкої допомоги та клінікою міста Аугсбург й Дніпропетровським обласним онкологічним диспансером.

Інна БІРЮКОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: