Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Подзвони мені, подзвони!

До 2010 року уряд обіцяє забезпечити стаціонарним телефонним зв’язком усю Україну
13 вересня, 2007 - 00:00
ФОТО ОЛЕГА НИЧА

У Гришківцях Житомирської області, Фурсах Білоцерківського району Київщини та Садках на Полтавщині усім пільговикам безкоштовно встановили новенькі стаціонарні телефони, хоча й не прокладали до хат кабелі. Новітні технології допомогли тим, хто ставав у чергу «на телефон» ще за часів СРСР. Про це розповів віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв, презентуючи днями урядову програму під назвою «Телефон у кожний дім». Як запевнив урядовець, у результаті її реалізації кожний громадянин України (і в першу чергу — пільгові категорії), який ще не має стаціонарного телефону, отримає можливість користуватися зв’язком і повним комплексом телекомунікаційних послуг, у тому числі й iнтернетом.

Програму планують реалізувати за 2008—2009 роки за кошти державного бюджету. На це буде виділено 480 мільйонів гривень. Фішка цієї програми в тому, що встановлюватимуться не звичайні кабельні стаціонарні, а CDMA- телефони. «Найбільш перспективною була визнана технологія CDMA, у якої найнижча собівартість і висока якість», — пояснював Клюєв. Крім того, чи не найголовнішою перевагою нової технології є відсутність потреби в прокладанні кабелю, що, зрештою, і впливає на порівняно незначну собівартість встановлення телефону.

На державні 480 мільйонів гривень необхідне обладнання закуплять у США. Після цього його буде передано компанії «Укртелеком», де спеціально для цього буде створено особливий підрозділ. Проте Клюєв відзначив, що з часом, можливо, дещо з цього обладнання почнуть виробляти й на вітчизняних підприємствах, що, можливо, додатково зменшить собівартість технології. Така перспектива, на думку Клюєва, надасть можливість виправити невтішну нині ситуацію з телефонізацією країни.

За статистикою, яку навів віце-прем’єр-міністр, сьогодні на 100 жителів України припадає 26 стаціонарних телефонів. Для порівняння: у Західній Європі на 100 жителів — 80... «А у нас в Україні тисяча вісімсот населених пунктів узагалі не мають телефонного зв’язку. Це віддалені сільські, гірські та депресивні райони. П’ять тисяч населених пунктів не мають стаціонарних телефонів. І на сьогодні черга на встановлення квартирних телефонів складається більш ніж з двох мільйонів чоловік. Деякі стоять у ній по двадцять—тридцять років. «Багато хто вже помер, телефону так і не дочекавшись, — говорить про людські біди Клюєв і робить висновок, — не маючи цивілізованих засобів зв’зку на території всієї країни, ми не маємо права стверджувати, що живемо в розвинутій цивілізованій державі...»

За словами урядовця, основною причиною такого стану речей є надто висока собівартість установлення, у якій левова частка припадає на прокладання телефонних ліній до віддалених сільських та важкодоступних гірських населених пунктів. З допомогою ж CDMA-технології є можливість зменшити собівартість встановлення телефону й телефонізувати кожну сім’ю в Україні. «Iз використанням даного стандарту значно зменшаться затрати на встановлення телефону у віддалених і важкодоступних районах. Витрати державного бюджету на встановлення пільгових телефонів завдяки цьому зменшаться на п’ятдесят відсотків», — підкреслює Клюєв.

Він запевняє, що проблема звичайних стаціонарних телефонів у тому, що необхідно провести велику кількість кабелю, для того, щоб телефон працював. У важкодоступних місцях це взагалі фактично неможливо. А новітня технологія може поєднати переваги мобільного зв’зку з стаціонарним, зокрема з його досить доступною ціною. Клюєв підкреслив, що всі ціни на новий тип зв’язку будуть відповідати нинішнім стаціонарним телекомівським тарифам.

«До кінця 2009 року фактично вся Україна буде покрита цим телефонним зв’язком. Ми повністю ліквідуємо черги на встановлення телефону й забезпечимо зв’язком кожну українську сім’ю! ...Наприкінці 2007 року цим зв’язком буде покрито відсотків п’ятнадцять території, а наприкінці 2008 року — близько шестидесяти п’яти відсотків території. А наприкінці 2009 року ним буде покрито всю територію України...», — запевняє Клюєв.

Та чи це не один із способів підняти вартість «Укртелекому» перед його довгоочікуваною приватизацією? Андрій Клюєв запевнив журналістів, що навіть якщо «Укртелеком» і приватизують, то вищезгаданий спеціальний підрозділ залишиться в державній власності...

Олексій САВИЦЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: