Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У лавах харківських регіоналів розпочався розкол

1 вересня, 2007 - 00:00

У Харкові закінчилася розширена політрада облорганізації Партії регіонів. Збори були закритими для преси. Ухвалу політради озвучив глава облорганізації ПР Василь Салигін.

Регіонали прийняли ухвалу виключити з Партії регіонів депутата обласної ради Віталія Самусєва і депутата міськради, кандидата в народні депутати ВРУ Віталія Картавих, а секретареві міськради Геннадієві Кернесу оголосити «сувору догану». Василь Салигін сказав, що Самусєва і Картавих пропонується виключити з партії «за саботаж». Які претензії до Геннадія Кернеса і за що він отримав «сувору догану», ні Салигін, ні інші однопартійці не уточнили.

Салигін зазначив, що всі троє можуть оскаржити сьогоднішню ухвалу в центральному керівному органі партії, який і прийматиме остаточне рішення виключати чи ні Картавих і Самусєва з лав регіоналів. В’ячеслав Картавих сказав, що після політради «відчуття дуже важкі» і пообіцяв журналістам дати прес-конференцію. Геннадій Кернес від коментарів відмовився, швидко вийшов, сів до авто та поїхав. Міський голова Михайло Добкін, якого останнім часом усе частіше звинувачують у дискредитації Партії регіонів у Харкові, зазначив, що це була «дуже серйозна політрада» й кожен після неї може зробити для себе конкретний висновок.

«СПОВІДЬ КІЛЕРА»

Історія конфлікту між міським керівництвом ПР і В. Картавих почалася давно, але терпець регіоналів остаточно урвався після сенсаційної прес-конференції В’ячеслава Картавих «Сповідь кілера?», під час якої колишній начальник Московського РВ ХМУ МВС України в Харківській області спростував власну причетність до нещодавнього замаху на секретаря харківської міської ради Г. Кернеса. Раніше Кернес заявив, що В. Картавих входить до числа підозрюваних у даній справі.

Полковник В. Картавих не обмежився подібними заявами та створив ініціативну групу зі збору інформації про протиправну діяльність секретаря міськради Геннадія Кернеса. За словами колишнього оперативника, збір інформації на Кернеса розпочала ініціативна група, до якої ввійшли колишні й чинні працівники силових структур, депутати й журналісти. Матеріали на міського секретаря несуть кожного дня, причому багато які документи за підписами великих начальників. Першими із зібраними матеріалами будуть ознайомлені журналісти. Потім усе буде передане міліції, але не харківській. На запитання журналіста про те, що він збирає компромат на однопартійця, В’ячеслав Іванович відповів: «Закон — важливіший аніж партії». Та й натякнув, що Геннадій Адольфович може перебувати в будь-якій партії, якщо йому буде це вигідно.

ПОСТРАЖДАВ ЗА СПРАВУ ПІОНЕРІЇ

Причиною партійного гніву на адресу колишнього голови депутатської комісії з питань власності харківської обласної ради В. Самусєва став конфлікт із главою обласної ради В. Салигіним із приводу комунальної власності. За словами Самусєва, він наполягав на збереженні найстарішого в місті кінотеатру «Боммер», готелю «Київський», «Палацу піонерів» та інших привабливих об’єктів у комунальній власності, чим викликав незадоволення Салигіна. «Якби я не впирався, перші поверхи Держпрому вже були б бутиками чи Макдональдсами, — заявив Самусєв у одному з інтерв’ю.

На сесії облради 22 травня головою комісії облради з питань власності було обрано Ю. Александровича. «За» зняття Самусєва проголосували 90 депутатів. «Проти» — 8, 8 не брали участі в голосуванні, 19 — утрималося. Віталій Самусєв оцінив дії Салигіна як «PR-шоу приборкання непокірного». І заявив, що відвертість може коштувати йому бізнесу — вже почалася серія перевірок на підприємствах, де він виступає власником. Він також звинуватив Василя Салигіна в непослідовності і в тому, що всі ухвали в обласній раді приймаються її головою одноосібно.

ЦЕ ЛИШЕ ПОЧАТОК

Як відзначають харківські експерти, виключення з партії Картавих і Самусєва — це лише початок процесу розпаду Партії регіонів у Харкові. На рівні облради та міськради є значна кількість депутатів-регіоналів, які вкрай незадоволені перетворенням Партії регіонів у Харкові на політичну ширму для прикриття бізнесових інтересів глави облради В. Салигіна і міського дуету Добкіна — Кернеса, який дискредитував себе. Багато хто з нинішніх явних і прихованих незадоволених у ПР — це люди, яких привів у політику небіжчик Є. Кушнарьов, при якому ситуація в партії кардинально відрізнялася від нинішньої.

Експерти зазначають, що й ухвала про виключення з партії В. Картавих і В. Самусєва приймалася зі значними порушеннями. В. Самусєва було поставлено перед фактом свого виключення з партії, коли він перебував на листку непрацездатності. «Сувора догана» для Г. Кернеса — це взагалі харківське партійне ноу-хау, оскільки в статуті ПР не передбачено подібного стягнення. А що стосується В. Картавих, то з ним ситуація є ще більш неоднозначною. Він є кандидатом у народні депутати від Партії регіонів і тепер його виключення з партії створює недвозначну ситуацію зі списком Партії регіонів — потрібні ухвали всіх партійних інстанцій про відкликання Картавих зі списку і включення до конфлікту центрального керівництва партії, якому конфлікти зі списочниками через «харківську метушню» явно не потрібні.

Все це, на думку політологів, може вкрай негативно позначитися на результаті Партії регіонів на дострокових виборах до Верховної Ради України. Якщо на парламентських виборах 26 березня 2006 року Партія регіонів на Харківщині отримала 51,71%, БЮТ — 12,69%, а НСНУ — 5,92%, то, на думку соціологів, сьогодні картина настроїв харківського виборця виглядає трохи інакше: за Партію регіонів готові голосувати 39%, за БЮТ — 16%, НСНУ — 7% харків’ян.

Судячи з усього, жертви «партійної екзекуції» не збираються миритися зі свавіллям регіонального керівництва партії. В. Самусєв готується оприлюднити факти зловживань керівництва облради в земельній сфері і в сфері власності. В. Картавих найближчим часом збирається дати спеціальну прес-конференцію, на якій буде озвучено інформацію про факти та конкретні приклади корупції серед урядовців міста та області. На підтримку В. Картавих уже зібрано близько 10 000 підписів харків’ян — членів Партії регіонів і відправлено понад 100 телеграм на ім’я В. Януковича. Також готується колективне звернення рядових партійців до В. Януковича з проханням зробити обіцяні в ході нещодавнього візиту на Харківщину кадрові висновки щодо В. Салигіна, М. Добкіна та Г. Кернеса.

Антон ПАВЛОВ
Газета: 
Рубрика: