Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Гоголеманія

Стартує дворічний творчий проект, присвячений легендарному класику
17 серпня, 2007 - 00:00

Відкрити нові сторінки з життя та творчості Миколи Васильовича Гоголя — така мета проекту, який започатковує культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький арсенал» разом з Центром сучасного мистецтва «Дах». 15 серпня вони розповіли представникам ЗМІ про художньо-аудіо-візуально-театрально-літературно-філософський проект «ГогольFest», присвячений 200-річчю від дня народження класика. Захід буде проводитися в кілька етапів, у програму яких увійдуть концерти, круглі столи, театральні вистави та перфоманси за участі Ніни Матвієнко, етногурту «ДахаБраха», ЦСМ «Дах» та інших видатних персоналій із різноманітних сфер художнього та культурного життя.

Українські художники, філософи, музиканти, письменники та режисери об'єдналися з метою пропагування творчості Гоголя засобами сучасного мистецтва. Як запевняють організатори, цей проект поєднав у собі дві найважливіші функції: концентрувати культурно-мистецькі цінності та генерувати інноваційні процеси в українській культурі. Він покликаний стати «вікном в Україну для світу та вікном у світ для України».

За видатного письменника, який вражає читача багатством мови, колоритністю національної тематики та захоплює фантастичністю своїх творів, Україна та Росія сперечаються здавна. Незважаючи на те, що більшу половину свого життя він провів за межами України, в якій він народився, душа Гоголя належить саме Батьківщині. Письменник відкрив та подарував світові нову та невідому, містичну terra Incognita — Україну.

«Приватизувати» Гоголя — ось, що нам потрібно зробити, — говорить Влад Троїцький — ініціатор, куратор і продюсер проекту, художній керівник та продюсер ЦСМ «Дах». Українська література в освітніх закладах згадує нашого генія на прикладі «Вія», «Панночки» та великого циклу «російських» творів. Насправді ж Гоголь — містик, філософ, видатна постать XIX століття. Звичайно, Микола Васильович відіграв значну роль в російській літературі, проте завжди був і залишається невід'ємною частиною України. Ювілей письменника стане гарним приводом для того, щоб показати світові, який безцінний доробок митець нам залишив у спадок. Саме завдяки Гоголю та його творам світ пізнає Україну. Письменник жив у епоху виникнення справжньої української нації і нам потрібно подивитися на це очами Гоголя, осмислити історію з філософської точки зору. Тоді ми почнемо бачити один одного такими, які ми є».

Катерина БІЛОКОНЬ, «День»
Газета: