Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чи прагнуть миру

Мобільний оператор може постраждати через конфлікт акціонерів
11 серпня, 2007 - 00:00

Норвезька компанія «Теленор», що володіє 56,5% акцій «Київстар Дж.Ес.Ем.», з другої спроби ініціювала розгляд в Нью-Йоркському арбітражному суді справи про конфлікт з іншим акціонером названого підприємства — ТОВ «Сторм», 100% акцій якого належать компанії «Альтімо». У опонента «Теленора» 43,5% акцій «Київстару».

Конфлікт між «Теленором» і «Альтімо» (на момент початку конфлікту — «Альфа Телеком»), що входить до російського консорціуму «Альфа-Груп», розпочався ще в російському «ВимпелКомі», акціонерами якого є обидві компанії. Тоді «Альфа-Груп» ініціювала ряд судових процесів проти «Теленору» через певні суперечки в спільному бізнесі.

Справа невдовзі отримала продовження й у «Київстарі». Починаючи з січня 2005 року, «Сторм» бойкотував засідання ради та загальні збори акціонерів українського оператора, у результаті чого кворум був відсутній і органи управління залишилися бездіяльними. Після ряду судових справ знайти вихід із ситуції так і не вдалося.

Натомість стан справ національного українського оператора, котрий наразі є лідером серед вітчизняних операторів з близько 22 мільйонами абонентів, у результаті конфлікту може погіршитись. Принаймні так стверджують представники «Теленору». На їхню думку, така ситуація не може тривати занадто довго, тож потрібне радикальне рішення, що виведе відносини двох компаній з глухого кута. Наразі «Теленор» керується висновком Нью-Йоркського арбітражного суду від другого серпня, який забов’язав «Сторм» з’явитися на збори акціонерів і засідання ради, щоб вони врешті-решт почали діяти...

Утім, рішення арбітражного суду ще може бути оскаржене. «Але для цього потрібні серйозні підстави», — стверджує юридичний радник «Теленору» Олексій Дідковський, натякаючи на завершальний етап судової тяганини. Проте, як стверджує юридичний радник, це рішення ще потрібно перекласти українською мовою й подати на розгляд районного суду, де його визнають або й ні. Якщо ж рішення Нью-Йоркського арбітражного суду в Україні визнають, але опонент його не виконає, то «Теленор» обіцяє юридично переслідувати «Альфа-Груп» в усіх країнах, де та має якісь активи. «Проте ми надіємось, вони все зрозуміють і змінять свою думку...», — сподівається виконавчий віце-президент «Теленору» Тор Халворсен.

А вимоги арбітражного суду до «Альфи» такі: продати власні акції «Київстару» протягом 120 днів не зв’язаній з нею організації чи позбутися від належних їй пакетів акцій Turkcell і «Українські новітні технології», що перевищують 5%. «Сторм» також повинен висунути своїх представників у раду директорів «Київстару» і забезпечити їхнє обрання й участь у засіданнях ради. Після цього «Теленор» має намір розірвати всі стосунки з «Альфа-Груп». «Найкраще, щоб ми розійшлися з «Альфою», — так прокоментував це питання Тор Халворсен.

Щоправда, до сьогоднішнього дня справи «Київстару» «не видавали» наявності серйозного корпоративного конфлікту — компанія є лідером серед вітчизняних операторів мобільного зв’язку з найбільшою кількістю абонентів, а також за долею ринку в 43,3%. Та чи довго ми спостерігатимемо таку ситуацію? Адже конкуренти не сплять, згадати хоча б ребрендинг UMC на МТС. У будь- якому разі, подібні конфлікти й, унаслідок безпорадність ради директорів ситуацію точно не полiпшать.

Олексій САВИЦЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: