Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Беркут» — за межі стадіонів

Порядок під час футбольних матчів тепер наводитиме служба «фан-сек’юріті»
24 липня, 2007 - 00:00

Після сумнозвісного побоїща працівниками «Беркуту» вболівальників на НСК «Олімпійський» 27 травня, футбольний клуб «Динамо» прийняв рішення з нового сезону ввести дещо революційну програму проведення матчів «Взаємна довіра» на стадіонах. Про це на прес-конференції розповів журналістам віце-президент ФК «Динамо» із зв’язків з громадськістю Вадим Костюченко. Він ще раз згадав той сумнозвісний інцидент.

— За адміністративні порушення, які тоді під час проведення футбольного матчу «Динамо» (Київ) — «Шахтар» (Донецьк) здійснили 3—5 осіб, працівники «Беркута» не мали права побити 100—300 уболівальників, — підкреслив Вадим Костюченко. — Адже професіоналізм правоохоронців виявляється у попередженні конфліктів, а не їхнього розпалювання, як це сталося на трибунах «Олімпійського». Ми уважно вивчили фото та відеоматеріали, які знімалися професіональною службою «Динамо-ТВ» та спортивними телеканалами, і дійшли висновку, що «беркутівці» переважно розправлялися із підлітками, серед яких були і дівчата.

Випадки, коли працівники міліції опускають гумові палиці на спини футбольних фанів, особливо тоді, коли останні вболівають за улюблену команду надмірно емоційно — непоодинокі. Тому, аби попередити подібні ситуації у майбутньому, ФК «Динамо» вирішив наводити порядок під час проведення усіх футбольних матчів власними силами. Це, за інформацією пана Вадима, стане обов’язком спеціально створеної служби «фан-сек’юріті». Іншими словами, стадіони охоронятимуть 20 професіоналів, серед яких 5 психологів, зодягнених у спеціальну форму. А що стосується матчів, які проходитимуть у Києві, то тут охоронців трибун буде аж півсотні. Роль міліції тепер зводитиметься до огляду глядачів при допуску на стадіон, а також до попередження терористичних актів. Оскільки в місцях великого скупчення людей (на деяких стадіонах збираються до 300—400 тисяч осіб) можливі будь-які інциденти, працівники «Беркута», МЧС та медичних служб обов’язково будуть неподалік —за межами стадіону.

— Вперше подібна служба була організована в кінці 90-х фанами московського клубу ЦСКА. Раніше під час проведення футбольних матчів нерідко відбувалися сутички ОМОНу з уболівальниками. Коли трибуни почала охороняти служба «фан-сек’юріті», то конфлікти припинилися, — зазначив Вадим Костюченко.

До масового ж запалювання файєрів пан Вадим ставиться негативно. Він підкреслив, що ці засоби мають бути сертифікованими. На запитання щодо гарантування безпеки під час проведення футбольного чемпіонату «Євро-2012», Вадим Костюченко відповів, що до цієї події в Україні з’явиться солідна структура, яка охоронятиме та супроводжуватиме уболівальників, які приїдуть до нас із різних країн світу.

Інна БІРЮКОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: