Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

IСД будуватиме кораблі. У Польщі

24 липня, 2007 - 00:00

Верф у м. Гданьську (Польща) зацікавлений придбати Індустріальний Союз Донбасу Польща (належить українській корпорації ІСД). Про це заявив голова ІСД Польща Костянтин Литвинов.

За його словами, питання купівлі верфі залежатиме від структури трансакції, яку запропонує радник з питань приватизації. У сфері інтересів ІСД Польща, крім корабельної та металургійної промисловості, також промисловість сталевих конструкцій, повідомляє УНІАН.

Литвинов підбив підсумки дворічної діяльності Союзу на заводі Huta Czestochowa, стовідсоткову частку якого український інвестор отримав 2005 року. За його словами, останнім часом українські інвестиції в Польщу зросли: якщо 2004 р. усі українські інвестиції не перевищували $350 мільйонів, то 2007 р. перевищили $800 мільйонів. Половина цієї суми — інвестиції Індустріального Союзу Донбасу. Крім ІСД потужним інвестором у Польщі є АвтоЗАЗ, який купив автомобільний завод FSO.

За словами К. ЛИТВИНОВА, Індустріальний Союз Донбасу Польща запланував 400 млн. злотих на інвестиції до 2008 року. При цьому він зазначив, що до червня 2007 р. вартість інвестиційних умов становила 185 млн. злотих.

Як зауважив голова профспілки заводу Huta Czestochowa Анджей ГВЯЗДА, додатково ІСД працевлаштував 500 людей, загалом на підприємстві наразі працює 4,8 тисячі працівників.

Де збирається брати гроші для своїх інвестицій ІСД? Не виключено, що на дані цілі будуть використані кошти від планованого другого випуску єврооблігацій ІСД. На думку аналітиків інвестиційної компанії «Трійка Діалог Україна», вихід ІСД на публічний ринок можна оцінити як досить перспективний. «Ми вважаємо, що висока рентабельність та швидке зростання виручки за умови успішної реалізації інвестиційної програми (її обсяг — $2,7 млрд., а термін дії — до 2010 року) і зростання виробництва сприятимуть збереженню боргових коефіцієнтів на рівні, близькому до поточного, тобто без істотного погіршення», — впевнена аналітик ринку облігацій «Трійки Діалог Україна» Марія Майборода.

Наступальна політика ІСД на зовнішніх ринках може бути пов'язана також з переговорами про злиття ІСД з російським ЗАТ «Газметалл» (власник активів, керованих холдингом «Металлоинвест»). Щоправда, в цьому у двох компаній виникли певні труднощі, пов'язані з оцінкою активів. «Говорити про якісь оцінки без затвердження методології оцінки та відповідних коефіцієнтів не можна. Ніяких узгоджених оцінок не існує», — говорить віце-президент компанії «Індустріальна група» (керуюча компанія корпорації ІСД) Олександр Пилипенко. За його словами, має відбутися верифікація методології й узгодження коефіцієнтів, які використовують при оцінці металургійних і гірничорудних активів. При цьому експерт зазначив, що оцінити металургійні підприємства простіше, оскільки вони оцінюються на ринках цінних паперів, тоді як гірничорудні активи партнерів на ринках акцій не присутні і їхня оцінка має більш абстрактну складову, що відображає побажання власників. Пилипенко додав, що інвестиційні банки, задіяні в процесі, продовжують свою роботу, утруднившись назвати дату завершення оцінного етапу й прийняття рішень про злиття.

«Можливо, необхідно провести ще три-чотири раунди переговорів власників, поки сторони зможуть ухвалити остаточне рішення — або сторони визнають за доцільне об'єднуватися, або розійтися», — передбачив віце-президент «Індустріальної групи».

Тим часом, російські ЗМІ поширили інформацію про завершення першого етапу оцінки активів ІСД і «Газметалла», яка була спростована Пилипенком. Згідно з повідомленнями, «Газметалл» оцінено в $15 млрд., ІСД — в $5— 6 млрд. Звісно, напередодні злиття ІСД хотів би підняти вартість своїх активів, зокрема й шляхом залучення до них Гданьської верфі.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: