Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

4 липня, 2007 - 00:00

Передвиборні обіцянки «заговорили»

Верховна Рада 5-го скликання за весь час своєї діяльності не змогла налагодити ефективну роботу в умовах політичної реформи як у рамках парламентської коаліції, так і в рамках парламентської опозиції, повідомляє Інтерфакс-Україна. Про це свідчать результати моніторингу «Діяльність Верховної Ради України 5-го скликання: уроки для політиків і виклики для виборців», проведеного фондом «Відкрите суспільство». У документі зазначається, що парламент 5-го скликання більш, ніж на половину оновив свій персональний склад, зокрема, в парламенті нинішнього скликання було представлено 170 депутатів попереднього, четвертого скликання, і 280 нових депутатів. Згідно з результатами моніторингу, проведення виборів на пропорційній основі «призвело до дисбалансу територіального представництва у вищому представницькому органі влади». Загалом понад 40% територіальних громад втратили своє представництво у вищому органі представницької влади, а також у місцевих представницьких органах. Згідно з результатами моніторингу, «вибори засвідчили, що жодна з парламентських політичних сил не бажає працювати в опозиції». Крім того, в документі говориться, що за рік роботи парламенту народні депутати «так і не змогли переформатуватися від риторики, передвиборної піар-боротьби до законодавчої діяльності і реалізації взятих на себе передвиборних обіцянок». При цьому зазначається, що все це відбувалося в умовах, коли конституційні зміни дозволили сформувати структурований парламент з природно сформованою коаліцією і опозицією, що має такого серйозного партнера, як Президент України.

ФФУ закликає Президента спростити дозвільну систему

Федерація футболу України пропонує Координаційному комітету з підготовки Євро-2012 під головуванням Президента України Віктора Ющенка спростити дозвільну систему в Україні, передає www.unian.net. Про це вчора сказав президент ФФУ Григорій Cуркіс, виступаючи на семінарі «УЄФА Євро-2012 — можливості для інвесторів». Він повідомив, що зробить все можливе, щоб найближчим часом була запроваджена нова ефективна і прозора система впровадження в життя приватних фінансових ініціатив. Президент ФФУ наголосив, що це питання є одним із найважливіших у контексті виконання Україною взятих на себе зобов’язань перед УЄФА. Г. Суркіс повідомив, що на засіданні Координаційного комітету з підготовки Євро-2012 мова буде йти про ініціативу ФФУ створити принципово новий механізм дозвільної системи, яка має бути максимально лібералізована. «Інвестор не повинен блукати безкінечними коридорами в пошуках підписів і печаток», — наголосив Г. Суркіс, зазначивши, що всі процедурні моменти мають бути зведені до єдиного пакету. Зокрема, якщо інвестор отримає право на будівництво готелю, то він має автоматично на руки отримувати всі юридичні документи на землю та інші дозвільні документи. Г. Суркіс висловив сподівання, що Президент позитивно сприйме цю ініціативу. «Я завжди готовий до спілкування в будь- якому форматі. Якщо посередницька місія ФФУ допоможе вам знайти взаємовигідні контакти, вважайте цю територію постійно діючим переговорним майданчиком», — сказав Г. Суркіс, звертаючись до бізнесменів.

У Хмельницькому не будуть плодитися безпритульні тварини

Віднині у Хмельницькому не буде безпритульних цуценят і кошенят. Права на «прихід» у цей грішний світ їх позбавила міська рада — схвалила програму біостерилізації собак і котів. Депутати, розглядаючи це актуальне питання, не були одностайними. Ініціатори переконували: якщо не робити цього, то Хмельницький у Європу не пустять. Їхні опоненти звертали увагу на те, що проект дорогий для міста: із кишень платників податків візьмуть 505 тисяч гривень. Прейскурантом передбачено, що за біостерилізацію одного собаки доведеться платити ветеринарам 80 гривень, кота — 40 гривень. Тому, мовляв, треба запитати у мешканців обласного центру, чи вони привітають такий проект. Вони ж, опоненти ініціаторів, говорили про те, що, передусім, треба створити притулок для волоцюг. Або ж забезпечити медикаментами пацієнтів лікувальних закладів, або спрямувати ці 505 тисяч гривень на прибирання брудних вулиць міста... Бо, говорили, «біля прохідної» до Старого континенту не тільки на стерилізованих мурчиків, баксиків, бейж, леопольдиків зважають. Одначе більшістю голосів міська рада «заборонила плодитися» безпритульним котам та собакам. І на цьому не зупинилися. Ще вирішили: «знайти» земельну ділянку під цвинтар для котів та собак. Нарешті, буде робота майстрам монументального зодчества: увіковічнюватимуть у граніті пам’ять про «друзів людини», повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ , «День».

Країна у дитячих малюнках

Конкурс був організований редакцією журналу «Початкова школа». Як розказала «Дню» головний редактор цього видання Алла Лук’янець: «Починаючи з жовтня, коли ми оголосили конкурс дитячого малюнка «Мій край, чарівна Україна», до редакції стали надходити численні листи. Причому не лише з роботами дітей із різних регіонів, а юні кореспонденти писали нам цілі есе про села та міста, де вони живуть. Усього ми отримали 700 малюнків. Роботи вражали сюжетами, композицією, образами, знахідками та фантазією. Малюнки були виконані у різній техніці: графіка, акварель, гуаш, олівці, фломастери, навіть друк; використовувались блискітки, округлі крупини та інше. Переважно діти малювали те, як вони уявляють Батьківщину: хати з тваринами, природу, луги, лани, людей, сучасні мегаполіси... Кожна робота авторами була по-своєму оригінально названа. Були навіть віршовані назви малюнків. Так, Діана Кошара свою роботу презентувала такою римою: «Ось церкви золотобанні, а в них дзвони міднокуті. Як задзвонять на світанні — В Чернівцях кругом їх чути». За словами Алли Максимівні, у конкурсі приймали участь юні таланти, які займаються малюванням у художніх гуртках і мріють стати професіоналами, а також хлопчики та дівчатка молодших класів загальноосвітніх шкіл, сироти з дитбудинків. Протягом навчального року найцікавіші малюнки друкувалися на обкладинці журналу. Найважче членам редколегії було обрати кращих із кращих. Переможцями конкурсу стали 48 дітей (їх список був надрукований у №5 «Початкової школи»), які отримали дипломи та подарунки (книжки). Ознайомитися з усіма конкурсними малюнками можна через інтернет на сайті редакції www.pochatkova-shkola.net, повідомляє Аліса АНТОНЕНКО .

Газета: 
Рубрика: