Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Хто здоровіший?

Жінки живуть довше, ніж чоловіки, але живуть гірше — якщо вірити їхній власній оцінці
5 червня, 2007 - 00:00
САМООЦІНКА СТАНУ ЗДОРОВ’Я — ОДИН ІЗ ПОКАЗНИКІВ, ЩО НАЙЧАСТІШЕ ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ПІД ЧАС АНАЛІЗУ СОЦІАЛЬНОЇ НЕРІВНОСТІ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Принаймні, такий висновок дозволяють зробити дослідження, в яких аналізувалося, як оцінюють своє здоров’я чоловіки й жінки, проведені Андалузькою школою суспільного здоров’я (Escuela Andaluza de Salud Publica — EASP). Воно продемонструвало, що, незалежно від суспільного й матеріального становища, стать впливає на цю оцінку, пише inopressa.ru. Жінки, особливо після 45 років, нижче, ніж чоловіки, оцінюють стан свого здоров’я. «20% чоловіків і 40% жінок вважають, що в них проблеми зі здоров’ям», — запевняє Марія дель Мар Гарсіа Кальвенте, координатор EASP.

Самооцінка стану здоров’я — один із показників, що найчастіше використовуються під час аналізу соціальної нерівності. У Національній службі охорони здоров’я вважають, що оцінка здоров’я на основі сприйняття індивіда є невід’ємним елементом аналізу стану здоров’я й відображенням різних соціальних, кліматичних чинників і способу життя, що виходять за рамки системи охорони здоров’я. На думку Кармі Боррель із барселонського Агентства громадського здоров’я, така суб’єктивна оцінка здоров’я дозволяє прогнозувати тривалість життя, ускладнення після хвороб, смертність і частоту користування послугами медичних установ.

Хоча термін «здоров’я» еволюціонував і перетворився з поняття, пов’язаного з відсутністю хвороби, у хороше самопочуття, його сприйняття залишається дуже суб’єктивним. «Здоров’я — це стан душі, відчуття індивідом самого себе», — запевняє Гарсіа Кальвенте. В останні роки спостерігається тенденція до поліпшення сприйняття здоров’я серед населення, однак жінки, старші за 45 років, все ще оцінюють своє здоров’я нижче, ніж чоловіки. Так, серед людей, старших за 64 роки, відчуття поганого здоров’я мають 55,1% чоловіків і 67% жінок. Загалом, жінки будь-якої вікової категорії стверджують, що здоров’я в них гірше, ніж у чоловіків.

Така різниця між чоловіками й жінками пояснюється не тільки біологічними відмінностями, але, насамперед, соціальною й матеріальною нерівністю статей. За словами Кармі Боррель, не в останню чергу позначаються різні ролі, які грають чоловіки й жінки, оскільки «умови праці тісно пов’язані зі здоров’ям», а для жінок «подвійне трудове навантаження на роботі й удома негативно впливає на здоров’я». Жінки стверджують, що здоров’я в них гірше, частіше страждають від обмежень, пов’язаних зі станом здоров’я, частіше мають хронічні захворювання: депресію, артрит, ревматизм. «У чоловіків частіше зустрічаються інші порушення — астма й хвороби серця», — розповідає Боррель. Дослідним шляхом доведено, що жінки частіше страждають більш болісними хронічними захворюваннями, такими як люмбаго або фіброма.

Жінки більше непокояться через хвороби, оскільки в їхню функції входить турбота про ближніх. Крім того, можна говорити про медикалізацію життя. На думку Гарсіа Кальвенте, первинні медичні установи перетворюються для жінок у «припарки», які «часто не вирішують проблеми».

А чоловіки? Вони переоцінюють своє здоров’я, прагнучи відповідати чоловічому стереотипу, що нав’язується суспільством: чоловіки — витривалі й сильні. «Я дуже витривалий, але коли хвороба валить із ніг, я вимушений три-чотири дні лежати в ліжку», — розповідав один із учасників опитування EASP. Абсолютно інакше відповіла одна з жінок: «Я дуже втомилася, не знаю, що буде з моїм сином, я повинна піклуватися про матір — так багато всього».

На запитання про схильнiсть до хвороб і чоловіки, і жінки відповідають, що більше до них схильні жінки, однак погоджуються з тим, що чоловіки гірше переносять хвороби. Результат дослідів показав, що: «Здоров’я жінок відрізняється, тому що на нього впливають біологічні чинники, але воно відрізняється ще й через соціальні параметри, що призводять до несправедливих відмінностей в стані здоров’я чоловіків і жінок, яких можна було б уникнути».

Вдалося з’ясувати, що сприйняття здоров’я в залежності від віку впливає на роботу. За даними «Огляду жіночого здоров’я», в 2003 році 21,7% чоловіків заявили, що їхня діяльність зазнає обмежень більше 10 днів у році, серед жінок так відповіли понад 25,9% опитаних. Дані продемонстрували, що трудова активність жінок частіше зазнає обмежень унаслідок віку, але також жінки набагато частіше за чоловіків відсутні на робочому місці незалежно від віку.

Виснажені жінки середнього й немолодого віку, говорячи про своє здоров’я, роблять акцент на втомі. Вони представляють різнорідну групу: жінки, що піклуються про когось, хто знаходиться під їхньою опікою, жінки з подвійним робочим днем або важкими умовами праці, що перетворює їхнє життя в зачароване коло, оскільки воно забирає їхній вільний час і безперервно вимотує їх. «Витривалі» чоловіки, говорячи про своє здоров’я, згадують «надлишки споживаних субстанцій» і «життєву модель, сконцентровану навколо роботи».

Кар’єра, домашня робота й соціальна верства грають вирішальну роль для сприйняття свого здоров’я й чоловіками, і жінками. Однак, вважає Хав’єр дель Торо, для жінок характерна «постійна вимогливість до себе». «Рівень вимогливості до себе жінок величезний. Їм завжди потрібно доводити, що вони — найкращі й спроможні, у тому числі й на роботі». Це, визнає він, тримає організм у стані постійного напруження, що впливає на сприйняття здоров’я і «в кінцевому результаті — на емоційні стосунки в сім’ї».

Ще один факт дає поживу для роздумів. Згідно з доповіддю Агентства громадського здоров’я Барселони, жінки, що перебувають у шлюбі, гіршої думки про своє здоров’я, а розведені й самотні жінки оцінюють своє здоров’я так само, як чоловіки, або навіть вище. Причини такого відношення ще потрібно буде встановити, але складається враження, що розставання робить жінок сильніше.

Газета: 
Рубрика: