Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Москва погодилася знизити нагнітання антиамериканської риторики

17 травня, 2007 - 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Москва знизить тональність своєї все різкішої антиамериканської риторики, проте дві країни вчора так і не змогли досягнути якого-небудь прогресу в питаннях, що викликають протиріччя між ними — включно з проблемами Косово і протиракетної оборони.

Після закінчення переговорів з російським президентом Володимиром Путіним у його підмосковній резиденції держсекретар Кондолізза Райс постаралася зняти стурбованість з приводу американських планів ПРО, які нібито становлять загрозу безпеці Росії.

«Сполученим Штатам треба просуватися вперед у справі застосування технологій для самооборони, і ми будемо це робити, — сказала Райс після переговорів, — навряд чи хтось може думати, що США дозволять, щоб на американські інтереси безпеки накладали вето».

Відносини між двома країнами погіршилися через плани США розгорнути компоненти системи перехоплення ракет поблизу російських кордонів — у Польщі та Чехії, що викликало розмови по обидва боки Атлантики про початок нової «холодної війни».

Путін під час виступу перед ветеранами Другої світової війни на параді в День Перемоги минулого тижня непрямо порівняв США з Третім рейхом. Його слова викликали шквал телефонних дзвінків зі США, а також заяви про те, що висловлювання президента неправильно витлумачені.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров сказав, що Москва погодилася з необхідністю пом’якшення публічної критики. «Путін погоджується з думкою американської сторони про те, що риторика публічної полеміки має бути знижена, а ми повинні зосередитися на конкретних справах», — заявив він після переговорів.

«Риторика не допоможе. Вона лише заважає американцям, які намагаються зробити все можливе для підтримки рівних взаємовідносин», — зазначила Райс.

Проте дві країни не змогли дійти спільної думки стосовно плану ООН щодо надання незалежності Косово. Путін і Райс погодилися продовжувати пошуки «взаємоприйнятного рішення». Проте Лавров заявив, що таких рішень «найближчим часом не передбачається».

Переговори з Райс проходили в той момент, коли в Москву прибув міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер, щоб спробувати зняти напруженість, викликану суперечками Росії з Польщею і Литвою напередодні запланованого на п’ятницю саміту ЄС—Росія. Після закінчення переговорів він і Путін заявили, що Євросоюз і Росія не перебувають у стані конфлікту, незважаючи на вето, накладене Польщею на переговори про стратегічне партнерство.

Кетрін БЕЛТОН та Ізабель ГОРСТ, The Financial Times, 16 травня 2007, переклад ІноСМІ.Ru
Газета: 
Рубрика: