Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

12 травня, 2007 - 00:00

Секретаріат: радикали коаліції готують провокації та замахи

У Секретаріату президента є матеріали, які свідчать про детальну підготовку радикальними силами коаліції низки провокацій та замахів на політиків з метою створення протистояння в країні.Про це заявив керівник головного управління з питань діяльності правоохоронних органів Валерій Гелетей.

Він зазначив, що всі записи були отримані законним шляхом і будуть найближчим часом, «можливо, сьогодні», передані до СБУ для перевірки. Гелетей (на фото) нагадав свою попередню заяву про повернення до країни кримінальних авторитетів, «під відповідні гарантії когось із політиків, починається робота штабів цих авторитетів».

За його словами, у наявних матеріалах є записи про організацію замаху на Юлію Тимошенко, Юрія Луценка, сценарій провокацій щодо Віктора Балоги та інше.

Також у записах зазначаються прізвища та посади відповідальних за зазначені дії державних посадовців. За словами Гелетея, серед відповідальних осіб кілька керівників Міністерства внутрішніх справ.

Керівник управління Секретаріату президента дав високу оцінку рівню організації зазначених операцій: «Це сплановано спеціалістом, який дуже добре знається на своїй справі».

Гелетей повідомив, що днями зустрічався з Тимошенко, щоб попередити про можливість замаху на її життя і додав, що лідер БЮТ вже знала деяку інформацію.

На питання, кого він називає радикалами в коаліції, Гелетей відповів, що це публічні політики, які озвучують різні можливі варіанти провокацій з боку своїх опонентів. Також під час прес-конференції Гелетей закликав організаторів провокацій одуматися, повідомляє «Українська правда».

Стали відомі імена лауреатів премії ім. Дмитра Нитченка

18 травня у Національній спілці письменників України відбудеться урочиста церемонія нагородження цьогорічних лауреатів премії імені Дмитра Нитченка.

Дмитро Нитченко — письменник і журналіст, меценат, організатор культурно-літературного життя українців в Австралії. Засновуючи сім років тому цю премію, Ліга українських меценатів, разом з доньками відомого благодійника Лесею Ткач і Галиною Кошарською, вирішили відзначати нею саме тих, хто активно пропагує українську книгу, популяризує друковане слово — рецензентів, журналістів, видавців, бібліотекарів, працівників книготоргівлі... До речі, у 2005 році серед переможців була головний редактор «Дня» Лариса Івшина. Цьогорічними ж лауреатами стали: голова Кіровоградської організації Національної спілки письменників України Василь Бондар, фотохудожник Володимир Білоус (м. Лубни), головний редактор газети «Літературна Україна» Петро Перебийніс, головний редактор журналу «Над Бугом і Нарвою» Юрій Гаврилюк (Польща), який, між іншим, є постійним автором статей нашої газети, повідомляє Надія ТИСЯЧНА , «День».

У Волочиську вкрали... Ілліча

Місцеві детективи шукають гранітного Леніна, вкраденого у Волочиську Хмельницької області. «Близько шостої ранку на територію комунального підприємства прибули якісь люди з технікою і заходилися вантажити краном на автомобіль 4-метрову скульптуру Ілліча. Гармидер почув літній сторож і запитав у невідомих, що ті роблять. Йому відповіли, що за все заплачено... і поїхали з скульптурою у бік Хмельницького, — повідомив «Дню» начальник Волочиського комбінату комунальних підприємств Павло Мокрицький. — Виконана у граніті з бронзовим напилюванням скульптура погано лежала — місце заросло деревами, кущами і бур’янами. Скульптура Ілліча не була на балансі підприємства. «Є рішення міської ради від 22 вересня 1992 року — доручити комбінату комунальних підприємств демонтувати пам’ятник Леніну до 1 листопада 1992 року. Однак це рішення не було виконано. Тому у березні 1993 року міська рада, йдучи назустріч вимогам братства УПА, спілки політв’язнів і репресованих, інших громадських організацій, розглянула питання повторно і тут-таки добилася виконання цього рішення», —розповів П. Мокрицький. Тоді виготовлений і встановлений до 50-х роковин смерті вождя пам’ятник «пішов» з головного майдану Волочиська. Залишився високий п’єдестал... Інші документи про історію цього монумента зберігаються у відділі культури.. Що ж до того, хто й навіщо вкрав Леніна, то місцеві обивателі висувають різні версії. Дехто вважає, що невдовзі 4-метровий Ленін постане на п’єдесталі в іншому населеному пункті, повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ , «День».

Не теракт, а халатність залізничників

Головними винуватцями аварії поїзда «Столичний експрес» слідство схильне вважати чергову по станції «Росава» та електромеханіка дистанції путі «Київ-пасажирський». Про це заявив заступник міністра внутрішніх справ, начальник департаменту з охорони громадського порядку Василь Фатхутдінов на прес-конференції в Києві, повідомляє Інтерфакс-Україна. Фатхутдінов зазначив, що залізничники хотіли пропустити поїзд, «їм треба було попередити машиніста про несправність стрілки, але вони намагалися самі усунути несправність». Зараз ведеться слідство. Співробітники міліції, разом з іншими правоохоронними органами, доклали максимум зусиль, щоб встановити справжню причину аварії поїзда.Як відомо, 2 травня увечері, у Кагарлицькому районі Київської області, під час проходження пасажирського потяга №168 «Столичний експрес» зійшли з рейок один локомотив і п’ять вагонів, з яких чотири — пасажирські. Крім того, були пошкоджені стрілочний перевід і 200 м колії. З 510 пасажирів були госпіталізовані четверо.

Генпрокуратура порушила кримінальну справу за фактом несанкціонованого втручання сторонніх осіб у роботу залізничного транспорту, яке стало причиною сходження з рейок вагонів «Столичного експреса».

Газета: 
Рубрика: