Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ТЕНДЕНЦIЇ

24 квітня, 2007 - 00:00

Наслідки прогресу?

Згідно з дослідженням ONS Social Trends, Велика Британія початку XXI сторіччя — це країна технічно просунутих дітей, огрядних чоловіків, а також жінок, які ганяються за молоденькими хлопчиками, повiдомляє inopressa.ru.

Понад чверть від усієї кількості шлюбів, укладених 2004 року, — це союзи, де жених молодший за наречену. Для порівняння, 1963 року таких шлюбів було 15%. Щоправда, в даних статистичного дослідження не обумовлено, чи були ці женихи в середньому молодші за наречених на 15 днів чи на 15 років.

Дані іншого дослідження свідчать, що майже дві третини (65%) англійських чоловіків страждають від надмірної ваги або ожиріння, тоді як для жінок ця цифра становить 56%. Однак є й позитивні данi про здоров’я нації: з 1974 року число курцiв поменшало майже вдвічі. Тепер курять 25% чоловіків і 23% жінок, а 1974 р. ця згубна звичка була у відповідно 51 і 41%.

Можливо тому, жити люди стали довше: чоловіки в середньому доживають до 76 років, а жінки до 80,5. Зате хворіти стали частіше: 2002 року чоловік міг чекати, що страждатиме хворобами 8,8 року протягом усього життя, а жінка — 10,6 року, тим часом два десятиріччя тому ці цифри становили 6,4 і 10,1.

Техніка та різноманітні пристрої відіграють величезну роль у житті наших дітей. Мобільні телефони є у чотирьох із п’яти підлітків 12—15 років і майже в половини дітей у віці 8—11 років. Понад половина (57%) жител минулого року мала підключення до інтернету. Діти користуються мережею передусім для виконання домашніх завдань і комп’ютерних ігор. Майже 20% дітей указали в анкетах, що «шукають у інтернеті інформацію для когось іншого». Це дозволяє передбачати, що дорослі члени їхніх родин не так добре вміють поводитися з комп’ютером.

Пропажа інформації

Компанія Affiliated Computer Systems (ACS) втратила компакт-диск із інформацією про 2,9 мільйона мешканців США, повідомляє lenta.ru, посилаючись на The Register. Департамент громадського здоров’я штату Джорджія найняв компанію ACS для обробки інформації про імена, адреси, дати народження і номери соціального страхування майже трьох мільйонів мешканців штату, але диск, що містить інформацію, втратили... Департамент веде активні пошуки інформації, для чого перевіряє всіх працівників ACS, задіяних у обробці даних. Це третій випадок втрати персональної інформації за останні 10 днів. В Університеті Каліфорнії втратили дані на 46 тисяч осіб, а з офісу організації Chicago Public Schools винесли ноутбук із номерами соціального страхування 40 тисяч учителів.

Гроші для... хабарів

В Індії, де корупція набула загрозливих масштабів, вигадали новий спосіб боротьби з хабарництвом. Як пише lenta.ru з посиланням на газету The Times, випущено купюру нульової вартості із зображенням Махатми Ганді, найбільш шанованого в країні лідера.

Точні копії банкноти в 50 рупій виготовлено спеціально для того, щоб вручати їх урядовцям, які вимагають хабарів. Вже надруковано 25 тисяч банкнот, які поширюються в місті Ченнай. Представники організації 5th Pillar, що виступила з ініціативою надрукувати такі незвичайні гроші, вважають, що використання «нульової» банкноти дозволить рядовим індійцям протистояти корупції, не вступаючи при цьому в пряму конфронтацію з представниками влади.

Президент 5th Pillar Віджай Ананд повідомив, що люди вже успішно використовують «нульову» банкноту. «Одного водія зупинив посеред ночі поліцейський і натякнув, що відпустить його за винагороду. Водій дав йому нову банкноту. Поліцейський був шокований, проте посміхнувся і відпустив його. Мета цієї акції в тому, щоб навчити людей говорити «ні» хабарникові», — розповідає Ананд. Автори ініціативи також заявляють, що уважно перевірили правовий бік справи. «Нульові» банкноти не можуть розглядатися як фальшиві гроші, оскільки копіюють справжню купюру лише з одного боку.

Хабарництво в Індії є нормою повсякденного життя, зазначає видання. Будь-які поточні питання, чи то отримання телефонної лінії чи продовження паспорта, вирішуються за допомогою грошей, даних тому чи іншому держслужбовцеві. При цьому здирство частіше за все сходить урядовцям з рук, оскільки громадяни просто не знають своїх прав. Для розв’язання цієї проблеми добровольці з 5th Pillar відкрили центри юридичної допомоги населенню. Будь-яка людина, яка бажає вирішити свої питання законним шляхом, не даючи хабарів, може туди звернутися.

Газета: 
Рубрика: