Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ПОЛIТIНФОРМАЦIЯ

24 квітня, 2007 - 00:00

Віктор Янукович: «Я підтримую прозахідний курс...»

Під час ексклюзивного інтерв’ю з The Sunday Telegraph, прем’єр-міністр України Віктор Янукович повідомив про те, що підтримує прозахідний курс і назвав події 2004 року «очищенням суспільства». «Я підтримую прозахідний курс, який означає побудову демократичного, багатого і соціально здорового суспільства, — заявив він. — Різниця між моєю позицією та позицією моїх супротивників полягає у тому, що вони намагаються прийти на Захід якнайшвидше. Їхяi лідери навіть говорять про перетворення України на ключовий елемент санітарного кордону проти Росії. Чи зацікавлена Європа в такій конфронтації? Я впевнений, що ні. Я підтримую поступову інтеграцію з Заходом... Під час мого перебування на посту прем’єр-міністра, відносини України з НАТО будуються на поглибленні зв’язків, — також сказав Янукович. — Наші північноатлантичні партнери постійно вказують на важливий внесок, який наша держава вносить у світову безпеку, беручи участь у миротворчих операціях тощо. Проте, зарано говорити про вступ до Альянсу. Лише 20% населення підтримують цю ідею». У інтерв’ю британському виданню Янукович навіть похвалив помаранчеву революцію. «Я б назвав 2004 рік роком, коли в нашому суспільстві відбулося очищення, — заявив він. — Ми заклали основу нової політичної моделі, парламентсько-президентської. Але стара система протидіє, вона не хоче здаватися без бою і шукає способи залишитись при владі».

Прем’єр назвав «неприйнятним» указ Ющенка про розпуск парламенту, додавши: «Я думаю, що міжнародні посередники не дозволять політичному конфлікту зайти туди, де для його урегулювання доведеться шукати насильницькі методи. В українського народу давня демократична традиція. Українці неодноразово доводили, що здатні реалізувати свій громадянський потенціал», — запевнив Янукович.

Арсеній Яценюк прогнозує «диво» наприкінці року

Міністр закордонних справ Арсеній Яценюк сподівається, що Україна стане членом Світової організації торгівлі до кінця цього року. Про це міністр заявив під час виступу перед студентами і викладачами Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т. Шевченка, повідомляє «Українська правда». «Будемо сподіватися, що до кінця поточного року настане диво — це майже буде як Друге пришестя, коли Україна вступить до СОТ, оскільки на сьогодні 150 країн є членами СОТ, крім таких, як Україна, Ірак, Іран, Афганістан, Таджикистан», — сказав міністр. Яценюк нагадав, що процес вступу України до СОТ триває уже 14 років. «Це вже парадокс, посміховисько. За цей період часу я встиг завершити свій навчальний курс і два чи три рази стати міністром», — додав він. Він зазначив, що на сьогодні Україна завершила переговори з укладення протоколів про доступ до ринку товарів та послуг з усіма країнами — членами СОТ, окрім Киргизії. За словами Яценюка, перешкодою вступу України до СОТ є проблеми у прийнятті деяких законів, і ця проблема на сьогодні пов’язана «з політичною турбулентністю» в Україні.

«Наша Україна» пікетує Генпрокуратуру

З восьмої ранку понад п’ятсот активістів «Нашої України» перебували вчора під Генеральною прокуратурою. Про це повідомив відповідальний за організацію пікету Богдан Дубас, передає прес-служба «Нашої України». «Нашоукраїнці вимагають покарання Генпрокуратурою осіб, винних у саботажі указу Президента про розпуск Верховної Ради, — сказав Дубас, — а також вимагають об’єктивного і неупередженого розслідування інформації, яка була оприлюднена Службою безпеки України та з’явилася в ЗМІ, щодо отримання нерухомості родичем одного з суддів Конституційного Суду». Люди тримали гасла «Ющенко! Народ з тобою!» і скандували: «Указ Президента — до виконання!». Дубас також зазначив, що пікетування Генпрокуратури «Наша Україна» планує продовжити й сьогодні.

Анатолій Кінах подає в суд на «Нашу Україну»

Партія промисловців і підприємців збирається оскаржити в судовому порядку ухвалу міжпартійного з’їзду блоку «Наша Україна». Про це на прес-конференції повідомив заступник голови ПППУ Лев Гнатенко, передає «Кореспондент». «Ми сьогодні подаємо свою відповідну заявку про порушення законів України і визнання ухвали цього з’їзду нелегітимною», — сказав він. За словами Гнатенка, згідно з виборчим законодавством і угодою про створення виборчого блоку «НУ», міжпартійний з’їзд не мав права і повноважень виключати ПППУ зі складу блоку. За його словами, лише сама ПППУ могла прийняти ухвалу про вихід із «НУ». Гнатенко заявляє, що міжпартійний з’їзд «НУ» був нелегітимним, оскільки кількість делегатів, які були присутні на ньому, була меншою, ніж передбачено в угоді про формування блоку для проведення міжпартійного з’їзду.

Олександр Мороз запропонував свій план

Голова Верховної Ради України Олександр Мороз збирається запропонувати Президентові України і іншим суб’єктам політичного процесу, представленим у парламенті, проект Меморандуму примирення і співпраці, повідомляє прес-служба ВР. Мороз пропонує такий план урегулювання конфлікту:

1. Одночасне прийняття ухвали про скасування (припинення на місяць або до ухвали Конституційного Суду) Указу Президента від 02.04.07. і відповідних Постанов Верховної Ради і Кабінету міністрів України.

2. У разі прийняття Конституційним Судом висновку про відповідність Указу Президента Конституції України, оголошується виборча кампанія, з перенесенням її початку для підготовки відповідної нормативної бази. Орієнтовно: літо-осінь цього року.

3. У разі негативного щодо Указу висновку Конституційного Суду, парламент готує ряд проектів, які потрібно розглянути й прийняти протягом травня:

— закон про вибори в новій редакції (відкриті партійні списки);

— уточнення до Регламенту (оформлення Регламенту законом — при потребі);

— підготовка змін до Конституції (за окремою процедурою);

— прийняття в другому читанні змін до Закону про Кабінет міністрів;

— прийняття законів про: референдум, Президента, спеціальні слідчі комісії, опозицію, судоустрій і статус суддів;

— надання нормативного статусу положенням Універсалу (варіант: розміщення документа в розділах основ внутрішньої та зовнішньої політики).

4. Сторони конфлікту підписують Меморандум примирення і співпраці.

Газета: 
Рубрика: