Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

7 березня, 2007 - 00:00

«Енергоатом» практикується в енергоефективності

Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» збудує в Болградському районі Одеської області паро- газову електростанцію потужністю 50 — 60 МВт. Як повідомив глава Одеської обласної державної адміністрації Іван Плачков, «зараз документи знаходяться в Кабінеті Міністрів на остаточному затвердженні, і ми сподіваємося, що в найближчі місяць- два ця робота розпочнеться». Вартість проекту, за словами Плачкова, — $50 мільйонів. Він також повідомив про плани приватних інвесторів щодо будівництва в області паро-газової електростанції встановленою потужністю 250 МВт, але додав, що держадміністрація поки не має в своєму розпорядженні деталей цього проекту.

Чи буде успішним в Україні логотип «Траст»?

Акціонери російської банківської групи «Траст», до якої входять інвестбанк «Траст» і «Національний банк «Траст», наблизилися до реалізації раніше озвучених планів стосовно відкриття своєї «дочки» в Україні. Нацбанк України видав попередній дозвіл на реєстрацію банку «РНС», засновниками якого є власники російської групи «Траст», йдеться в повідомленні групи. Український банк буде зареєстрований під іншою назвою, але збереже логотип групи «Траст». Банк «РНС» надаватиме повний комплекс роздрібних банківських послуг, а також послуги для малого і середнього бізнесу.

Мобільні оператори вимагають оздоровити конкуренцію

Оператори мобільного зв’язку ТОВ «Астеліт», ЗАТ «Українські радіосистеми» та ТОВ «Голден Телеком» закликають провідних операторів ЗАТ «Український мобільний зв’язок» і «Київстар GSM» знизити вартість доступу до їхніх мереж (інтерконект).«У ситуації, коли дві компанії в сукупності займають понад 80% ринку, високі симетричні ставки за взаємний доступ фактично закріпляють монополію операторів, які займають значну ринкову частку», — стверджує генеральний директор УРЗ Сергій Миронов. На його думку, Національна комісія регулювання зв’язку (НКРЗ), як державний регулятор, повинна забезпечити розумні, економічно обгрунтовані та справедливі умови міжоператорських взаємовідносин, зокрема, міжоператорські взаєморозрахунки. Начальник департаменту по взаємодії з регуляторними органами і операторами компанії «Астеліт» Олгу Дінчоглу повідомив, що українське законодавство фактично зрівнює малі та середні компанії, які прагнуть розвиватися на ринку зв’язку України, з операторами, які займають значну ринкову частку. В.о. генерального директора ТОВ «Голден Телеком» Андрій Міліневський зазначив: «Щоб уникнути подальшої монополізації ринку зв’язку, необхідні заходи державного регулювання, направлені на розвиток конкуренції».

Інвестори зацікавилися українським страховим ринком

Основний акціонер київського ЗАТ «Альфа-Банк», кіпрська компанія ABH Ukraine Ltd, купує 100% акцій ЗАТ «Українська страхова компанія «Веста» (УСК «Веста», Київ). Про це повідомив голова правління українського банку Андрій Волков. «Усі домовленості з продавцями досягнуті й зафіксовані, але операція щодо придбання СК «Веста» поки не завершена. Планується, що власником компанії стане ABH Ukraine Ltd…» Вартість операції не розголошується. «Купівля здійснюється з метою розвитку компанії як самостійної. Пріоритетними визначені такі напрями, як bankassurance, роздріб (страхування майна фізичних осіб, автострахування тощо), фронтування операцій іноземних контрагентів, а також інші класичні види страхування і перестрахування», — пояснив банкір.

Цукровий ринок дешевшає

Національна асоціація цукровиробників України (НАЦУ) «Укрцукор», яка об’єднує вітчизняні цукрові заводи, пропонує припинити штрафні санкції за продаж цукру за цінами, нижчими від мінімальної. Раніше для стабілізації ситуації на вітчизняному цукровому ринку уряд розглядав можливість зниження мінімальної ціни або припинення її дії. Однак, за словами представника НАЦУ, від цих варіантів Кабмін відмовився. У той же час, за його словами, тимчасове скасування штрафних санкцій дасть змогу активізувати торгівлю на внутрішньому ринку, яка практично припинена через падіння цін до рівня, нижчого від встановленого урядом. Джерело також повідомило, що в цей час оптово- відпускні ціни на цукор становлять 2,26 — 2,28 гривень/кг, тоді як мінімальна ціна — 2,85 гривень/кг. Виробництво цукрового буряка в цьому сезоні становило 2,57 мільйона тонн при місткості внутрішнього ринку близько 2 мільйонів тонн на рік.

Тваринництво... на російський кшталт

Заступник міністра аграрної політики Петро Вербицький доручив відповідним департаментам міністерства розробити програму з тваринництва, аналогічну тій, що діє в Російській Федерації. За його словами, Мінагрополітики має намір у змінах до бюджету-2007 передбачити 275 мільйонів гривень на реалізацію відповідної програми Національною акціонерною компанією «Украгролізинг».

Під час нещодавньої наради з питань розвитку тваринництва, повідомляє прес-служба НАК «Украгролізинг», генеральний директор компанії Сергій Смик розповів про досвід Росії щодо зростання поголів’я великої рогатої худоби і скорочення імпортних поставок м’яса. Одним iз головних напрямків цієї роботи є національний проект «Прискорений розвиток тваринництва», який реалізує ВАТ «Росагролізинг». Згідно з ним за два роки має бути придбано і передано в фінансовий лізинг 100 тисяч голів високопродуктивного племінного скота, а також облаштовано 130 тисяч скотомісць.

Газета: 
Рубрика: