Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

7 березня, 2007 - 00:00

Леонід Цудзевич врятував трьох дітей

5 березня близько 12 години за номером «01» у Старокостянтинові одержали тривожне повідомлення: у річці Ікопоть тонуть люди. «Поки спеціальне відділення прибуло на місце пригоди, братів Сашу і Юру та їхнього приятеля Сергія врятував 25-річний Леонід Цудзевич», — повідомив для «Дня» старший інспектор центру пропаганди ГУ МНС у Хмельницькій області Олексій Черкасов. 9-річний Саша, 12-річний Юра і 13-річний Сергій гралися на березі, а відтак, як вони розповідають, вирішили «перевірити, чи ще міцна крига на річці». За метрів 10-12 від берега лід під ними провалився... Леонід Цудзевич працював біля хати на протилежному березі Ікопоті. Про лихо він почув від своєї сестри і, як кажуть, не роздумуючи, у чому був, зразу кинувся на допомогу дітям. Коли ж лід проламався і під ним, поплив. Сашу і Сергія йому вдалося витягнути на берег зразу. А Юра пішов під воду. «Пірнув і знайшов хлопчика. Я вже думав, що нічим не зможу йому зарадити, та заходився робити масаж серця», — згадує Леонід Цудзевич. Нарешті, прибули й рятівники-професіонали. Сьогодні Юра ще перебуває у реанімаційному відділенні. Лікарі вважають, що вже ніщо не загрожує життю хлопчика. Під наглядом у стаціонарному відділенні дитячої лікарні й Саша та Сергій. Звісно ж, найбільше вдячні Леонідові Цудзевичу батьки врятованих дітей. А керівники ГУ МНС у Хмельницькій області пишуть реляцію для представлення Леоніда до звання «Рятівник 2007 року». Говорять, що вже не пригадують, коли хтось вчинив так само, як Леонід, повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ , «День».

Григорій Суркіс: Ми озброєні й небезпечні

«Футбольний скандал» у Польщі майже залагоджено, і є надія, що спільна україно-польська заявка на проведення ЧЄ-2012, зрештою, переможе в тендері. Про це вчора заявив на прес-конференції президент федерації футболу України Григорій Суркіс, передає www.glavred.info. Головною темою прес-конференції була тема наслідків втручання високопоставлених осіб Польщі в роботу польської футбольної асоціації. У результаті цього втручання, членство Польщі у ФІФА було тимчасово припинене. Як наслідок — проведення Євро-2012 в Україні та Польщі було поставлене під загрозу. За словами Григорія Суркіса, до того, щоб «погасити полум’я», довелося докласти чималих зусиль на найвищому державному рівні. На попередньо ухвалені необдумані рішення щодо польської футбольної асоціації накладено мораторій. Найближчим часом для остаточного врегулювання ситуації буде створена спеціальна група, до складу якої, крім представників польської сторони, увійде і Григорій Суркіс, який представляє УЄФА.

Григорій Суркіс, зокрема, зазначив: «Як і раніше, дуже високо оцінюю шанси України та Польщі на перемогу в тендері на право проведення чемпіонату Європи». «Хотілося б передати нашим конкурентам щодо проведення Євро-2012, що ми озброєні та дуже небезпечні», — заявив жартома президент ФФУ.

У Донецькій області тривають страйки на шахтах

Цього разу таке «вогнище» протестів виникло на шахті «Кураховська», яка входить до складу ДП «Селідоввугілля» (м. Горняк). Там на поверхню відмовилися підійматися 22 шахтопрохідники, які вимагають погашення тримісячного боргу із зарплати.

За даними профспілки працівників вугільної промисловості, з протестом виступили робітники підприємства «Макіївшахтобуд», які працювали на шахті за договором про підряд. Як повідомила «Дневі» прес- секретар територіального управління Держнаглядохоронпраці Донецької області Олена Комаревська, страйк почався позавчора ввечері, коли вісім працівників шахти відмовилися підійматися на поверхню. Учора вранці до них приєдналися ще 13 шахтопрохідників, і загальна кількість страйкуючих становила таким чином 22 особи.

Потрібно також зазначити, що до страйкуючих можуть приєднатися також самі шахтарі «Кураховської», які також заявляють про 30 відсоткову недоплату заробітної платні. За словами голови профспілки Володимира Шереметова, ці проблеми гірники збираються обговорити сьогодні — на спеціальному засіданні профкому.

Хоч як би там було, погашення боргів протестуючим можна чекати лише після свят. До речі, у страйкуючих на «Кураховській» є шанс поспілкуватися з вищим керівництвом Мінвугілля й особисто висловити йому всі свої претензії: у ці дні з робочим візитом у Луганській області перебуває заступник міністра вугільної промисловості Дмитро Петренко, який вирішує питання зі страйками на шахтах ДП «Донбасантрацит». Цілком можливо, він заїде й до Донецької області.

Однак, схоже, на цьому випадкові страйки на шахтах Донеччини не завершаться. Як повідомив «День» глава Добропольського відділення незалежної профспілки гірників України Микола Метров, після 8 березня страйкувати збираються й добропольські шахтарі. Вони, зокрема, збираються виступити з вимогою погасити перед ними борг щодо побутового палива (на сьогодні він становить уже понад 10 тис. тонн). У даний момент у ДП «Добропіллявугілля» нараховується 16 тис. гірників, 1,5 тис. яких є членами незалежної профспілки. Якщо після свят їхні вимоги виконано не буде, всі вони також можуть вийти на безстроковий страйк, повідомляє Ганна ХРИПУНКОВА , «День».

Заспокоєна зима та квітуча весна

Напередодні свята весни у редакцію «Дня» продовжують надходити привітання. Їх надсилають народні депутати усіх рівнів, бізнесмени — наші партнери по щорічному фотоконкурсу, зрештою, колеги- журналісти та просто вдячні читачі. Цьогоріч із надісланих відкриток можна влаштовувати парад — настільки кожна «вигадлива» за дизайном та поліграфією. А ще можна обирати найоригінальніше привітання. Наприклад, Міжнародна правозахисна організація «Міжнародна ліга захисту прав громадян України» до традиційних вітань додає й афоризми, з яких нам найбільше сподобалися два: Кіплінга — «Жіноча інтуїція набагато точніша, аніж чоловіча впевненість» і Антона Чехова «Жінки без чоловічого товариства — марніють, а чоловіки без жіночого — стають менш розумними». А Посольство Румунії в Україні, приміром, надіслало ще й особливий символ весни — марцишор ( на фото ). «На початку березня ми даруємо його нашим дамам (матерям, дружинам, сестрам, подружкам) і вони носять його декілька тижнів, — зазначено у листі. — Ось чому в цю пору року вулиці в Румунії наповнені червоним і білим — кольорами ниточок марцишора, що символізують заспокоєну зиму і квітучу весну».

Редакція газети вдячна усім за цікаві побажання і навзаєм вітає своїх партнерок, авторок, дописувачок і читачок зі святом. Бажаємо усім теплої, чуттєвої, багатої на враження весни!

Газета: 
Рубрика: