Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Віртуальна «велика рідня» Шевченків

3 березня, 2007 - 00:00

Серед людей на прізвище Шевченко багато творчих особистостей — письменники, журналісти, артисти, є відомі вчені, спортсмени, підприємці, державні та громадські діячі. І якщо існують у суспільстві професійні, творчі спілки, об’єднання за інтересами, земляцтва, то й для клубу однофамільців знайдеться місце під сонцем. В епоху інтернету — це не проблема, вирішили і першими віртуально згуртували свою «велику рідню» винахідливі українці — носії Кобзаревого прізвища. Вони створили в глобальній мережі «Клуб знаменитих Шевченків».

Мета людей, яких об’єднала ідея сайту, — спілкування, допомога одне одному, розшук родичів. Почесні члени клубу — поет Тарас Григорович і володар Золотого м’яча футболіст Андрій. Завдяки світовій популярності останнього прізвище стало одним із символів України, за яким нашу державу впізнають на будь-якому континенті. А задум створити віртуальний клуб втілив у життя киянин Олексій Шевченко, який працює у сфері мобільного зв’язку. На сайті www.shevchenko.com.ua він запропонував однофамільцям: надсилайте свої фото з інформацією про те, коли й де народилися, чим уславилися, цікаві бувальщини, пов’язані з прізвищем. Члени клубу запропонували однофамільцям усілякі знижки: приміром, можна безплатно створити електронну адресу із власним прізвищем (ім’я@shevchenko.com.ua), мати преференції в оплаті туристичних поїздок, встановленні міні-АТС тощо. Олексій вважає, що ліпше об’єднуватися для добра кожного, а паспорти Шевченків можуть слугувати їм універсальними дисконтними картками.

Відвідувачам форуму ідея сподобалася: «треба активно розвивати цей рух», «упевнена, що майбутнє за нами — розумними, винахідливими та цілеспрямованими Шевченками!!!», «дуже радий що є сайт на тему нашого прізвища... Зараз живу в Німеччині. Є двоє Шевченят чоловічої статі, Владко й Данилко», «може, на форумі зустріну далеких родичів, дуже хотілося б познайомитися», «мене аж завидки беруть від того, що вас так багато. Може, й собі прізвище змінити?!». А президент Асоціації юристів України Ігор Шевченко збирається відкрити в Києві ще й «офлайновий» клуб, у якому всі, хто має прізвище Шевченко, зможуть зустрічатися і спілкуватися. Власне, перша така зустріч у новому форматі відбулася 30 січня цього року на прохання репортерів НТВ, які зробили телесюжет про клуб. Найактивніші Шевченки, з-поміж яких є і кілька журналістів, зібралися в парку імені Т. Г. Шевченка, обмінялися думками про плани й можливі акції клубу в Шевченківські дні.

Відвідувачі форуму знаходять собі нових знайомих за інтересами, подають ділові пропозиції і, звичайно, розповідають веселі пригоди, в яких прізвище їм допомагало. Ось що написав, приміром, В’ячеслав, президент компанії: «Цікавий випадок був у мене з дружиною в Монако 2002 року. Ми вечеряли в піцерії. Господар був явним шанувальником «Мілана». Коли я дав кредитку, щоб розрахуватися за вечерю, прибіг господар з круглими очима і запитав, чи не рідня я нашому форварду. Я сказав, що всі ми, мабуть, родичі. Труднощі перекладу відіграли свою роль і за вечерю я заплатив нижче собівартості — просто залишив чайові. Отож, наше прізвище дає знижки не лише в Україні й Росії, але й у різних місцях земної кулі». Інший «родич»-автолюбитель повідомив, що в Івано-Франківській області його зупинив за перевищення швидкості працівник ДАІ, але з поваги до Кобзаревого прізвища відпустив без жодних санкцій. А ось в Австрії були проблеми: «Їхній поліцай наше прізвище читає як ЧЕЧЕНКО... а я ще бороду відпустив місячну — одне слово, салон машини добряче перекопали».

«Чуття єдиної родини», магія прізвища — велика сила, — вважає Олексій. — Тож беріть приклад із Шевченків і спілкуйтеся на здоров’я, хоч віртуально, хоч у «реалі»! Зробіть так, щоб і вашу велику рідню об’єднувало не лише прізвище, а й спільні справи, плани, проекти».

Сергій ШЕВЧЕНКО, журналіст
Газета: