Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / КУЛЬТУРА

10 лютого, 2007 - 00:00

Нова муза Вуді Аллена?

Знаменитий режисер, драматург і актор Вуді Аллен віддав перевагу Пенелопі Крус перед Скарлетт Йоханссон. У новому фільмі режисера, сценарій і назва якого зараз тримається у секреті (відомий лише жанр — комедія), головна роль відведена жагучій іспанці Пенелопі Крус. 72-річному режисерові приписують романтичні стосунки з цими двома талановитими, молодими та дуже красивими актрисами, до того ж вони згадуються у рейтингах як найсексуальніші жінки планети. Як повідомляє News.ru Israel, дія фільму відбувається у Барселоні. Для зйомок фільму режисер залишив улюблений Нью-Йорк, а вслід за ним до Іспанії вирушила й уся знімальна група. Тим часом кілька років поспіль кінокритикам і простим прихильникам Аллена було достоту відомо, що його музою й фавориткою є Скарлетт Йоханссон. Вона знялася у двох його картинах поспіль («Матч-пойнт» і «Сенсація»), й заявляла в усіх інтерв’ю, що готова працювати з ним іще...

Вуді Аллен, у свою чергу, незважаючи на звичну замкненість, не втрачав випадку розповісти про свої почуття до актриси Йоханссон. «Працюючи з нею, я відчував себе так, начебто виграв в лотерею», — заявляв він у інтерв’ю канадському виданню Cyberpress улітку 2006 року. Однак ідилія раптово скінчилася, і в новому фільмі «Cassandra’s Dream», який вийде на екрани у травні, місце Йоханссон зайняла Мішель Вiльямс. А в «іспанському» фільмі Аллена виблискуватиме талантом Пенелопа Крус.

Кілька днів потому, з’явившись на засіданні Американського фонду досліджень СНІДу (Аллен вручав нагороду засновниці фонду, лікарю Матільді Крім), виголосивши промову, яку присутні визнали чарівно-незграбною, Аллен несподівано погодився відповісти на запитання кореспондентів New York Magazine: «Чи правда, що Скарлетт Йоханссон більше не є вашою музою?». Він відповів: «Це все вигадки преси! Вона ніколи не була моєю музою. У мене взагалі ніколи не було музи. Але я її обожнюю!»

Про попередні музи режисера відомо всьому світу: першою з них була його дружина Луїза Лассер, він зняв її у чотирьох фільмах, і прожив із нею з 1966 по 1969 рік, другою — Дайан Кітон, їхній роман тривав із 1970 по 1979 рік, за цей період Кітон знялася у восьми картинах Аллена й отримала премію «Оскар». Третьою музою стала актриса Міа Ферроу, вони протрималися разом із 1979 по 1997 рік і спільно працювали у 13 фільмах.

У 1997 році Вуді Ален одружився на прийомній дочці своєї дружини — кореянці Сун-І, витримавши цілу бурю суспільного обурення та шквал звинувачень в аморальності та безпутності. Пара вдочерила двох дівчаток, судячи з усього, сімейне життя Аллена з жінкою, молодшою за нього на 35 років, цілком вдалося.

Таємниця смерті Тутанхамона

Це був зовсім не удар по голові, нанесений вбивцею, як було виявлено внаслідок давніх рентгенівських досліджень. І навіть не отруєння, як розповідалося у деяких легендах, повідомляє inopressa.ru. Фараон Тутанхамон помер від потрапляння до рани інфекції, про що свідчать останні аналізи, проведені з використанням комп’ютерного томографа. Таким чином, єгипетські рентгенологи впевнені, що розкрили таємницю смерті фараона, свої висновки вони представили на щорічному форумі Radiological Society of North America в Чикаго.

Учені, які працювали під керівництвом Ашрафа Селіма з Kasr Eleini Teaching Hospital, Каїрського університету, виявили прижиттєвий перелом стегнової кістки, що стався внаслідок поранення стегна: вчені стверджують, що рана була інфікована й зараження поширилося по всьому тілу, що й призвело до смерті. Вилікувати фараона було неможливо, хоча в єгипетській медицині використовувалися певні ліки з антисептичними властивостями, наприклад масло рицини, тваринний жир, мед, мідь і навіть гній. Вірогідно, що ці засоби не подіяли, можливо, їх не застосовували — наука поки що не може дати точної відповіді. Але сучасні вчені можуть розповісти дещо нове про зовнішність й історію фараона-хлопчика, який зійшов на трон у віці восьми років; внаслідок проведення томографії отримано 1900 зображень. «Згідно із нашими дослідженнями, — розповідає Ашраф Селім, — фараон помер у віці 18—20 років. Його зріст становив близько 180 см. Дехто навіть намагався відтворити його портрет за тримірними комп’ютерними знімками: всі згодні щодо пропорцій голови, форми обличчя, розміру та розташування очей, але не всі єдині у думці з приводу форми носа та вух».

Якщо відштовхнутися від наукових дискусій, безперечним залишається одне: навіть вченим не вдалося уникнути прокляття Тутанхамона, яким уражаються всі, хто оскверняє його могилу. «Під час проведення томографії, — повідомив Селім, — відбувалися дивні речі. Раптово вимикалося електропостачання і сканер не подавав ознак життя. Кілька членів нашої наукової групи захворіли. Якби ми не були вченими, ми б дійсно повірили у прокляття фараона».

Газета: 
Рубрика: