Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Про свято душі...

23 грудня, 2006 - 00:00

Цього тижня респонденти «Дня», окрім політичних перипетій, які вже тривають досить довгий час, звертали увагу на речі духовні. Тобто на свято Святого Миколая. Про це та про дещо інше читайте далі у нашій постійній рубриці «ЩО ХОРОШОГО? ЩО ПОГАНОГО?»

Володимир ЩЕЛКУНОВ , президент Українського національного комітету міжнародної торгівельної палати:

— На цьому тижні я виділив би три позитивні моменти. По-перше, продовжуються планові роботи робочої групи українського вступу до ВТО. Було прийнято рішення, що переклад законів, їх шляхи реалізації в життя мають погодитися до 19 січня 2007 року. І на початку лютого відбудеться відповідне засідання робочої групи, на якому прийматимуться рішення про вступ України до ВТО. За прогнозами Уряду і Комітету міжнародної торговельної палати, вступити до ВТО Україна повинна в червні 2007 року. Друге позитивне явище — це те, що у вівторок було прийнято ще один варіант держбюджету на 2007 рік. Було враховано ряд зауважень, які пролунали з боку Президента та з боку опозиції. Та зрозуміло, що неможливо все врахувати, бо є фінансові межі. Тому, коли антикризова коаліція йде на зустріч зауваженням і знаходить компроміс це теж позитивний момент. Це призводить до того, що новий рік буде з новим бюджетом. Третій позитив, на мій погляд, це те, що створено Союз власників житла України. Це такі громадські об’єднання, що будуть самостійно керувати своїм житлом, заключати договори про співпрацю з різними організаціями. Тобто управляти власним житлом на свій розсуд, вирішувати різні питання на загальних зборах.

Перед Новим роком не хотілося б говорити про негатив, але є кілька неприємних моментів. Це, перш за все, подальше загострення стосунків між гілками влади. Все це виникає із-за того, що завжди ряд законодавчих актів трактуються двояко або й трояко. Кожен трактує їх по-своєму. Тому вважаю, доцільним буде прийняти та закон про Кабінет Міністрів і закон, конкретизуючий кожен пункт, щоб було зрозуміло повноваження всіх гілок влади, їхні можливості і ступені їхнього впливу на прийняття відповідних рішень. Це дратує і людей, і посадовців, які працюють у фінансовій сфері, це і бізнесмени, і, безпосередньо, представники державної сфери.

Ігор ЛІХОВИЙ , керівник служби з питань збереження національного культурного надбання Секретаріату Президента України:

— За цей тиждень мені особливо запам’яталися суботні відвідини майстерні Івана Марчука. Це давній мій приятель. Також недільна поїздка автом до Канева у його товаристві та у товаристві моєї дружини. Хто там був, знають, які чудові краєвиди, які українські села... Давно я не відчував того щирого спілкування. Такий собі настрій світлої осені та подорожі у минуле, який залишається на довго. Принаймні вже цілий тиждень я його відчуваю. Ще душевну насолоду мені принесло свято душі від концерту Юрія Башмета. І презентація нового диску молодої виконавиці Мирослави Которович. До речі, для себе відкрив її у Відні. Я з насолодою слухав Мирославу там, у європейській столиці музики, у рік Моцарта. До речі, австрійці заздрили нам, що в Україні є такі таланти.

Особливий день на тижні — це День Святого Миколая. І, очевидно, не стільки сам день, бо і подарунків довгоочікуваних не було, а от скільки настрій передсвята. В ці свята відчуваєш глибинне відчуття роду і вічності. До речі, Бог милував, різки мені Святий Миколай не приніс. Це дуже добре як для чиновника.

А от сумно було бачити політиканство навколо виконання службових обов’язків Міністра закордонних справ Бориса Тарасюка. То була негідна поведінка членів уряду. Також не надає національної гідності і протистояння в Міській Раді. Дуже хотілося, щоб Київ став культурною європейською столицею. Але очевидно прийдеться ще зачекати.

Олег СОСКІН , директор Інституту трансформації суспільства:

— Перш за все, хорошого на цьому тижні було те, що ми відзначили День Святого Миколая. Це дуже тепле й приємне свято. Добре те, що ми мали можливість дарувати подарунки і нам дарували. Добре, що в цей день також була можливість піти і до церкви. Гадаю, що все це однозначно підняло настрій в країні у цілому. Такі свята змушують людей подумати про вічність і про те, що потрібно менше битися і один одному робити різної гидоти, навпаки потрібно намагатися бути доброзичливими. Це все сприяє покращанню морального та духовного клімату серед народу в державі.

Погане те, що посилюються на вищому рівні в усіх сферах владних відносин рівень конфронтації і зіткнення. Це ми спостерігаємо на всіх щаблях влади. Як на рівні Міськради так і на рівні Секретаріату Президента та Уряду. Пригнічує останній конфлікт із міністром закордонних справ.

Підготувала Ірина КОНОНЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: