Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

2 грудня, 2006 - 00:00

З БЮТ вигнали Єдіна і Хмельницького. Через Луценка

З фракції БЮТ виключені два депутати — Василь Хмельницький і Олександр Єдін. Таке рішення ухвалено в п’ятницю вранці на засіданні фракції, повідомив член БЮТ Віталій Чепінога. Водночас, за його словами, на засіданні виступив один з братів Буряків і назвав своєю помилкою голосування за відставку Луценка. Те ж саме зробили й інші, крім Єдіна і Хмельницького. Депутати пообіцяли виправитися під час голосування за відставку Бориса Тарасюка, сказав Чепінога. В той же час в розпорядження журналістів потрапив лист Тимошенко до депутатів, який було зачитано на засіданні. В ньому лідерка БЮТ називає голосування своєї фракції разом з Партією регіонів «ганебним фактом, який завдає удару по їх силі». «Луценко — не гідний міністр і нікудишній політик, але голосуванням разом з Партією регіонів, ми власними руками робимо з Луценка жертву режиму Януковича». У листі констатується, що БЮТ таким чином може втратити тих людей, які ніколи не примиряться з Януковичем-прем’єром, і зазначається, що БЮТ «власними руками ламає собі авторитет і репутацію». «Голосування за відставку Луценка тривало 10 секунд, а тепер лідерам нашого блоку, мені особисто, треба кілька місяців їздити країною і пояснювати людям, що насправді ми не маємо з Януковичем нічого спільного», — зазначила вона. Саме тому Тимошенко звернулась до депутатів з проханням, щоб ті, хто голосував за відставку Луценка, були виведені з політичної команди і перебували поза фракцією, повідомляє «Українська правда». «Ми не можемо їх виключити зі складу фракції, бо таке рішення не залишить нам правових шляхів для вирішення їх депутатства», — додала вона. Як відомо, за відставку Луценка в четвер голосували 11 членів фракції БЮТ, за рекомендацію відправити його у відставку — 18.

Ще один напад на журналіста на Миколаївщині

З численними травмами й струсом головного мозку до Новобузької центральної районної лікарні була доставлена відома в Миколаївській області журналістка Ольга Путік — директор телерадіокомпанії «Новобузьке телерадіомовлення» (місто Новий Буг). Напад на Ольгу Костянтинівну був здійснений у мікрорайоні «Горизонт». Є всі підстави вважати, що випадок пов’язаний із професійною діяльністю журналістки, яка була автором гострих матеріалів, що виходили в ефір. Представники місцевої влади схильні вважати те, що трапилося, рекомендованим злочином. За фактом нападу на журналістку проводиться розслідування. Випадок з Ольгою Путік, на жаль, це вже не перший напад на журналіста в Миколаївській області нинішнього року. Навесні був побитий відомий правозахисник і журналіст Ігор Іванніков, який збирав матеріали для своїх публікацій про конфлікт банку «Аваль» і зернотрейдера «Агроекспорт». Документи, які були у Іваннікова, нападники відібрали. Улітку в курортному місті Очакові був жорстоко побитий головний редактор журналу «Горожанин» Юрій Юрін, який також готував до публікації у своєму журналі матеріал про конфлікт між «Авалем» й «Агроекспортом». В обох випадках нападників міліція не знайшла. Ще одна подія, пов’язана з нападом на журналістів, сталася два місяці тому. Тоді на журналістів міської газети «Наш город Николаев» Наталью Барбарош й Олександра Спанатія напав начальник жеу №9 Заводського району м. Миколаєва. А його підлеглий намагався закидати фотокореспондента О. Спанатія камінням. Журналісти прибули до жеку для перевірки скарги читача, який звернувся в газету. Правоохоронці не знайшли тоді підстав навіть для порушення карної справи проти завзятого начальника жеу, повідомляє Віталій ШЛЯПНІКОВ , Миколаїв.

Бурячиха і сало врятували губернатора

Після обговорення депутатами звіту голови Житомирської облдержадміністрації Юрія Андрійчука про виконання делегованих повноважень, представленого на позачерговій сесії облради, останній в заключному слові висловив досить оригінальне побажання. А саме сказав, що для нього «найбільшим щастям було б, якби два Віктори — Андрійович і Федорович (про кого йшлося, навряд чи варто пояснювати. — В.К. ) — врізали по стаканюрі бурячихи, з’їли по шматку сала, потиснули один одному руку, і щоб ми відчули себе в одній упряжці». В журналістських колах відразу розцінили цей пасаж як реверанс в бік фракції Партії регіонів, позиція якої могла стати вирішальною при голосуванні рішення щодо звіту. Однак після того, як нейтральний варіант ухвали, що пропонував взяти звіт до відома, не пройшов — за нього проголосував 21 депутат (трохи більше 20% складу облради), в тому числі лише деякі члени із найбільш чисельних фракцій БЮТ, «Нашої України» і Партії регіонів — губернатор помітно занервував. Інший проект — щодо визнання роботи облдержадміністрації незадовільною і висловлення недовіри її голові Ю.Андрійчуку (про можливість такого розвитку подій «День» писав) — був запропонований лідером фракції «Нашої України» Ярославом Долгих і винесений, згідно установленої процедури, на таємне голосування. Головна претензія, озвучена ним, це зберігання на депозитах в банках більше 20 млн. грн. коштів обласного бюджету, в той час як необхідно було фінансувати ті чи інші соціальні потреби. (На прес- конференції вже після сесії начальник Головного фінансового управління ОДА Ганна Ємченко послалась на дозвіл з боку облради тримати кошти, які не використані на певний період, на банківських депозитах, а також з цифрами в руках доводила, що всі бюджетні призначення виконувались). Але після підрахунку бюлетенів з’ясувалось, що за недовіру губернатору проголосувало 37 депутатів, що значно менше половини складу облради, а для набрання чинності ухвали потрібно дві третини голосів. Було очевидно, що підтримали таке рішення навіть не всі у фракціях БЮТ і «НУ». Це визнав у коментарі «Дневi» і Я.Долгих, назвавши такий поворот ознакою того, що «Наша Україна» розпадається на дві чи три частини. Регіоналам, схоже, об’єднавчі застольні пропозиції губернатора так сподобались (вочевидь, надійшов також «відбій» з Києва), що вони його вирішили поки не чіпати. Мабуть, до більш зручного моменту, повідомляє Валерій КОСТЮКЕВИЧ , «День».

Луганську область очистять від сміття

На території населених пунктів Луганської області вже в найближчі декілька днів пройдуть роботи з очищення міських і сільських територій, проїжджої частини, а також узбіч доріг комунальної власності і доріг загального користування від сміття і бруду. Як повідомили в прес-службі Луганської обласної державної адміністрації, до виконання робіт будуть привернуті організації і підприємства різних форм власності. Також 17 листопада глави районних адміністрацій отримали завдання закріпити за підприємствами і установами області ділянки доріг і території в населених пунктах. Управлінню ДАІ, санітарно-епідеміологічній службі і державному управлінню з питань екології адміністрація доручила надати органам виконавчої влади і місцевого самоврядування сприяння і допомогу в очищенні територій і доріг.

Газета: 
Рубрика: