Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

23 листопада, 2006 - 00:00

ЄС обіцяє допомогу Білорусі

Євросоюз готовий істотно збільшити обсяги допомоги Білорусі при виконанні білоруською владою певних умов, заявив голова представництва Єврокомісії в Білорусі й Україні Єн БОУГ. За його словами, ЄС готовий сприяти Мінську в тому випадку, якщо Білорусь продемонструє своє бажання стати демократичною державою», — заявив Є. Боуг на прес-конференції в Мінську. Від Білорусі ЄС, за словами представника Єврокомісії, очікують на такі кроки, як надання «права громадянам на самовираження, доступ до незалежної інформації, звільнення всіх політв’язнів». Як зазначив Є. Боуг, ЄС пропонує стимулювати економічний розвиток Білорусі через надання преференцій у торгівлі білоруськими товарами на європейських ринках, зокрема текстилем, співробітництво в галузі модернізації енергосистем, допомога щодо поліпшення стану навколишнього середовища, розширення контактів між бізнесменами, студентами, офіційними особами.

Росія не ратифікує Енергетичну хартію

Росія не ратифікує Енергетичну хартію в її нинішньому вигляді, заявив помічник президента Росії Сергій Ястржембський. Він сказав, що Росію не задовольняють ні сама хартія, ні транзитний протокол до неї. За його словами, Москва хотіла б, щоб деякі принципи енергетичного співробітництва були включені до майбутньої угоди про партнерство з Європейським Союзом. Іншим рішенням, на думку помічника президента Росії, могла б стати нова редакція Енергетичної хартії. Ястржембський, який також є спеціальним представником президента Росії з розвитку відносин з ЄС, наголосив, що «жодного правового вакууму у відносинах з Євросоюзом у Росії не виникне», оскільки існуюча угода залишається чинною.

ООН засуджує вбивство ліванського міністра

Рада Безпеки рішуче засудила вбивство міністра промисловості Лівану П’єра Жмайєля, який був символом свободи й політичної незалежності країни. Про це йдеться в заяві Ради Безпеки, члени якої вважають, що цей злочин має на меті дестабілізувати внутрішньополітичну ситуацію в Лівані. Напередодні неподалік від Бейрута був застрелений міністр промисловості Лівану. Він підтримував антисирійський блок у парламенті країни. Як заявляють експерти, до вбивства можуть бути причетні бойовики «Хізбалли». Учора ліванська влада вирішила перенести похорони міністра промисловості, побоюючись, що траурна церемонія перетвориться на безладдя й зіткнення між прихильниками й противниками нинішнього уряду країни. Вбитий у Бейруті ліванський політик походив з дуже відомої на Близькому Сході родини, найближчі родичі П’єра Жемайєля свого часу обіймали найвищі посади в Лівані. Серед членів сім’ї вбитого політика було два президенти Лівану й один фундатор найбільшої в країні партії. Дід П’єра Жемаєля, також П’єр, заснував у 30-ті роки минулого століття партію «Катаїб», або, як її називають, «Ліванські фаланги». Обидва сини фундатора християнської партії по черзі очолювали її й ставали головами держави.

Газета: 
Рубрика: