Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Прискорення з потенціалом

Економіка виходить на темпи, співвідносні з роками зростання
15 листопада, 2006 - 00:00

У жовтні економіка впевнено зростала. Провідний агрегатний показник — валовий внутрішній продукт — знову (у кумулятивному вимірі) підвищився до 6,5%. Особливо суттєвою стала «надбавка» жовтня — 9% до рівня відповідного місяця 2005 року. Це дає право говорити про перехід від поміркованого до прискореного формату економічного зростання і є, мабуть, головним досягненням нового уряду за 100 днів його роботи.

Випереджаюче збільшення сукупного доходу нації (номінованого у гривні) у порівнянні із підвищенням цін широкого спектру (дефлятор за 10 місяців становив 9,4% проти 15,1% у відповідному періоді 2005 р.) «перекрило» прискорення інфляції, яка зменшила приріст реального ВВП до 0,3% (у кумулятивному вимірі за 10 місяців — 6,5%, за 9 місяців — 6,2%), але не зупинила його. Однак збереження мажорної тенденції ще не дозволило досягти бюджетного орієнтиру — 7% зростання ВВП, і це свідчить про існування додаткового потенціалу в короткостроковій перспективі. І, звичайно, з’явилися реальні шанси вийти за підсумками року на 7% зростання ВВП або максимально наблизитися до цього рубежу, закладеного у прогнозні розрахунку бюджету.

Аналіз показує, що на динаміку економічного зростання посилює свій позитивний вплив споживчий попит. При цьому фіксується очікуване переміщення активності з реального у сектор послуг. Як і у вересні, випереджаючими темпами зростали торгівля (кумулятивна динаміка за 10 місяців була на 1,3% вищою, ніж за 9 місяців), транспорт (на 0,3% вищою), освіта (на 0,2%). На 0,8% (8,4%) стала вищою динаміка будівництва (7,6% за 9 місяців). Цьому, зокрема, сприяла експансія житлового кредитування. Можливо, що за наслідками третього кварталу можна буде говорити також про прискорення інвестицій в основний капітал.

Характерно, що «компенсуюча» сила сфери послуг і будівництва дозволила з певним запасом відшкодувати реверсний вплив промисловості, яка послабила кумулятивну динаміку (з 5,4% до 5,2% — обробна і з 6,1% до 5,9% — добувна). Однак у жовтні був від’ємним (-0,7%) внесок сільського господарства (єдиної з усіх галузей) у створенні ВВП. Та й цей негатив зменшився у порівнянні з вересневим (397,7% до 99,3%). Отже, рецесія у сільському господарстві вже не така дошкульна. А низхідна тенденція темпів у промисловості не перекреслила її позитивний внесок у створення ВВП, хоча й дещо зменшила.

Посилився й зовнішній контур зростання ВВП. Валюта на міжбанківській ринок надходить інтенсивно, що опосередковано віддзеркалює постійне, вже четвертий місяць поспіль, зростання чистого експорту. Зріс і його внесок у жовтневе посилення динаміки ВВП, що можна вважати позитивним. Навіть галузі-аутсайдери — легка, нафтохімічна і нафтопереробна, меншою мірою, ніж рік тому — торгівля, будівництво, металургія, послаблюють зростання економіки. А ротація галузей-кризоносців цього року дещо обмежила негатив, з огляду на їхню меншу питому вагу в створенні ВВП.

Щоправда, певний, хоча і не визначальний підвищувальний вплив на показник ВВП має низька база порівняння 2005 року. Тоді зростання ВВП загальмувало від 3% у вересні, до 2,8% у жовтні, й до 2,6% у грудні.

Тож фундамент економіки міцніє. Зростання ВВП видається цілком впевненим, а бюджетний орієнтир (7%) досяжним. Цінова безпека цього зростання стала менш надійною, але його структура свідчить про певний прогрес у напрямі посилення ролі постіндустріальних чинників: сфери послуг і, зокрема, фінансового сектору. Внесок зовнішньої торгівлі тримається на рівні позитивного. Темпи росту ВВП увійшли в режим, який майже співвідносний із середнім за роки економічного підйому (7,3% за 2000 — 2005 рр.). Значно активізувався інвестиційний процес. Номінальний ВВП, швидше за все, відповідатиме прогнозному. Отже, дефіцит бюджету має шанси бути нижче нормативного (2,6%), але дещо вище минулорічного (1,8%).

Поки що перспектива вийти на 7% зростання ВВП за підсумками року оцінюється з імовірністю 50%. Однак декілька галузей, які створюють понад половину сукупного доходу, все ще не зійшли зі своїх хай-рівнів. Більше того, торгівля, будівництво і транспорт — їх оновили. За моїми попередніми розрахунками, інвестиції за дев’ять місяців зросли в межах 14— 17%. Це «компенсує» уповільнення зростання номінальних споживчих доходів.

За сприятливих умов 7% зростання ВВП 2006 року стане можливим, якщо буде змінено з негативної на позитивну динаміку доданої вартості, створеної сільським господарством і водночас утримається поточна динаміка виробництва в промисловості, додадуть «газу» експорт та галузі сфери послуг. Та, мабуть, головна умова — має закріпитися нинішня підвищена динаміка приросту капітальних інвестицій (10 — 15%).

З урахуванням показників третього кварталу монетарна філософія Нацбанку в наступний період не передбачатиме розширення грошової пропозиції. Кроки, здійснені раніше, вже надали динаміці достатнього імпульсу. Нині темпи нарощування грошових агрегатів у 1,5 — 2 рази перевищують торішні. 6% зростання ВВП буде утримане і без нової монетарної експансії. Нині Нацбанк може надати перевагу зусиллям щодо підтримки споживчого попиту через посилення його захисту від інфляційної ерозії. Це не наступ на ліквідність комерційних банків, а лише її корекція, спрямована на те, щоб запобігти надмірному її збільшенню після здійсненої раніше лібералізації монетарних умов (зниження ставок і резервних вимог) і буде важливим фактором як для подолання поточного інфляційного сплеску, так і для збереження нинішньої динаміки зростання ВВП також і 2007 року.

Валерій ЛИТВИЦЬКИЙ, керівник групи радників голови Нацбанку України
Газета: 
Рубрика: