Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Політично активна добавка

9 листопада, 2006 - 00:00

Iнтенсивність суперечок про «шкоду та користь» політреформи серед політиків продовжує набирати обертів. Різниця оцінок і підходів до цього явища лише підтверджує той факт, що зміни до Конституції приймали з урахуванням всіх інтересів, крім державних. Це виразно простежується в поведінці тих політичних сил, які проголосували свого часу за ці зміни.

Так, представник Президента в парламенті, депутат- нашоукраїнець Юрій Ключковський вимушений визнати, що «ревізована Конституція, яка начебто мала протидіяти авторитарним тенденціям колишнього президента, сьогодні сприяє авторитарним тенденціям нинішнього прем’єра». Тому, за словами депутата, сьогодні ми маємо абсолютно розбалансовану систему влади, і близька річниця політреформи чітко вказує на те, що «аргументи противників конституційної реформи були абсолютно справедливими».

У зв’язку з цим програмний комітет «Нашої України» вчора ухвалив рішення внести ініціювання скасування конституційної реформи в програмний документ партії. І як повідомила прес-служба НУ, за внесення такого «політичного завдання» в програмний документ члени відповідного комітету висловилися майже одностайно.

Схоже, що це рішення може, якщо і не «поховати» надії прихильників «широкої коаліції», то «заморозити» їх надовго. І це, звісна річ, непокоїть головних фігурантів цього процесу — Президента та прем’єра. Тільки показують вони це по-різному.

Президент, як завжди, залишається над сутичкою й, усім на втіху, коментує навколишні події. З одного боку, Віктор Андрійович позиціонує себе як президент, котрий не втручається в політику будь-якої партії, з іншого — він відзначає надзвичайну актуальність питання удосконалення конституційної реформи. «Якщо не будуть сформовані відповідні баланси влади, починаючи від Верховної Ради, президента, уряду, судової влади, — це може привнести дуже негативні тенденції в суспільному розвитку», — заявив Президент журналістам.

Віктор Янукович — більш категоричний у своїх оцінках. Виступаючи на прес-конференції в середу, він назвав нашоукраїнців тими «великими демократами», які «хочуть зруйнувати свої ж рішення, ухвалені в парламенті своїми ж голосами». І запевнив своїх опонентів, що його політична сила не лише «захищатиме нині чинну Конституцію», а й докладе всіх зусиль для її вдосконалення. «Конституційна реформа відбулася та діє в Україні одинадцятий місяць, і спроби політиків робити кроки по відношенню до чинної Конституції не матимуть юридичних наслідків», — наголосив Янукович.

Із цим певною мірою погоджуються й нашоукраїнці. Той же Юрій Ключковський, допускаючи низку юридичну ймовірність скасування політреформи, проте, зазначив, що і «жити в таких умовах» Україна довго не зможе. «Або ми зрушимо з місця в удосконаленні системи управління державою, або занепад триватиме», — вважає представник Президента.

Як бачимо, за своїм напруженням і неоднозначністю оцінок «політреформенна» дискусія вже не поступається відомим суперечкам медиків про корисність так званих БАДів (біологічно активних добавок). Але якщо біодобавки, на думку більшості фахівців, слугують підтримкою здоровому організму, то «політично активну добавку», яку заведено називати політреформою, країна проковтнула не в найкращі часи. І, ймовірно, тому її дія позначається на всіх по-різному.

Лука ГРИНЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: