Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

26 липня, 2006 - 00:00

Уряд хоче допомогти національному примиренню

У Верховній Раді зареєстровано запропонований Кабінетом Міністрів України законопроект про соціальний захист учасників національно-визвольного руху 1939—1956 рр. за здобуття Україною своєї незалежності. Інформація про це розміщена на офіційному сайті парламенту. У той же час текст законопроекту на сайті не опубліковано. Як повідомлялося, Кабінет Міністрів схвалив 19 липня цей законопроект, що зрівнює ветеранів національно- визвольного руху 1939—1956 рр. за наданими пільгами з учасниками Другої світової війни, Великої Вітчизняної війни і ветеранами Збройних сил. «Це безпрецедентне рішення, оскільки вперше за 15 років незалежності український уряд виніс на порядок денний цю проблему і ухвалив позитивне рішення», — заявив журналістам після засідання Кабміну віце-прем’єр В’ячеслав Кириленко. За його словами, йдеться не більше ніж про 15 тис. чоловік, з яких «мінімум половина» вже мають відповідні пільги на підставі рішення місцевих органів місцевих рад. «Ми віримо, що більшість фракцій зважено підійдуть до цього проекту і після неминучої дискусії затвердять рішення, яке слугуватиме зниженню напруженості у суспільстві», — зазначив віце-прем’єр. На його думку, таке рішення уряду відповідає політиці національного примирення в Україні. В. Кириленко додав, що загальна кількість ветеранів, які мають на цей час такі пільги, становить близько 850—900 тис. чоловік, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Путін назвав відносини Росії з Україною зразковими

Президент РФ Володимир Путін на церемонії вручення йому вірчих грамот послами ряду країн назвав відносини з Україною прикладом надійності та стійкості. Відносини між Москвою і Києвом, сказав В. Путін, «стали більш прагматичними». Вони «розвиваються вкрай швидко, ефективно і являють собою зразок надійності та стійкості», сказав президент РФ. Нагадаємо, сьогодні посол України в Росії Олег Дьомін вручив президенту Росії Володимиру Путіну вірчі грамоти і тим самим розпочав виконувати обов’язки. Путін висловив упевненість, що зусилля нового посла щодо розвитку рівноправних, взаємовигідних і взаємошанобливих відносин будуть зустрінуті в Росії з щирою підтримкою і відвертістю. 21 березня Президент Віктор Ющенко призначив Дьоміна послом у Росії. З грудня 1999 по грудень 2005 року послом України в Росії був Микола Білоблоцький.

Конституційний Суд — iз главою, але без суддів

Iз учорашнього дня виконання обов’язків глави Конституційного Суду України покладено на суддю Володимира Іващенка, повідомляє прес-служба КС. Нагадаємо, що 20 липня Верховна Рада звільнила Павла Євграфова від посади судді КС у зв’язку із закінченням 9-річного терміну повноважень, на який його було обрано за парламентською квотою. З жовтня 2005 року він виконував обов’язки глави КС. Зараз у КС залишаються четверо суддів — Володимир Іващенко, Валерій Пшеничний, Сюзанна Станік (всі троє — квота Президента) і Павло Ткачук (квота парламенту).

На Луганщині продавали землю разом із пам’ятниками

На Луганщині працівниками Держслужби по боротьбі з економічними злочинами викриті посадові особи відділів земельних ресурсів двох селищних рад, які протягом 2001 — 2002 років незаконно видали державні акти на право власності земельними ділянками, на яких розташовані пам’ятники археології — кургани. Своїми діями посадові особи нанесли збитків державі на суму 1,2 і 1,5 млн. грн. відповідно. Про це повідомляє Департамент зв’язків із громадськістю МВС України. Органами прокуратури порушені карні справи за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість). ostro.org.

Чому влітку зростає дитяча злочинність?

Бездоглядність та відсутність нормальних умов для відпочинку, дорожнеча розваг та путівок до літніх дитячих таборів, неплатоспроможність батьків — це і є причиною того, що влітку певною мірою зростає кількість злочинів, скоєних неповнолітніми. Причому така ситуація спостерігається загалом по всій Україні. На Закарпатті ж, приміром, лише протягом червня підлітками скоєно 46 злочинів, що становить 24 % від загальної кількості злочинів, скоєних протягом півріччя. Про це йшлося днями під час робочої наради за участі працівників служби у справах неповнолітніх Закарпатської облдержадміністрації та кримінальної міліції у справах неповнолітніх УМВС України в Закарпатській області. Як зазначила керівник служби у справах неповнолітніх Світлана Якімеліна, за підсумками першого півріччя 2006 року, порівняно з аналогічним періодом 2005 року, злочинність серед неповнолітніх області зменшилася на 36 % (191 злочин проти 299). Найбільше злочинів вчинено підлітками великих міст краю — Ужгорода та Мукачевого (по 25 злочинів), найменше — у Воловецькому та Міжгірському районах (4 і 3 відповідно). Якщо ж проаналізувати, до яких злочинів діти вдаються найчастіше, то потрібно сказати, що це крадіжки особистого майна (49,2 % від загальної кількості злочинів). Спостерігається й зменшення кількості неповнолітніх, що скоїли злочини (159 проти 231 —це менше практично на третину), повідомляє Наталка ПОПОВИЧ , Ужгород.

Нафтовий «фонтан» ліквідовано

Більше доби рятівники й нафтовики намагалися зупинити потік нафти, що виходить через пробій в нафтопроводі «Укртранснафти» на трасі Лисичанськ—Кременчук у Близнюківському районі (Харківська область). Діра в трубі, діаметром у один метр, спричинила нафтовий фонтан заввишки 12 метрів. Спочатку нафтовики думали, що впораються з аварією самостійно, перекривши вентилі, проте ситуація виявилася набагато складнішою, тому на допомогу були викликані співробітники МЧС. В операції ліквідації аварії були задіяні два вертольоти і 15 одиниць техніки. Нафта лилася з труби приблизно добу і за попередніми підрахунками фахівців за цей час на землю потрапило більше 200 тонн рідкого палива, яке розповсюдилося на території площею більше 350 кв. м. Нафту, що виливається, скільки це можливо намагалися збирати до спеціального котловану. Якщо не рахувати екологічних збитків від зараження землі, яке ще підраховують екологи, вилита в землю нафта оцінена приблизно в 100 тисяч доларів. Зараз аварію вже ліквідовано — течію зупинено, а роботу нафтопроводу відновлено. Розслідуванням цієї справи займається прокуратура. За попередньою версією, можлива причина того, що відбулося — несанкціонована врізка в трубопровід, повідомляє Марина ГОЛІНА , Харків.

Газета: 
Рубрика: