Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПIЛЬСТВО

13 липня, 2006 - 00:00

Хочеш їхати — плати

У Вінниці водії будуть платити за проїзд центральною вулицею міста. Передбачається, що вони купуватимуть місячний абонемент, який коштуватиме 100 гривень. Але будуть й виключення.

— Це не буде стосуватися пільгових верств населення, а також комунального транспорту, — запевняє Юрій Іорданов, начальник Вінницького міського управління транспорту, енергетики та зв’язку.

Окрім того, звісно, безкоштовно і безперешкодно по центру міста їздитимуть швидка допомога, пожежники й міліція. Розпорядження мера Вінниці Володимира Гройсмана про плату за проїзд центральною вулицею міста Соборною вступить у силу після його ухвалення на засіданні виконавчого комітету. Проте цю новину вінничани хоч і оцінюють по-різному, але сприймають, як неминучість.

— Можна сказати, що проїзду уже платний. Скільки не їздиш, постійно платиш ДАІ, — сказав один із опитаних водіїв. Дехто із них говорить, що платити ніхто не буде, бо водії мало заробляють. Проте більшість підтримує це нововведення за однієї умови — щоб зібрані гроші йшли на ремонт доріг. Щоправда конкретного механізму збору грошей чиновники ще не відпрацювали, але вже тратять поки що не зібрані гроші. Обіцяють, що вони підуть саме на ремонт цієї ж Соборної та старих будинків на ній, тому що в бюджеті на це, як завжди, не вистачає грошей, повідомляє Мирослава СОКОЛОВА , «День».

«Кінці» у воду, але...

Управлінням СБУ в Закарпатській області на території колишнього полігону поблизу с. Зміївка Берегівського району Закарпаття виявлено значну кількість сучасного озброєння та бойових припасів, повідомили «День» в прес-службі СБУ області. За попередніми висновками, ці бойові припаси були скинуті у водойму, яка розташована на вищезазначеному полігоні, під час розформування військового складу у 90-х роках минулого століття.

Замість списання боєприпасів у встановленому порядку, аби не займатися пов’язаною з цим «бюрократичною тяганиною», окремі військовослужбовці прийняли «соломонове» рішення — втопити предмети зайвого клопоту. У ході проведення спільних зі спеціалістами піротехнічної групи Аварійно-рятувального загону спеціального призначення МНС України в Закарпатській області та вибухотехніками Управління МВС України заходів з вилучення бойових припасів з’ясовано, що знайдені боєприпаси — лише «верхівка айсбергу»: на дні водоймища знаходиться ще чимало небезпечних речей, які неможливо знешкодити без тимчасового його осушення.

Особливо ж серйозним у цій справі є той факт, що окремі місцеві мешканці, у тому числі діти, намагаються видобувати з водоймища вказані боєприпаси. Мета «вилову» різна — зброю й вибухівку можна демонтувати для видобування вибухової речовини чи продати, а такі дії можуть призвести до непередбачуваних негативних наслідків, у тому числі людських жертв. До речі, помешкання жителів села Зміївка знаходиться за 800 метрів від місця захоронення боєприпасів, котрі можуть здетонувати, наприклад, через любителів риболовлі з використанням вибухівки.

Саме з огляду на таку ситуацію управління Служби безпеки України в Закарпатській області вирішило силами МНС здійснити комплекс заходів з проведення осушення водойми. Лише таким чином можна буде здійснити суцільне розмінування території й таким чином убезпечити людей, повідомляє Наталка ПОПОВИЧ , Ужгород.

Державна турбота про самітніх

У Новій Синявці Старокостянтинівського району на Хмельниччині справили новосілля підопічні будинку-інтернату для людей похилого віку та інвалідів. «Із 25 ліжко-місць ще два — вакантні,» — повідомила «День» начальник райуправління праці та соціального захисту населення Олександра Гордова. У закладі знайшли собі затишний притулок літні самотні люди, які вже, на жаль, не можуть самі собі дати ради. Вони щиро вдячні місцевій владі за подарований телевізор, і «взагалі за синівську турботу». Будинок-інтернат розташований у мальовничому місці, де, як кажуть у народі, «і ставок, і млинок, і вишневий садок». Поруч — дільнична лікарня. Завдяки газифікації Нової Синявки вдалося підняти умови проживання людей похилого віку до європейських стандартів. Тут-таки утворилася й нова сім’я — «двоє літніх людей побралися і одержали окремий номер для подружнього життя». Організатори вважають, що це — тільки добрий початок і приклад для всієї великої сім’ї, якою буде інтернат. Деякі літні підопічні пишаються досягненнями своїх дітей у підприємництві й кар’єрі, сподіваються, що вони знайдуть час, аби приїхати до Нової Синявки, щоб переконатися: «держава намагається зігріти старість їхніх самотніх батьків», повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ , «День».

Газета: 
Рубрика: