Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Україна не збирається втрачати свій вихід до Дунаю

13 липня, 2006 - 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

На комплексному підході до вивчення екологічних проблем дельти Дунаю і створенні міжнародної експертної групи зі здійснення екологічного моніторингу наполягатиме наша країна. Про це заявив вчора керівник прес-служби МЗС України Василь Філіпчук. За його словами, домовленість про це було досягнуто в ході останніх переговорів на рівні міністрів закордонних справ України та Румунії 4 липня в Одесі.

Коментуючи прес-реліз, оприлюднений Європейською економічною комісією ООН, яка вивчала питання відповідності дій України з відновлення глибоководного судноплавного каналу Дунай — Чорне море положенням конвенції Еспоо, Філіпчук зазначив, що цей документ не може свідчити про те, що місія зробила остаточні висновки. «Прес-реліз оприлюднений ЄЕК (Європейською економічною комісією) ООН із вищеназваного питання, має загальний описовий характер і не може свідчити про здійснені комісією ґрунтовні висновки щодо проекту відновлення глибоководного судноплавного ходу Дунай — Чорне море», — сказав Філіпчук. Після отримання повного наукового звіту про результати роботи комісії, за його словами, відповідні органи України, зокрема, Міністерство охорони навколишнього середовища, а також наукові інститути всебічно вивчать цей документ і підготують свої зауваження. При цьому Філіпчук підкреслив, що в тексті прес- релізу «було припущено, як мінімум, однієї неточності». Україна в ньому звинувачується в тому, що не поінформувала Румунію про заплановану діяльність у дельті Дунаю. Але українська сторона ще 2002 року поінформувала Румунію про свої плани відновити глибоководний судноплавний хід Дунай — Чорне море. Також, за словами керівника прес-служби МЗС, 2004 року Румунії було передано технічні характеристики майбутнього каналу щодо гирла «Бистре», а того ж року в Києві відбулися двосторонні консультації з цього питання.

У той же час Філіпчук підкреслив: «Ми вітаємо висловлену в прес-релізі пропозицію щодо початку двосторонньої програми з дослідження ситуації в дельті Дунаю в контексті реалізації транскордонних проектів».

Інф. «Дня»
Газета: 
Рубрика: