Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

12 липня, 2006 - 00:00

Ігри збірної України — найрейтинговіші на ТБ

Ігри української збірної на Чемпіонаті світу з футболу, який днями закінчився в Німеччині, стали найрейтинговішими телепередачами в Україні в червні: за матчем 1/4 фіналу Україна — Італія, що виявився останнім для команди Олега Блохіна, спостерігали 25,88% усіх глядачів України, або 68,24% тих, хто в цей час дивився телевізор. Згідно з даними компанії GFK Ukraine, яка проводила офіційне дослідження ТБ аудиторії, п’ять матчів української збірної у фінальній частині чемпіонату зайняли майже всі перші місця в рейтингах, пропустивши на третє місце лише популярний серіал «Не родись вродливою» з рейтингом 23,05% та часткою 52,55%. Рейтинг матчу 1/8 фіналу Україна — Швейцарія становив 24,12%, частка — 66,88%, матчів кругового туру Україна — Саудівська Аравія — відповідно 20,84% і 57,45%, Україна — Туніс — 16,95% і 67,14%, Україна — Іспанія — 14,99% та 60,94%. Експерти ринку додають, що з урахуванням того, що футбол переважно дивляться в компанії, реальні рейтинги матчів були ще вищі. Решта телепередач у червні відстали з великим відривом. Серед інших червневих матчів Чемпіонату світу в Німеччині без участі української збірної найбільш рейтинговим виявився матч суперників України по груповому турніру Іспанія — Туніс: рейтинг — 9,4%, частка — 32,77%.

Правнук Андріана Прахова передав музею безцінний архів

Киянин Володимир Мазяк, правнук автора проекту реставрації Свято-Успенського собору у Володимирі-Волинському, передав Волинському історичному музеєві архів ескізів, креслень і малюнків свого прадіда Андріана Прахова. Як повідомила кореспондентові Інтерфакс- Україна заступник директора музею Євгенія Ковальчук, тепер у планах установи створити велику експозицію з презентацією архіву. Прізвище Прахов відоме в історії української та російської культур з кінця 19-го сторіччя. А. Прахов — мистецтвознавець, археолог, художній критик. Він був одним із ініціаторів створення на Волині церковно-археологічного музею, відкритого 1887 року православним братством у Володимирі-Волинському, пізніше став автором проекту реставрації Свято-Успенського собору — пам’ятки древньоруської архітектури 12 сторіччя в цьому ж місті. Його дружина Ганна Крюгер-Прахова — живописець. Їх син Микола Прахов — професор мистецтвознавства. У 30-х роках минулого сторіччя він провів малу реставрацію відомої всьому світові ікони Холмської Богоматері 11 сторіччя, яка тепер зберігається в Музеї волинської ікони в Луцьку.

Таки штрафують!

У Луганській області за куріння у громадських місцях уже оштрафовані п’ятеро осіб, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на слова заступника начальника управління громадської безпеки УМВС України в Луганської області Олександра Семенова. За його словами, всі протоколи були складені дільничними інспекторами міліції. О. Семенов зазначив, що надалі робота з відстеження порушень Закону України «Про заходи щодо запобігання та зменшення вживання тютюнових виробів і їхнього шкідливого впливу на здоров’я населення» активізуватиметься.

Нагадаємо: з першого числа поточного місяця набула чинності ст. 13 Закону «Про заходи щодо запобігання та зменшення вживання тютюнових виробів і їхнього шкідливого впливу на здоров’я населення». Згідно з цією статтею, забороняється куріння на робочих і громадських місцях, за винятком спеціально відведених. Наприклад, курити не можна в підземних переходах, на стадіонах, у під’їздах будинків. До останнього моменту громадяни України, які курять, не вірили (а багато й не знали), що більше не зможуть звично курити в очікуванні тролейбуса або на лавочці в парку...

«ШЕШОРИ-2006» стартують...

У Шешорах поруч з гуцульською столицею Косачем сьогодні відкривається міжнародний етнічний фестиваль. Цього року у програмі — виступи народних колективів з Молдови, Естонії, Німеччини, Польщі, Великобританії, Приазов’я, Румунії та України. Фестиваль «гудітиме» до 14 липня. На постійно діючих чотирьох майданчиках проходитимуть майстерні з українських ремесел — ткацтва, розпису по склу, виготовлення сирних коників, ляльок-мотанок та ін. Фото Євгена КРАВСА. На фото: серед учасників фестивалю — співочий гурт «Вогневир».

Газета: 
Рубрика: