Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У черзі за освітою

Найбільший конкурс — на економічний факультет, найменший — на точні науки
7 липня, 2006 - 00:00

Сьогодні у національних університетах закінчується прийом документів. Навіть учора біля приймальних комісій іще стояли черги: бажаючих отримати вищу освіту в Києві не меншає. Ще тиждень прийом документів триватиме у вищих навчальних закладах III і IV рівнів акредитації без статусу національного, і ще два тижні — у технікумах та інститутах. Методистам нема коли вгору глянути: в останні дні прийому до окремих комісій надходить понад триста заяв щодня. У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка вступні іспити почнуться уже в понеділок.

ЯК ПЕРЕД БУРЕЮ

Що й казати, абітурієнти й батьки напружені й знервовані: жодної тобі усмішки під дверима приймальної комісії, жодного жарту. Вчорашні школярі сновигають з місця на місце, від одного стенда із правилами до іншого, стурбовано зазирають у прочинені двері святая святих — приймальної комісії, вкотре переписують заяви — мало кому вдається заповнити бланк із першої спроби. У коридорах факультетів є що почитати: викладачі й студенти не полінувалися підготувати рекламні листівки своїх спеціальностей. Тут і фотографії, й відгуки, й статистика. Але дітей це хвилює мало. Найбільші натовпи згуртовуються біля «статистики прийому заяв» та «зразків оцінювання екзаменаційних робіт».

«Розраховуємо, звісно, на бюджетне місце, адже дитина — призер олімпіад. Але дуже вже великий конкурс, сьогодні ще мало людей — ви б бачили, що тут робилося вчора», — бідкаються батьки. Справді, конкурс просто шалений. На одне бюджетне місце, наприклад, економічного факультету припадає аж 14 вступників. Трохи поступаються англійський переклад та міжнародні відносини: тут заяв подано у 8 разів більше, ніж є місць. Тихо й малолюдно біля приймальних комісії точних наук: приміром, на радіофізичний, механіко-математичний, фізичний, геологічний факультети конкурс складає менш як два претенденти на місце.

До Київського національного університету імені Тараса Шевченка йдуть здебільшого дівчата: як на філологію чи журналістику, так і на економічний, юридичний факультети. Хлопців мало, та й поводяться вони куди впевненіше, діють за єдиним принципом — прийшов, заповнив, віддав, забув. А от дівчатка здебільшого ходять під опікою батьків. І поки дитина заповнює бланки, мами й тата знайомляться із сусідами по вступу, розпитують, уточнюють, радяться, які посібники краще купувати до підготовки... Окрема батьківсько-абітурієнтська черга до кіосків із канцтоварами — усі вступники мають подавати папки-швидко- зшивачі, конверти й інше дрібне письмове приладдя.

СКАРЖТЕСЯ СМІЛИВІШЕ!

Вступати до університету складно, але приємно, вважають абітурієнти. «Тут і члени комісії добріші, й черги не такі агресивні, — розказує абітурієнтка Інституту журналістики Оля. — Трохи страшно, що замість іспитів творчий конкурс, але я про нього багато читала. Гадаю, здам без особливих проблем». Творчі конкурси і бали в університеті цього року — звична справа. На кожному факультеті є свої екзаменаційні особливості. Об’єднує їх те, що майже на кожну спеціальність і спеціалізацію — окремий конкурс, а іспити оцінюватимуться не по 5, а по 50 балів. Наприклад, іспит із української мови й літератури триватиме понад шість годин: 2,5 години на переказ та ще 4 — на твір. Окремо оцінюються стилістика, граматика, пунктуація, окремо — знання та ідейна наповненість творів. Щонайбільше 25 балів діти отримають з мови, і стільки ж з літератури. Є й тестові завдання різних рівнів складності. Немає тільки шкал переведення результатів зовнішнього тестування — біля жодної приймальної комісії жодного оголошення.

«Якщо приймальна комісія відмовляється приймати результат зовнішнього тестування, занижує ваш результат чи відмовляється оприлюднити шкалу переведення, ви можете зателефонувати до Мiнiстерства освiти та науки: 8-044-486-13-16 на «гарячу лінію» та повідомити про ці проблеми, — запевнив заступник міністра Віктор Огнев’юк. — За цим же номером можна проконсультуватися з інших питань, пов’язаних зі вступом до ВНЗ». До речі, звернутися в МОН вступникам Університету імені Тараса Шевченка все-таки варто: абітурієнти тільки полегшено зітхають, що не проходили тестування. За словами вступників до Військового інституту, бал тестування на «воєнці» занижують на один без будь-яких пояснень. Офіційні ж представники приймальної комісії не бажають іти на контакт ні з батьками, ні з пресою: мовляв, звертайтеся у секретаріат, хай там дадуть дозвіл, щоб ми розказали. «Усі відомості у нас вивішені на стендах, можете ознайомитися. Ніякої секретної статистики ми не ведемо, — заявив відповідальний секретар приймальної комісії Інституту філології Сергій Різник. — Будь-які інші пояснення я да м тоді, коли ви принесете дозвіл із загального секретаріату». Кореспондентові «Дня» до цього секретаріату втрапити так і не вдалося, хоча за зачиненими дверима було чути жваві голоси відповідальних осіб. До слова, під дверима учора чекали й абітурієнти — саме тут їм мали завіряти копії окремих документів.

Окремі проблеми можуть виникнути із переведеннями з інших навчальних закладів. Біля багатьох приймальних комісій оголошено, що переведень не буде, бо зовсім немає місць. Нагадаємо, нещодавно в Міністерстві освіти й науки на черговому засіданні Державної атестаційної комісії позбавили ліцензій 22 філії приватних та державних ВНЗ. Студенти із цих ВНЗ мають переводитися на аналогічні умови навчання в інші університети. І якщо «контрактники» можуть перейти на платний факультет ВНЗ, який дає ту ж спеціальність, то ті, хто вчився за держзамовленням у філіях, що втратили ліцензії, переведуть до базового ВНЗ лише після того як студенти складуть іспит, котрий має засвідчити рівень їхніх знань.

ДО РЕЧI

За даними Міністерства освіти й науки, в Україні нараховується понад 960 вищих навчальних закладів та філій, 64 з яких розташовані у Києві. Зокрема, українська система вищої освіти нараховує 106 університетів, 59 академій, близько 300 інститутів та коледжів, понад 500 технікумів та училищ. У них навчаються майже 1,2 млн. студентів, у тому числі близько 11 тисяч — іноземці, разом — 392 студенти на 10 тис. населення. Цього року сільська молодь вперше отримає квоти — 50 відсотків місць держзамовлення на навчання у ВНЗ залізничного транспорту. Поза конкурсом зараховуватимуться й діти-інваліди віком до 18 років. Це визначено Умовами прийому до вищих навчальних закладів України в 2006 році, які підписав міністр освіти і науки України Станіслав Ніколаєнко. Вступна кампанія має деякі відмінності від минулорічної. Зокрема, у загальному конкурсі на програми спеціалістів і магістрів зможуть взяти участь випускники- бакалаври, незалежно від того, на контрактних чи державних місцях вони навчалися, а також за ними залишається право вибору ВНЗ для подальшого навчання. Умовами прийому також визначено, що вступні випробування абітурієнтів обов’язково проводитимуться в письмовій формі за тестовими технологіями. На окремих напрямах — мистецтво, архітектура, фізичне виховання тощо — залишаться так звані творчі випробування. Вищі навчальні заклади повинні узгодити шкалу переведення балів сертифікатів абітурієнтів, які проходили зовнішнє тестування, з Українським центром оцінювання якості освіти. Цього року до ВНЗ можуть вступити близько 440 тисяч випускників шкіл.

Ольга ПОКОТИЛО, фото Руслана КАНЮКИ,«День»
Газета: 
Рубрика: