Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Література «витікає» з Острога

7 липня, 2006 - 00:00

Нещодавно відбувся літературний конкурс «Витоки», який проводився Острозькою академією спільно із всеукраїнською газетою «День» за фінансової підтримки професора Монітобського університету (Канада) Ореста Цапа, з метою виявлення творчої молоді за такими номінаціями: «Поезія», «Проза», «Фентезі», «Історична проза», «Драматургія», «Літературознавство та літературна критика». Учасники конкурсу повинні були надіслати не менше 20 поетичних творів (номінація «Поезія») або не менше десяти сторінок тексту (всі інші номінації). На конкурс приймалися лише твори, написані українською мовою, а його учасниками могли стати молоді люди віком від 14 до 28 років. Критерії відбору творів, поданих на конкурс, були такi: оригінальне розкриття теми, досконала композиція, цікаві образи, версифікаційна майстерність.

Журі вже підбило підсумки, й переможці конкурсу, які вибороли перше місце, отримають грошову премію в розмірі 100 доларів США. Переможці, які посіли друге й третє місця, будуть нагороджені призами та нагородами від всеукраїнської газети «День». Твори переможців вийдуть у друк окремою книжкою. Урочисте вручення нагород відбудеться 31 серпня 2006 року в залі вченої ради Національного університету «Острозька академія».

КОМЕНТАР

Петро КРАЛЮК, проректор з наукової роботи Національного університету «Острозька академія», доктор філософських наук, професор, член Національної спілки письменників України:

— Літературний конкурс «Витоки» проводився вперше. Для журі було несподіванкою, що на конкурс прийшла така велика кількість робіт — понад 100. Також приємно вразило те, що чимало робіт прийшло зі сходу та півдня України, тобто з регіонів, які вважаються російськомовними. Принаймні цей конкурс переконав, що українська мова в цих регіонах не лише живе, але й нею пишуться чудові твори. Хочу звернути увагу, що переможцями в художньо-літературних номінаціях стали представники саме цих регіонів. І зробило це журі зовсім не з міркувань політкоректності. Наприклад, нас вразив цикл міні-оповідань «Вчора. На світанку...», який належить харків’янці Олені Рудій. Їй лише 14 років, але у своїх оповіданнях вона створює вражаючі образи. Та й її мислення видається цілком дорослим. Дуже цікавою є проза студентки з Херсона Олени Ширини.

Приємне враження справив на нас куртуазний вінок сонетів Дарини Березіної з Миколаєва. Гарні вірші надіслали на конкурс Ольга Смольницька (м. Сімферополь) та Антоніна Тимченко (м. Харків).

Сподіваємося, що літературний конкурс «Витоки» матиме своє продовження. Хотілося б, щоб знайшлися українці безпосередньо в Україні, які б підтримали його матеріально. А що стосується Національного університету «Острозька академія», то ми гарантуємо організацію цього конкурсу, як і те, що кращі автори, які братимуть у ньому участь, зможуть навчатися на спеціальності «літературна творчість» у нашому університеті.

Підготував Олексій КОСТЮЧЕНКО
Газета: 
Рубрика: