Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Гасіння пожежі

Хто відповідатиме за зрив військових навчань
27 червня, 2006 - 00:00

Сьогодні українські депутати знову зберуться в сесійній залі. Є сподівання, що вони нарешті поставлять крапку в тривалих коаліційних переговорах. А заодно візьмуться за вирішення тих проблем, які накопичилися за час до- й післявиборної боротьби. Одна з них стосується проведення міжнародних військових навчань на території України. До виборів парламентаріям забракло дисципліни й здорового глузду, аби схвалити відповідний законопроект. Після виборів частина політикуму (Партія регіонів, комуністи, вітренківці) вирішили скористатися з такої ситуації, організувавши протести у Феодосії. Як результат — зірвані українсько- британські військово-повітряні навчання «Тугий вузол», що мали відбутися на полігоні біля Миколаєва. На черзі «зриву» навчання «Сі Бриз», початок яких заплановано на 16 липня. В українських політиків поки що існує шанс реабілітуватися, хоча й зі значним запізненням.

НА СМІХ УСЬОМУ СВІТУ

У Феодосії зараз спокійно — вже й поки що. Кримчани готуються до прийому туристів (хоча політики доклали зусиль, аби зірвати туристичний сезон у регіоні). Ще кілька тижнів тому місто перебувало в епіцентрі уваги через прибуття американського вантажу — для спорудження на Старокримському полігоні стаціонарного містечка, в якому могли б проживати військовослужбовці під час проведення навчань. Складається враження, що організаторів феодосійських протестів насправді мало цікавили реальні цілі прибуття американських резервістів. Хоча їхній приїзд мав цілком благородний характер — іноземці мали намір коштом уряду США побудувати на українському полігоні споруди, які б дозволили воякам проживати під час навчань у більш пристойних умовах. Американці планували витратити немалі як для української армії гроші — 2 мільйони гривень. Хто-хто, а українські політики мали б знати про потреби Збройних сил України, яким кожна копійка дорога. Ніхто проте розбиратися не став: організатори протестів заявили про окупацію Криму військами НАТО, про те, що американці привезли хімічну зброю...

На жаль, знайти відповідальних за зрив мирної ініціативи американців сьогодні буде вкрай важко. У Криму порушено дві кримінальні справи, однак перед законом відповідатимуть лише учасники, але аж ніяк не організатори акцій у Феодосiї. Кримські правоохоронці лише знизують плечима: а як же покарати організаторів, якщо вони — народні депутати? Цікаво, що міська влада Феодосії не захотіла зустрітися з журналістами з Києва, які прибули до Криму для того, аби розібратися в ситуації. Вочевидь, говорити відверті нісенітниці непоінформованим мітингувальникам набагато легше, ніж нести відповідальність за свої дії сьогодні...

«Не можна завдавати шкоди країні, в якій ти живеш. Громадяни інших держав, навпаки, намагаються зробити все можливе, аби їхня країна на міжнародній арені виглядала достойно. Наші ж самі готові облити себе брудом. Тепер із нас сміється весь світ», — бідкається постійний представник Президента в Криму Геннадій Москаль. «Соромно за тих політиків, які використовують пересічних людей задля досягнення власних цілей. Вантаж відбув, американці від'їхали, а хто тепер відповідатиме за звинувачення? Де ділася хімічна, бактеріологічна зброя? Де моральна відповідальність політиків, які наробили галасу на всю країну? Вони ж просто залякали людей», — наголошує він.

«Якщо армія не братиме участь у навчаннях, то це все одно що спортсмен не братиме участь у змаганнях», — каже політик. Г. Москаль вбачає головну проблему в тому, що громадянам завчасно не розповіли про мету американців. «США планували збудувати суто цивільну споруду, яка призначалася для навчань. Але про це треба було говорити відкрито, підготувати громадську думку. Без підготовки громадської думки кожна політична сила почала трактувати приїзд американців по-своєму. Як би було за місяць сказано, то тоді до громадян довели б державницьку думку, а так почалися політичні спекуляції», — підсумував Г. Москаль. На його думку, «треба працювати з народом, оскільки сьогодні 99% кримчан не знають, що таке ЄС і НАТО».

«КАМ'ЯНИЙ ВІК» УКРАЇНСЬКОЇ АРМІЇ

Місце, де мало б бути збудоване містечко для проживання вояків під час навчань, завбільшки з футбольне поле. Заступник командувача ВМС ЗС України з берегової оборони, начальник військ берегової оборони генерал-майор Валерій Агеєв спеціально показав пустир на Старокримському полігоні, призначений для забудови. «Скажіть, будь ласка, яка військова база могла бути встановлена на такій території?!» — звернувся він до журналістів. Особливо лякали розташуванням військової бази США в Криму вітренківці.

В. Агеєв розповів, що американські інженери мали намір спорудити на полігоні п'ять модулів, розрахованих для проживання 500 вояків. Американці планували розпочати будівництво ще наприкінці травня, завершили б саме під початок багатонаціональних навчань «Сі Бриз». «Можна було збудувати для морських піхотинців сучасне містечко, а тепер вони муситимуть жити в спеку в наметах», — наголосив генерал-майор. Присутні військовослужбовці пожартували: знову житимемо, як у кам'яному віці...

Замисел навчань «Сі Бриз» — планування та проведення миротворчих операцій за програмою «Партнерство заради миру». В. Агеєв підкреслив, що жодних навчань НАТО не планувалося. «Сі Бриз» — багатонаціональні навчання, в яких мали взяти участь також не члени Альянсу. До них планували залучити від України батальйон морської піхоти, від США — підрозділ морської піхоти, від Туреччини — два бойових кораблі й два спостерігачі, від Грузії — два бойових кораблі й 43 вояки, від Німеччини — 48 вояків, від Македонії — 34, від Греції — один бойовий корабель і гелікоптер, від Австрії, Данії, Азербайджану й Росії — по двоє спостерігачів. Усього до навчань були б залучені більше тисячі військовослужбовців із різних країн.

«Якщо хочемо мати міцні Збройні сили, то ми повинні проводити такі навчання, аби переймати досвід інших вояків, аби ділитися власним досвідом. Ці навчання мали проводитися вже вшосте, але лише зараз вони комусь не сподобались», — наголосив В. Агеєв. За його словами, під час попередніх навчань Україна також отримувала значну матеріальну допомогу від інших держав (до мільйона гривень щороку).

Військові наголошують, що вони й зараз готові до проведення навчань, якщо Верховна Рада прийме відповідне рішення. «Тоді, щоправда, всім військовослужбовцям доведеться жити в наметах», — повідомив В. Агеєв. Раніше вояки жили в спеціальних контейнерах, які поставляла одна з одеських компаній. Однак гроші відповідно йшли до бюджету комерційних структур, а не на користь української армії. Цього разу з'явився шанс, однак Україна не змогла ним скористатися.

ВІДПОВІДАТИ НІКОМУ

Винуватих у феодосійській кризі — чимало. Проте не варто всю відповідальність покладати лише не опозиційні сили, які відверто діяли в інтересах сусідньої держави. Участь російських громадян у протестах, однобоке висвітлення феодосійських подій у російських мас-медіа чітко вказували на зацікавлену сторону в конфлікті в Україні.

Проте не меншу відповідальність несе й український уряд. Опозиційні сили справді забивали м'яч «у власні ворота», в останню чергу думаючи про національні інтереси України. Кожен з опозиціонерів діяв у власних інтересах. Одні прагнули привернути увагу влади: мовляв, із нами краще перебувати в коаліції, ніж в опозиції. Інші, складалося враження, виконували «держзамовлення» Росії. Цілі були визначені, а в засобах політики не стали розбиратися. Тоді й почалося перекручування фактів, підбурювання кримчан до участі в протестах. Чи хтось із відомих політиків, за яких, у тому числі, голосували виборці на останніх виборах, спробував внести ясність у ситуацію, заспокоїти населення? Ніхто.

Українська влада теж проявила не кращі зразки реагування на конфліктну ситуацію. Намагання загасити пожежу через скликання членів Ради нацбезпеки, наступне проголошення російських громадян «персонами нон грата» були явно запізнілими. Між тим влада мала, як мінімум, дві можливості не допустити феодосійської кризи. По-перше, Міноборони могло докласти максимальних зусиль для того, аби був схвалений законопроект про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України цього року для участі в багатонаціональних військових навчаннях. Проте справу відпустили у «вільне плавання». Під час парламентських слухань 15 березня до сесійної зали не прибуло вище керівництво Міноборони, представники якого спробували б довести необхідність схвалення проекту. У результаті того лише 121 депутат проголосував за цей документ. Прикро, що не віддали свої голоси за нього й деякі з депутатів, які вважаються пропрезидентськими... По-друге, влада не змогла вжити превентивних дій для недопущення конфлікту. Українські дипломати розповіли «Дневі», що в розпорядженні Служби безпеки України була вся необхідна інформація, її передали органам влади, однак усі надто були заклопотані коаліційними перипетіями.

Не кращим чином повели себе й журналісти, які вкотре виконували роль «підставки для мікрофона», не намагаючись «докопатися» до суті конфлікту, аби в такий спосіб зменшити напругу.

Чого досягнуто в підсумку? Зірвані одні навчання, існує загроза зриву інших. Політики при цьому найменше думають про потреби українського народу, армії. Військовослужбовцям нічого не залишається, як самим просити про свій захист. Справжнім криком душі стало недавнє звернення вояків батальйону морської піхоти ВМС України до організаторів протестів у Феодосії: «Наталіє Михайлівно, ну раз уже Ви так не любите американців, так, може, Ви тепер нам допоможете впорядкувати Старокримський полігон?! Разом із лідером українських комуністів П.М. Симоненком, як за радянських часів — на «суботниках» і «недільниках». Поки що партійці на цей заклик ніяк не відреагували.

ДОВІДКА «Дня»

За даними Ради національної безпеки й оборони цього року на території України було передбачено проведення шести багатонаціональних навчань за участю підрозділів українських військовослужбовців. А саме:

1. Українсько-польсько-британське навчання «Козацький степ-2006». Строк проведення — 15 діб у вересні 2006 року.

2. Українсько-молдовське навчання «Південь-2006». Строк проведення — 5 діб у червні 2006 року.

3. Багатонаціональні навчання «Сі Бриз-2006». Строк проведення — з 16 липня по 3 серпня 2006 року.

4. Двостороннє українсько-британське навчання «Тугий вузол-2006». Строк проведення — 11 діб у червні 2006 року.

5. Двостороннє українсько-американське навчання транспортної авіації «Комбайнд Еффорт-2006». Строк проведення: 14 діб у червні 2006 року.

6. Спільне тактичне навчання механізованих (мотопіхотних) підрозділів Збройних сил України та Словацької Республіки. Строк проведення — три доби у червні (липні) 2006 року.

Сергій СОЛОДКИЙ, «День», Сімферополь — Київ
Газета: