Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Вінницька молодь не хоче читати російською мовою

24 червня, 2006 - 00:00
ФОТО ОЛЕКСАНДРА КАЛИНИ

Про це її представники заявили днями проведенням акції на ганку обласної адміністрації, який вони застелили популярною в Україні російськомовною пресою. Якщо перехожий діставав із власної валізки і клав на сходи біля будинку ОДА будь-який журнал російської мовою, то це було свідченням підтримки ним акції. Організатори постійно наголошували, що вони не проти Росії чи російської мови. «Ми просто хотіли б, щоб нас перестали дискримінувати і виконували закон України і Конституцію (статтю 10), — сказав Юрко Стипанець, представник громадської організації «Наше Поділля». — У більшості випадків це міжнародні видання. Наприклад «Добриє совєти» в Польщі — польською, в Естонії — естонською. Може би мені там щось знадобилось».

До організаторів і учасників заходу відразу вийшли чиновники. Вони визнали, що акція не тільки актуальна, а й потрібна.

— У нас є ЗМІ обласного рівня, які дуже широко використовують російську мову, — сказав провідний спеціаліст управління внутрішньої політики Вінницької ОДА Олег Коломієць, — було б дуже приємно і корисно ознайомитися з пропозиціями молоді.

Наразі у лідерів молодіжних організацій поки що тільки одна пропозиція — забезпечити перекладачами кожного українця. Як би це виглядало, молоді бунтарі одразу продемонстрували. Читаючи разом публікації із «Добрих совєтов», синхронно перекладали їх українською.

Протягом найближчого часу подібну акцію молоді вінниччани планують провести біля столичних державних установ.

Мирослава СОКОЛОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: