Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Відповідь по суті «театральних скарг»

23 червня, 2006 - 00:00

У Головному управлінні культури й мистецтв (Київської міської державної адміністрації. — Ред. ) була розглянута публікація газети «День» від 31.05.2006 «Театри скаржаться... пакетом».

По суті порушених питань інформуємо вас про наступне.

При формуванні бюджету 2006 року по галузі «Культура й мистецтво» для театрів були виділені кошти в сумі, що задовольняє лише їхні витрати по заробітній платі. Решту витрат театри повинні виплачувати за рахунок власних надходжень.

Ми підтримуємо пропозицію театрів, що комунальні витрати необхідно сплачувати за рахунок міського бюджету, а вивільнені власні надходження перерозподіляти на постановчі витрати.

На превеликий жаль, на сьогоднішній день через обмежене фінансування театри надалі сплачують комунальні витрати за рахунок власних надходжень, що дійсно обмежує їхні фінансові можливості для створення нових вистав та поновлення вистав поточного репертуару.

Питання про створення асоціації театрів вважаємо цікавим і таким, що заслуговує на увагу. Лише викликає подив те, що ця пропозиція прозвучала саме під час проведення круглого столу й ніколи не піднімалася директорами театрів на жодній нараді з тих, які постійно проводяться з директорами в Головному управлінні культури й мистецтв. Може, саме ця асоціація допоможе міським театрам більш чітко сформулювати концепцію своєї діяльності у подальшому розвитку та досягненні спільних інтересів.

Що ж стосується проблеми театральних приміщень, то останніми роками міська влада, як ніколи раніше, простягнула театрам руку допомоги, а саме:

— згідно з розпорядженням КМДА від 26.06.2003 «Про будівництво Київського державного театру ляльок на вул. Грушевського, 1-а в Печерському районі м. Києва» у грудні 2005 року завершено будівництво та введено в експлуатацію Київський академічний театр ляльок на 410 глядацьких місць;

— згідно з розпорядженням КМДА від 23.10.2003 №1959 «Про здійснення реконструкції будівель по Андріївському узвозу, 20 (А, Б) під Київський драматичний театр на Подолі» Головне управління культури й мистецтв здійснює проектування, реконструкцію та будівництво будівель під Київський драматичний театр на Подолі. На сьогоднішній день генеральною будівельною організацією «Укрреставрація» активно ведуться роботи «нульового» циклу, які планується завершити до кінця червня цього року. У відповідності із затвердженим директивним графіком завершення будівництва й здача об’єкта в експлуатацію заплановані до Дня Києва 2007 року;

— згідно з розпорядженням КМДА від 03.02.2005 №112 «Про будівництво драматичного театру на розі просп. В. Маяковського та вул. Архітектора Ніколаєва в Деснянському районі» інститутом «Київжитлопроект» виконується проектно-вишукувальна документація драматичного театру. Авторський колектив плідно співпрацює з художнім керівником театру «Вільна сцена» Д. Богомазовим.

Згідно зі ст. 5 Закону України «Про основи містобудування» щодо урахування законних інтересів та вимог власників та користувачів земельних ділянок та будівель, що оточують місце будівництва та відповідно до висновку щодо використання земельної ділянки під будівництво театру, наданого Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища, Головне управління культури й мистецтв спільно з Деснянською районною у м. Києві державною адміністрацією готує громадське обговорення передпроектних проробок будівництва драматичного театру.

Просимо взяти це до уваги.

Олександр БИСТРУШКІН, начальник Головного управління культури й мистецтв КМДА
Газета: 
Рубрика: