Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ритуальна зустріч

Путін і Саакашвілі домовилися домовлятися
15 червня, 2006 - 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Президент Росії Володимир Путін і президент Грузії Михайло Саакашвілі вирішили шукати шляхи урегулювання накопичених конфліктів. «Образ було багато через відсутність контактів і непорозуміння, але було наявне бажання вийти з цього стану», — сказав Путін на прес-конференції після переговорів із грузинським лідером у Санкт-Петербурзі.

Основною темою розмови двох керівників було обговорення ситуації навколо Абхазії та Південної Осетії. «Реальність така, що триває анексія території нашої країни», — наводить слова Саакашвілі ІТАР- ТАРС. Наголосивши на необхідності «відновити конструктивний діалог», президент Грузії заявив, що «жодного метра осетинської або абхазької території ніхто не отримає». У свою чергу Путін висловив думку, що «не можна займатися урегулюванням конфліктів за допомогою ножа та бритви, потрібне терпіння, бажання шукати компромісів». Про двосторонню торгівлю лідери говорили з пресою і до початку зустрічі. В. Путін зазначив, що товарообіг між двома країнами зростає, а М. Саакашвілі висловив сподівання, що Росія залишиться «значним торговим партнером Грузії». Представники Грузії висловлюють надію, що ця зустріч допоможе хоч би трохи згладити численні протиріччя між двома країнами.

КОМЕНТАР

Семен НОВОПРУДСЬКИЙ, заступник головного редактора газети «Время новостей», (Росія):

— Ця зустріч — дуже важливий ритуальний момент. Хоча навряд чи російсько-грузинські відносини радикально поліпшаться при нинішніх керівниках двох країн. Загалом доля Грузії залежатиме від того, до якої міри вона зуміє зберегти хороші відносини із Заходом, і головне — до якої міри Захід цікавитиметься Грузією. З іншого боку, те, що ця зустріч відбулася, вже добре тому, що ситуація, коли президенти двох країн не розмовляють, дуже погана. Поки Грузія значною мірою економічно залежна від Росії. В її інтересах цю залежність зменшувати. Але радикального поліпшення відносин найближчим часом не станеться, бо упередження Кремля проти нинішнього грузинського керівництва дуже велике. Але Росія рано чи пізно зрозуміє, що відіграватися за втрату геополітичної ваги на слабших партнерах не зовсім пристойно...

Було б дуже правильно, якби Росія відмінила заборону на ввезення до Росії «Боржомі» та грузинських вин. Тим паче, що експертиза показала, що вина, які вважаються фальшивими, виготовляють у Рязанській області, а основна частина справжніх грузинських вин традиційно імпортується з Нідерландів. Якщо Росія зможе подолати в собі цей комплекс, буде дуже добре. Напевно, головна проблема у відносинах двох країн — введення в односторонньому порядку візового режиму для грузинів. По суті, візи — єдине, що утримує країни СНД у рамках цього аморфного утворення. Грузія у свою чергу могла б дати політичні гарантії того, що не буде війни в Південній Осетії й Абхазії, і максимально взаємодіяти з Росією у рамках змішаної контрольної комісії з Південної Осетії. Зрозуміло, що політичні можливості Грузії та Росії непорівнянні, і той, хто сильніший, повинен поводитися розумно й усвідомлювати свою відповідальність за підтримку хороших відносин. Грузія не може зробити для Росії стільки хорошого, скільки може Росія для Грузії.

Ольга КОРНIЙЧУК, «День»
Газета: 
Рубрика: