Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Битва за передмістя Києва

26 травня, 2006 - 00:00

Ситуація, що склалася навколо крісла міського голови Житомира, нагадує фарс, трилер і драму одночасно. Минулого вівторка Корольовський районний суд зупинив виконання повноважень представниці Народного союзу «Наша Україна» Віри Шелудченко, яка з великим відривом перемогла на виборах 26 березня свого найближчого конкурента Георгія Буравкова, тоді ще діючого мера міста. 26 квітня вона вступила на цю посаду, прийняла присягу і приступила до роботи. Однак і досі у місті тривають суди щодо результатів виборів, і рішення, які вони приймають останніми днями, переважно не на користь новообраного мера. Через суди і прокуратуру ставиться питання про звільнення В.Шелудченко приміщення мерії, а Г.Буравков двічі намагався зайняти кабінет міського голови.

Тим часом територіальна виборча комісія оголосила про призначення на 2 липня повторних виборів міського голови з причини, що нібито в результаті численних порушень встановити їх результати було не можливо. Обґрунтованість згаданого рішення ТВК багатьма у Житомирі ставиться під сумнів, в листівках, які розповсюджуються у місті, її звинувачують у навмисному зриві виборів, говориться про великі суми у якості хабарів. В той же час неупереджені оглядачі і абсолютна більшість голів і членів дільничних комісій стверджують, що вибори у Житомирі по всіх їх видах, в тому числі і міського голови, пройшли чесно, без суттєвих порушень, які б могли істотно вплинути на результат голосування. І голова ТВК Олександр Симонов 26 березня на прес-конференціях упевнено заявляв, що в місті все проходить спокійно і законно. Однак В.Шелудченко вже подала заяву на реєстрацію в якості кандидата на цю посаду, тобто вона припускає, що знову доведеться поборотися за неї. Але зараз постає питання про легітимність рішень самої ТВК, в тому числі щодо реєстрації кандидатів, оскільки на засідання збирається 8—9 чоловік з 15, що менше необхідного кворуму.

В розмові з кореспондентом «Дня» голова виконкому регіональної організації НСНУ Олексій Крайнік наполягав, що рішення ТВК і судів, які повинні позбавити В.Шелудченко посади мера, прийняті всупереч закону. А її представник у судах Олексій Савченко заявив «Дню», що взагалі не пам’ятає, щоб територіальна комісія і суди так ґвалтували правосуддя. Власне, це може служити поясненням, чому радники В.Шелудченко могли вважати, що в тому складі ТВК ніколи не оголосить її міським головою, і чому «нашеукраїнці» пішли на форсоване зайняття нею цієї посади. Але в коментарі для «Дня» О.Симонов категорично заперечив звинувачення в навмисному зриві виборів, тим більше за великі гроші, стверджуючи, що ТВК діяло виключно з благою ціллю і в межах закону. І тут автор, який уважно спостерігав за перебігом подій, повинен відверто сказати, що вельми і вельми сумнівається в щирості цих запевнень. Проте, справедливості заради, слід сказати, що недосконалість виборчого законодавства давала і дає можливості для дуже вільного тлумачення законів.

Спрогнозувати з якоюсь долею ймовірності подальший розвиток подій зараз у Житомирі не береться ніхто. Реальний будь який з варіантів — продовження перебування на посаді міського голови В.Шелудченко, яке ще буде оскаржуватись, повторні вибори, які внаслідок відмови членів дільничних комісій працювати, а виборців прийти на них, можуть зірватися, а також повернення в це крісло і достатньо тривале перебування в ньому Г.Буравкова. Безсумнівно також те, що під прикриттям юридичних процедур, за допомогою яких В. Шелудченко намагаються позбавити посади, ведеться жорстока війна за продовження або здобуття контролю над Житомиром, який вже не один рік називають передмістям Києва, і куди все більше спрямовуються дуже солідні фінансові потоки із столиці, східних та інших регіонів.

Валерій КОСТЮКЕВИЧ, «День»
Газета: 
Рубрика: