Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Споживаємо більше, ніж заробляємо

I це неабиякий чинник для можливого зростання інфляції
8 квітня, 2006 - 00:00
МАЛЮНОК IГОРЯ ЛУК’ЯНЧЕНКА

У 2007 році дефіцит державного бюджету України напевно буде не меншим, а може й більшим, ніж цього року — заявив на прес-конференції в четвер перший заступник міністра фінансів України Віктор Кальник.

За прогнозами Мінфіну, з урахуванням всіх законодавчо оформлених пропозицій щодо збільшення витрат і зниження податкового навантаження в держбюджеті-2007 знадобиться додатково «вишукати» 69 мільярдів гривень. Більше того, коли визначиться склад нового уряду, Мінекономіки уточнить макропоказники, а НАК «Нафтогаз України» — перспективи цінової політики на природний газ, на думку Кальника, можливо, буде переглянуто і сам держбюджет цього року. Адже, за словами заступника міністра, з урахуванням прийнятих парламентом законів (найобтяжливіший з них закон «Про дітей війни»), в держбюджеті-2006 доведеться додатково знайти 23 млрд. грн. Ця сума включає в себе рішення парламенту щодо зниження податкового тиску на 6,2 млрд. грн. і додаткові видатки переважно на соціальну сферу в розмірі 17 млрд. грн.

Серед менших ризиків — анулювання постанови Кабінету Міністрів про сплату за воду. Через це держбюджет не добирає 500 мільйонів гривень. А в зв’язку із зниженням ренти на видобуток нафти і переробку нафтопродуктів, держбюджет «оголили» приблизно на 300 мільйонів. За словами Кальника, весь перший квартал цього року не збирався податок на прибуток та податок н а чистий прибуток державних підприємств. Його блокують деякі міністерства. А це могло б дати надходження в розмірі 2,6 мільярда гривень. До цього «букету» слід також додати 13,9 мільярда закладеного в бюджет законодавцями дефіциту.

Якщо ці кошти, або хоча б якась вагома їх частина, не будуть знайдені, це, як вважає Кальник, може призвести до зростання дефіциту бюджету до 7% від ВВП. У зв’язку з цим заступник міністра зробив досить неприємне припущення: «Чи не матимемо інфляції, яка сталася в 1994—1996 роках?». Кальник вважає, що ризиків можна уникнути, відклавши виконання ряду нових соціальних ініціатив, а деякі з них потрібно навіть скасувати, бо знайти такі суми протягом трьох кварталів — нереально. Слід зазначити, що доходи держбюджету на цей рік заплановані в розмірі 125,7 мільярда гривень, а видатки становитимуть 138, 2 мільярда.

Однак у Мінфіні зберігають спокій. План держбюджету на перший квартал виконано. І хоча існує касовий розрив, який за попередніми даними становить 20—25%, Кальник говорить: «Я б рекомендував громадянам України не панікувати».

Заспокоюючи країну, фінансисти посилаються на досвід 2005 року. Отримані тоді Мінфіном кошти були спрямовані на виконання 41 бюджетної програми, з яких 13 — загальнодержавні. Видатки по загальнодержавних програмах становили 83,4% загального кошторису.

Серед першочергових програм міністерства було і залишається обслуговування внутрішнього та зовнішнього боргу. Мінфінові вдалося знизити вартість запозичень та замінити старі борги новими, вигіднішими для держави. Фактичні видатки на обслуговування зовнішнього боргу склали 2 млрд. 138 млн. грн., а економія бюджетних коштів — 31,7 млн. грн. В цілому ж, за даними Мінфіну, обслуговування внутрішнього і зовнішнього боргiв цього року здешевлено на 7 мільярдів 255 млн. грн.

Кальник не забув відзначити, що на поступову компенсацію громадянам втрат від знецінення грошових заощаджень із державного бюджету в 2005 році було виділено 494,1 млн. гривень (однак вкладники не задоволені темпами повернення боргів і того ж дня пікетували з цього приводу Нацбанк).

Втім державу не можна звинуватити в тому, що вона й тепер не підтримує свої, тобто державні, банки. За рахунок держбюджету цього року виправили свої справи «Державний ощадний банк» та «Державний експортно-імпортний банк». Відповідно 4 та 3 мільйони гривень пішли на збільшення їх статутних капіталів.

Минулий рік у Мінфіні вважають вдалим, а щодо перспектив наступного року нічого доброго сказати не можуть. Вочевидь, бюджет будуть знову балансувати за рахунок приватизації. На цей раз найреальніше продати «Укртелеком»...

Ольга ВАСИЛЕВСЬКА, «День»
Газета: 
Рубрика: