Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

4 березня, 2006 - 00:00

Бішкек не допустить «революційних» безпорядків

Влада Киргизстану готова вжити жорстких заходів у разі організації безпорядків 24 березня, заявив учора президент країни Курманбек Бакієв. «Будь-які спроби зіпсувати святкування 24 березня буде розцінено як спробу державного перевороту», — підкреслив президент. 24 березня 2005 року в Киргизстані сталася так звана «революція тюльпанів», внаслідок якої в країні відбулася зміна влади. «На голому місці таких безпорядків не відбувається. Повинні бути політичні та економічні мотиви й зацікавлені політичні сили. Подібні спроби зіпсувати свято розглядатимуться як спроба перевороту і захоплення державної влади з всіма наслідками, що з цього випливають», — зазначив К. Бакієв. «Я думаю, що тих, хто бажав би організувати таке, не буде», — додав він. За його словами, «те, що сталося 24 березня 2005 р., було не випадковим. Цей процес ішов давно. У результаті зміна влади в республіці сталася під тиском народу».

«Репортери без кордонів» закликають...

Міжнародна неурядова організація «Репортери без кордонів» закликає правоохоронні органи Росії розслідувати можливий професійний слід у вбивстві російського тележурналіста Іллі Зіміна. «Журналісти в Росії часто стикаються із погрозами у разі ведення розслідувань за чутливими темами. Останнім, що заплатив таку ціну, став Пол Хлєбников. Ілля Зімін працював у жанрі розслідування, і дехто міг би бажати його зникнення у зв’язку з цим», — зазначається в прес-релізі «Репортерів без кордонів», поширеному в Парижі. Тіло спеціального кореспондента телекомпанія НТВ І. Зіміна із ранами на обличчі і переломом носа було виявлене минулої неділі ввечері в Москві. Слідство схиляється до побутової підоснови цього вбивства, повідомляє Інтерфакс.

На Філіппінах скасовано надзвичайний стан

Президент Філіппін Глорія Магапагал Арройо оголосила вчора про скасування надзвичайного стану. «Я рада оголосити, що з сьогоднішнього дня надзвичайний стан більше не діє», — сказала вона у виступі на телебаченні. Його було запроваджено рівно тиждень тому, уряд заявив, що це робилося для запобігання державному переворотові. У четвер міністри оборони та юстиції Філіппін, а також начальник національної поліції рекомендували главі держави скасувати надзвичайний стан. Вони запевнили її, що влада повністю контролює становище. Президент повторила офіційну версію про те, що рішучі заходи дозволили зірвати переворот, для здійснення якого вступили в змову ліва опозиція і праві військові. Вона зазначила, що винні в змові відповідатимуть згідно із законом. Наразі звинувачення пред’явлено півсотні цивільних і військових діячів, у тому числі парламентаріям. Декого з обвинувачених затримано.

У «пограбуванні сторіччя» підозрюється мільйонер

Британська поліція заарештувала четвертого підозрюваного в участі в «пограбуванні сторіччя» в британському графстві Кент, 24-річного Джетміра Букпапу. Раніше звинувачення було пред’явлено 57-річному торговцю автомашинами Джону Фаулеру, 47-річному Стюарту Ройлу і 39-річній Кім Шеклтон. Усі четверо, на думку поліції, входили в банду, яка пограбувала 22 лютого сховище цінностей інкасаторської фірми в місті Тонбріджі. Злодії, перевдягнуті в поліцейську форму, захопили керівника, його дружину та сина. Погрожуючи їм, вони примусили відкрити сховище й вивезли звідти 53 млн. фунтів стерлінгів. Це пограбування вважається найбільшим за всю історію Великої Британії. За відомостями британської преси, організатор нальоту Дж.Фаулер є заможною людиною, власником маєтку, розташованого в 30 хвилинах їзди від місця злочину. Слідчі припускають, що саме туди було перевезено захоплених злочинцями керівника сховища, його дружину і дитину. Там же було знайдено частину здобичі. Поки що не відомо, що штовхнуло на здійснення злочину людину, маєтність якого, за даними газети «Івнінг стандард», оцінюється в 7 млн. євро.

У Кремлі побоюються «помаранчевих технологій»

Заступник голови адміністрації президента, помічник президента РФ Владислав Сурков вважає, що технології «помаранчевих революцій» становлять реальну загрозу суверенітету Росії. У своєму виступі 7 лютого перед активом «Единой России», текст якого опублікований на офіційному сайті партії, В. Сурков заявив, що «м’яке поглинання за сучасними «помаранчевими технологіями» — це цілком реальна загроза суверенітету». «Не можу сказати, що це питання знято з порядку денного, оскільки якщо їм це вдалося в чотирьох країнах, чому б цього не зробити і в п’ятій? Думаю, що ці спроби не обмежаться 2007—2008 роками. Наші іноземні друзі можуть і в майбутньому якось намагатися їх повторити», — сказав помічник президента.

Їздити Багдадом удень заборонено

Влада Іраку заборонила пересування автомобілів у Багдаді й передмісті столиці, сподіваючись таким чином покласти кінець сплеску насильства. Однак протягом минулої доби в іракській столиці продовжували гинути люди. З 22 лютого, коли в місті Самарра було підірвано одну з найбільших святинь шиїтів, в Іраку загинули не менше 400 осіб. Заборона на пересування автомобілів набирає чинності з закінченням нічної комендантської години в 6:00 за місцевим часом і діє до 16:00. Поліція отримала розпорядження реквізувати всі приватні автомобілі, які порушуватимуть заборону. Аналогічні обмеження в Багдаді вводилися й минулої п’ятниці. У відповідній заяві канцелярії прем’єр-міністра Іраку Ібрагіма Джаафарі говориться, що до такого рішення влада прийшли «в зв’язку з нестабільною ситуацією в області безпеки, в якій виявилася наша улюблена країна».

Переговори Ірану з ЄС провалилися

Переговори представників Ірану з міністрами закордонних справ трьох європейських держав про іранську ядерну програму, які проходили вчора у Відні, закінчилися безрезультатно, повідомляє Бі-Бі-Сі. Представники Франції, Німеччини та Великої Британії намагалися переконати Іран від наміру самостійно збагачувати уран. Захід побоюється, що ядерні технології необхідні Тегерану не лише для виробництва електроенергії, як стверджує Іран, але й для створення ядерної зброї. Міжнародне агентство ООН iз питань атомної енергії також заявило, що Іран не проявив достатньої відвертості і не зумів розвіяти побоювання щодо воєнної спрямованості його розробок. Як очікується, у понеділок МАГАТЕ ухвалить остаточне рішення про передачу іранського ядерного досьє до Ради Безпеки ООН, яка теоретично може ввести проти Тегерана економічні санкції. Тому віденські переговори були для Ірану останнім шансом змінити хід справи.

Газета: 
Рубрика: