Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Окультурення»

Київ подав заявку на звання європейської столиці
18 лютого, 2006 - 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ

Учора Київська міська адміністрація подала офіційну заявку на участь у конкурсі «Європейська культурна столиця 2010». Цей рік вибрано не випадково. З одного боку, за чотири роки київська влада встигне грунтовно підготуватися. А з другого, вже через п’ять років такого титулу ми не отримаємо: в цьому конкурсі зможуть брати участь тільки країни — члени ЄС. А 2010 року шансів у Києва хоч відбавляй. По-перше, нас підтримують два десятки міст-побратимів. Суперник у нас тільки один — турецький Стамбул. (Два німецькi і одне угорське міста, що не є столицями, змагаються між собою). Київ підтримують навіть «єесівські» дипломати: «Представникам Єврокомісії не можна бути упередженими, — говорить Глава Представництва комісії ЄС в Україні Iєн Боуг. — Але як я можу не вболівати за місто, в якому живу? Я щиро бажаю Києву перемоги». А посол Латвії в Україні пообіцяв поділитися досвідом: адже їхня Рига завоювала таке звання два роки тому.

Зі свого боку, Київ вже розпочав активну підготовку. Так, міськадміністрація до 2010 року обіцяє зробити Київ справжньою європейською культурною столицею. Учора мер Олександр Омельченко заявив, що місто розвиватимуть цілісно, як єдиний гармонійний культурно- господарський ансамбль. Європейські зміни мають торкнутися всіх сфер столичного життя. Подробиці, на жаль, не повідомлялися. «Київ цього року має найкращий бюджет», — стверджує Олександр Омельченко. Отож грошей вистачить.

«Вже 14 березня нинішнього року до України приїде комісія конкурсу з першими перевірками, — говорить координатор проекту «Київ — культурна столиця 2010» Вадим Костелі. — Журі у складі семи незалежних експертів у сфері культури з європейських країн, що не беруть участі в конкурсі, перевірятиме нашу заявку і проект». Потім кожний рік Україну навідуватимуть все нові й нові експерти, які стежитимуть за «європеїзацією» Києва.

Перемога в цьому конкурсі в черговий раз принесе Києву популярність, а також чималі капіталовкладення. «Місто-переможець цього конкурсу отримує величезне інформаційне забезпечення з боку ЄС, про нього пишуть у пресі, він стає цікавим для туристів. Це величезна реклама для Києва. Не кажучи вже про 1 мільйон євро, який принесе перемога. Варто пригадати про те, яка кількість людей дізналася про Київ, коли ми приймали «Євробачення», — говорить начальник Головного управління культури і мистецтв Київської міської адміністрації Олександр Биструшкін.

Навіть якщо ми і не станемо європейською столицею 2010 року, Київ все одно залишиться у виграші. Адже всі європейські зміни нікуди не пропадуть.

Ганна МАЗИТОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: