Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

15 лютого, 2006 - 00:00

Позов до податківців задоволений

Господарський суд Києва визнав недійсними вимоги ДПАУ до ЗАТ «Український мобільний зв’язок» (UМС) про сплату податку на додану вартість (ПДВ) зі збору до Пенсійного фонду (ПФ). Як повідомляє агентство Інтерфакс-Україна, суд задовольнив у повному обсязі позов UМС про визнання недійсним рішення ДПАУ про стягнення з компанії заборгованості з ПДВ зі збору до ПФ, включаючи штраф, на загальну суму 68,055 млн. грн. за період із січня 2002 року по червень 2004 року. Судові витрати покладені на органи податкової адміністрації. Податківці наполягали на тому, що збір у розмірі 6% до ПФ із послуг мобільного зв’язку має бути внесений у базу оподаткування ПДВ. UМС вважає, що, оскільки закон встановлює збір не з оператора мобільного зв’язку, а з абонентів, він не може оподатковуватися ПДВ.

Розміщення дебютних євробондів

ВАТ «Металургійний комбінат «Азовсталь» (Маріуполь, Донецької обл.) розміщує дебютний випуск єврооблігацій на суму $150—200 млн. Термін обігу цінних паперів становитиме п’ять років. Орієнтувальна ставка по єврооблігаціях — 9—9,25% річних. Облігації випускаються за правилом RegS. Одноосібним букраннером виступає ING, співорганізатором — MNB. Як раніше повідомив агентству Інтерфакс-Україна керівник прес-центру «Азовсталі» Олексій Федоров, road show випуску закінчилося 14 лютого в основних фінансових центрах Європи — Франкфурті (Німеччина) та Лондоні (Велика Британія).

Переговори про купівлю меткомбінату

Європейський сталеливарний концерн Arcelor SA веде переговори про купівлю Маріупольського металургійного комбінату (ММК ім. Ілліча), повідомляють українські ЗМІ з посиланням на джерела, близькі до керівника українського підприємства Володимира Бойка. ВАТ «ММК ім. Ілліча» — одне з трьох найбільших металургійних підприємств України. У 2005 році комбінат збільшив виробництво готового прокату на 3% порівняно з 2004 роком — до 5,5 млн. тонн. Arcelor є другою найбільшою сталеливарною компанією світу, в 2004 році обсяг виробництва становив 47 млн. тонн. У січні найбільший у світі виробник сталі — концерн Mittal Steel — зробив пропозицію про купівлю Arcelor за 18,6 млрд. євро, яку було відкинуто.

Цемент для внутрішнього ринку

Цементні заводи України в січні реалізовували на внутрішньому ринку 94% продукції, повідомили агентству Інтерфакс-Україна в асоціації «Укрцемент». За її даними, частка цементу, реалізованого навалом, на внутрішньому ринку становила 78,2%, в експорті — 77,4%. Серед регіонів України найбільше споживання цементу в січні традиційно зафіксоване в північному регіоні — 28,8% (у тому числі в Києві — 21,7%). Споживання цементу в західному регіоні становило 24,8% українського ринку, в південному — 20,3%, у східному — 13,8%, в центральному — 12,3%. Як відзначають в асоціації «Укрцемент», минулого місяця в зв’язку з введенням лімітів на використання газу на кількох підприємствах були зупинені печі, внаслідок чого виробництво цементу скоротилося. Водночас зниження обсягів виробництва цієї продукції у зимовий період є типовим для ринку.

Газета: 
Рубрика: