Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Віват, Моцарте!

31 січня, 2006 - 00:00

На батьківщині Вольфганга Амадея Моцарта в місті Зальцбург відбуваються урочистості, присвячені 250 річниці від дня народження цього видатного австрійського композитора. Вони ознаменували початок Року Моцарта, який відзначається протягом усього року по всій Австрії. Столиця однойменної землі Зальцбург перетворилася на три дні у величезну сцену. Музичний фестиваль стартував під девізом «Місто — це сцена». Концертні зали, вуличні площі та внутрішні дворики міста були заповнені музикою, танцями, читанням віршів.

На фестивалі виступив оркестр Віденської філармонії, проходить виставка під назвою «Віват, Моцарте!», «на якій серед безлічі експонатів, зібраних з усього світу, публіка вперше побачила автограф першого твору композитора. Спеціальні експозиції демонструються в будинку, де народився Моцарт, і де жив.

27 січня — в день народження композитора в міжнародному фонді «Моцартеум» відбулася урочиста церемонія, на якій виступив президент Австрії Хайнц Фішер та керівник оркестру Віденської філармонії Ніколаус Арнонкур. Торжество пройшло в супроводі симфонічної та камерної музики Моцарта і його сучасників. А взагалі в рамках Року Моцарта на зальцбурзьких міських сценах за 40 днів будуть представлені всі 22 опери композитора. Не відстає від Зальцбурга й австрійська столиця. У Відні також широко відзначають день народження Моцарта, повідомляють РІА «Новости». Після реставрації відкрився так званий «Будинок Фігаро», де композитор проживав з 1784 по 1787 роки. Тут відкрився центр Моцарта. Замість одного поверху музей займе всю будівлю. У підвалі з цегельними склепіннями відвели приміщення для камерного концертного залу. Для туристів діють п'ять спеціалізованих екскурсій: «Моцарт. Друзі та вороги», «Моцарт. Вінець і громадянин світу», «Моцарт. Життя і кохання», «Моцарт. Життя і смерть», «Моцарт. Учора й сьогодні».

Газета: 
Рубрика: