Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / КУЛЬТУРА

10 листопада, 2005 - 00:00

«Наталку Полтавку» — в кожний обласний центр

Президент України Віктор Ющенко та його дружина пані Катерина Ющенко відвідали Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка, де подивилися виставу «Наталка Полтавка» за участю Олега Скрипки, повідомляє прес-служба Президента України. Віктор Ющенко вже бував на концертах відомого музиканта, лідера рок-гурту «ВВ» Олега Скрипки, однак хотів його побачити й у сценічному амплуа. Президент України переконаний, що допомагати розвиткові українського театру й українського кіно можна, лише знаючи процеси та новинки в цих сферах. Після закінчення вистави Віктор Ющенко поспілкувався з акторами та художнім керівником театру Богданом Ступкою. У розмові обговорювалася можливість показу «Наталки Полтавки» в усіх обласних центрах України. Нагадаємо, що прем’єра вистави відбулася наприкінці минулого 85-го театрального сезону Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка. Режисер — киянин в минулому, а нині москвич Олександр Ануров. Музичний керівник вистави — Олег Скрипка — написав власні композиції до вистави, зробив обробки легендарних мелодій Миколи Лисенка, зіграв у виставі роль Виборного. За короткий час вистава стала хітом у театральному репертуарі столиці.

Європейські кіноакадеміки вибирають

Стали відомі номінанти на премію Європейської кіноакадемії. Французький фільм «Приховане» Міхаеля Ханеке лідирує за кількістю номінацій на премії Європейської кіноакадемії — картина претендує на нагороди в семи категоріях, повідомляє NEWSru.com. Британський фільм режисера польського походження Павла Павликовського «Моє літо кохання» має шанси на перемогу в чотирьох категоріях, серед яких «кращий фільм», «кращий режисер», а також молода актриса Наталі Пресс претендує на звання «кращої актриси». У французької картини «Дуже довгі заручини» Жана-П’єра Жене — чотири номінації, в тому числі в категорії «кращий фільм» і «краща актриса» (Одрі Тоту). Останній фільм німецького режисера Віма Вендерса «Заходьте без стуку» отримав три номінації, включаючи «кращий фільм» і «кращого режисера». Російський режисер Ілля Хржановський, що зняв фільм «4», має шанс завоювати приз «Відкриття року». Номінанти на призи Європейської кіноакадемії були оголошені на кінофестивалі у Севільї, повідомляє Бі-Бі-Сі. Церемонія вручення престижних нагород відбудеться 3 грудня в Берліні.

Лондонські інтелектуали знайшли заміну дискотекам

У Лондоні стали модними клуби знайомств для інтелектуалів. Шукати супутників життя тепер заведено на поетичних вечорах, в дискусійних клубах і на уроках живопису, повідомляє Lenta.ru з посиланням на Reuters. Нові модні заклади вигадують спеціальні заходи для тих самотніх людей, у кого багато роботи, мало часу і немає бажання шукати щастя в барах і на танцях. Власниця одного з таких клубів, «Futures Squared club», Джинні Гринвуд каже, що її клієнтів «цікавить сіра речовина, а не те, що є нижче пупа». Гринвуд наголошує, що ці люди розумні, багаті, але потребують емоцій. Її підтримує письменниця Джозефін Харт, яка організувала серію дуже популярних поетичних вечорів у Британській бібліотеці. Вона запросила Боба Гелдофа декламувати вірші Уїльяма Батлера Йейтса, Ральф Файнс читав Уїнстона Х’ю Одена, а Роджер Мур — Кіплінга. Власники клубу знайомств «Intelligence Squared» створили абонемент для любителів геополітики. Квитки на дискусії було швидко розпродано. Джеремі О’Грейді, один з авторів ідеї, коментує успіх клубу так: «Люди живуть у світі, який одночасно ускладнюється і стає дурнішим. Не всі можуть заповнити емоційний вакуум на танцмайданчиках». Тепер самотні інтелектуали можуть шукати братів і сестер по розуму у більш відповідній атмосфері. Нова тенденція привернула увагу соціологів і преси. Впливовий часопис «The Economist» називає це віяння «модою на серйозність».

Пам’ятник щастю — ситий вовк

У Томську встановлено пам’ятник щастю. Його уособленням став ситий Вовк із мультфільму «Жив-був пес» Едуарда Назарова, повідомляє animator.ru. На череві вовка розташовано кнопку, при натисканні на яку персонаж голосом Армена Джигарханяна вимовляє афоризми з мультфільму, які стали народними (згадайте, хоча б, неповторне «Щас спою!»). Автор пам’ятника — відомий томський скульптор Леонтій Усов. Усова зараховано Кембріджем до числа видатних митців і дизайнерів XX сторіччя, його роботи підкоряють Росію та Європу, змушують людей усміхатися, дивуватися й роздумувати над сенсом буття.

Газета: 
Рубрика: