Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Не продавайся!»

В Україні стартувала соціально-мистецька програма
19 жовтня, 2005 - 00:00
ЧИМАЛО УКРАЇНСЬКИХ АРТИСТІВ НЕ ЗАЛИШИЛИСЯ БАЙДУЖИМИ ДО ПРОБЛЕМИ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ І ПІДТРИМАЛИ АКЦІЮ «НЕ ПРОДАВАЙСЯ!». СЕРЕД НИХ — ВІДОМА СПІВАЧКА МАРІЯ БУРМАКА / ФОТО МИХАЙЛА МАРКІВА

Водночас із Києвом слоган «Не продавайся!» замайорів на центральних площах Одеси, Вінниці, Івано-Франківська, Львова і Луганська. Скрізь девізом акцій став заклик «Зупинимо торгівлю людьми». Таким чином заявила про своє існування міжнародна громадська організація «Школа рівних можливостей».

Офіційно метою акції є «формування суспільної думки про запобігання торгівлі людьми, зокрема — дітьми і жінками, залучення широкої громадськості до активних дій у боротьбі з цим явищем. Молодь міст України та всі небайдужі візьмуть участь у масових протестах проти порушення прав людини як товару для отримання надприбутків…» Партнерами організації акцій виступили головне управління у справах сім’ї та молоді Київської міської держадміністрації, Київський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і Український молодіжний центр.

Як виявилося, Школа рівних можливостей (ШРМ) впродовж п’яти років веде роботу у сфері протидії торгівлі людьми. У 2005-му активісти ШРМ за підтримки Міжнародної служби міграції розпочали проект «Скажемо — ні! — торгівлі дітьми». Була розгорнута широка просвітницька діяльність щодо протидії торгівлі дітьми та спеціальної експлуатації дітей. Мережа прес-клубів, тренінгових центрів, семінарів, інформаційних компаній, виступи Гендерного інтерактивного театру було створено у великих містах України.

Молоді тренери ШРМ набувають досвіду в роботі з дітьми вулиці, проводять «круглі столи» в інтернатах, дитячих будинках і притулках для бездомних дітей. Ця непомітна превентивна діяльність є важливою складовою комплексної програми протидії торгівлі дітьми, яку проводить ШРМ. Тільки за сім місяців 2005 року було виявлено 261 факт торгівлі людьми, що втричі більше, ніж за аналогічний період минулого року, встановлено та повернуто в Україну понад 300 потерпілих і припинено діяльність 28 організованих злочинних груп.

Київська акція ШРМ являла собою шоу-програму з просвітницько-пропагандисткими елементами. До неї долучилися усі небайдужі: Марія Бурмака і Наталя Сумська, Гендерний Театр ШРМ, який показав виставу «Замість вирію», де в алегоричній формі розказували про тих, хто опинився в лабетах рабства. Акцію підтримали рок-команди альтернативного напрямку, яких шанує студентська молодь. Це — «Димна суміш», «Трансформер», «Помаранч», «Дивні», «Вомбад», «Тол», «Трутні» та «Армада».

Під час концерту ми поспілкувалися з координатором ШРМ Петром Млонкою. Зокрема він розказав: «Існування торгівлі людьми є найбільш тяжким порушенням прав і свобод людини ХХ — ХХI століть. Масштаби цього виду злочину набули величезних розмірів. Так, за оцінкою експертів ООН, торгівля людьми за прибутками стоїть на третьому місці після торгівлі зброєю і наркотиками. Щорічно торгівля людьми приносить злочинцям приблизно 10 мільярдів доларів. Тема запобігання цим злочинам є пріоритетною в діяльності Школи рівних можливостей. Ми вже кілька років поспіль розробляємо і впроваджуємо інноваційні інтерактивні методики превентивної роботи у цьому напрямку. Це — тренінги для молоді за принципом «рівний — рівному», тематичні дискотеки, конкурси плакатів, вистави Гендерного інтерактивного театру та щорічні всеукраїнські літні і зимові школи для тренерів і волонтерів, які сьогодні працюють на попередження торгівлі людьми в Україні».

Олександр ЄВТУШЕНКО, спеціально для «Дня»
Газета: 
Рубрика: