Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / Панорама дня

14 жовтня, 2005 - 00:00

Влада збирається зменшити соціальний податок, заявляє Президент

Чи є ця новина стовідсотково позитивною, покаже час. Президент України Віктор ЮЩЕНКО стурбований рівнем тінізації української економіки. Така ситуація складалася протягом попередніх десяти років, і змінити її досить важко, визнав учора Президент на нараді з представниками ділових кіл з питань адміністрування імпорту товарів. Він нагадав, що досі рівень тіньової економіки в Україні залишається досить високим і становить близько 45—47%, а в деяких галузях, зокрема на автомобільному ринку, досягає 52%. Тому, слідом за своїми попередниками, які також неодноразово підступалися до цієї проблеми, він заявляє, що з січня 2006 року в Україні буде вироблятися нова фіскальна політика, результатом якої має, зокрема, стати зменшення рівня соціального податку («хоча б удвічі)». «Влада програє, якщо не знайде діалогу з бізнесом, — цитує Президента його прес-служба. Глава держави підкреслює, що сподівається на щиру розмову з бізнесом, оскільки й бізнесменів, і владу не влаштовують ті умови, в яких національний бізнес працює сьогодні. Вирішення, за словами Ющенка, вимагає низка складних питань, зокрема, в сферах регуляторної, фіскальної та митної політики. «Сьогодні ви належите до кола людей, які можуть формувати основи впевненої, впливової, чесної політики, — сказав В. Ющенко, звертаючись до учасників наради. — Бізнес має вийти на легальні відносини з державою». Мета цієї зустрічі з підприємцями, за словами Президента, полягала в тому, щоб обговорити механізми розв’язання проблемних питань і досягти того, щоб між владою і бізнесом, нарешті, склалися плідні відносини. Серед актуальних питань, що вимагають вирішення, глава держави назвав, зокрема, проведення земельних аукціонів для полегшення процедури землевідведення, вдосконалення і уніфікацію стандартів, проведення принаймні 5-6 соціальних реформ з метою подальшого зниження соціальних податків, а також реформування митної політики.

Імунітет місцевих депутатів — у дії

Правоохоронні органи Дніпропетровщини перебувають у паніці — Жовтневий районний суд обласного центру звільнив з підварти виконуючого обов’язки міського голови і депутата міськради Дніпродзержинська Володимира Добриніна. Нагадаємо, він був затриманий 7 жовтня у своєму робочому кабінеті при отриманні хабара. Підставою для його звільнення став нещодавно прийнятий Верховною Радою і підписаний Президентом Ющенком закон, що надає депутатам місцевих рад статус недоторканності. І хоча міліція з прокуратурою вже звернулися до депутатів міськради Дніпродзержинська з проханням дати згоду на притягнення їхнього колеги до кримiнальної відповідальності, надій на позитивне рiшення сесії мало. Як вважають у правоохоронних органах, багато народних обранців керується залізним правилом: своїх не «здавати». 52-річного Володимира Добриніна було призначено виконуючим обов’язки міського голови Дніпродзержинська в лютому нинішнього року, після того як колишній міський голова — Василь Швець, який очолював місцеву організацію Партії регіонів, подав у відставку «за станом здоров’я». Незабаром після цього було призначено дострокові вибори нового міського голови, однак цю «затію» не схвалив глава облдержадміністрації Дніпропетровщини Юрій Єхануров, що порадив не витрачати даремно бюджетних коштів, а самі вибори перенести на березень 2006 року. Як розповідають дніпродзержинці, в.о. міського голови, який розраховував на черговий термін зайняти крісло міського голови, часу не гаяв. У місті почали активно ремонтувати ліфти, під’їзди, латати діряві дахи, а також асфальтувати місцеві дороги. Бурхливу діяльність В. Добриніна було перервано на початку жовтня, коли міліція затримала його в кабінеті при отриманні хабара в розмірі однiєї тисячі доларів США від керівника одного з міських комунальних підприємств, що займалися ремонтом доріг. На прес-конференції в обласній прокуратурі начальник її слідчого управління Петро Овчар повідомив журналістам, що в.о. міського голови Дніпродзержинська був схоплений «на місці злочину» — «він узяв мічені купюри в руки, перерахував і поклав до барсетки». Пізніше «просочилася» інформація, що затриманому, якого відвезли до Дніпропетровська і посадили в камеру ізолятора тимчасового утримання, нібито інкримінуються ще три хабарі на загальну суму 10 тисяч «зелених». Однак процес подальшого розгляду в прокуратурі було перервано з набуттям чинності згаданого закону про «недоторканний» статус депутатів місцевих рад. Сам в.о. міського голови, як кажуть у Дніпродзержинську, вважає себе жертвою провокації з боку політичних конкурентів. До речі, на сесіях міськради, на прес-конференціях і зустрічах із городянами В. Добринін, показуючи руки, неодноразово заявляв, що ніколи не брав хабарів, не бере і брати не збирається. Вадим РИЖКОВ, «День».

Історичний мінімум Буша

Більше половини американців — 54% — незадоволені роботою свого президента. Такі дані опитування, проведеного телекомпанією NBC і газетою Wall Street Journal. Діяльність голови адміністрації США схвалюють лише 39% опитаних, повідомляє ІТАР-ТАРС. За словами авторів дослідження, це найнижчий рейтинг Джорджа Буша за п’ять років перебування в Білому домі. Як вважають 59% респондентів, Америка «рухається в невірному напрямку». Правильним цей напрям вважають менше за третину опитаних — 28%. Песимістично настроєні американці з таких питань, як ситуація в Іраку, стан економіки США і катастрофічні наслідки ураганів, що недавно обрушилися на узбережжя Мексиканської затоки. Говорячи про зростання цін на енергоносії, 69% вказують, що «найгірше ще попереду».

«Пророцтво» Бжезинського

Колишній радник президента США з національної безпеки, відомий політолог Збігнєв Бжезинський, звинуватив адміністрацію Джорджа Буша в проведенні самовбивчої політики, яка викликає «геополітичне відчуження» Вашингтона. Свій прогноз Бжезинський представив у статті «Американське фіаско», яку опубліковано в газеті Los Angeles Times. Зокрема, колишній радник президента США закликав якомога швидше вивести війська з Іраку і тим самим припинити кампанію, яка викликала зростання антиамериканських настроїв у всьому ісламському світі. Бжезинський також заявив, що політика Буша фактично провокує поширення ядерної зброї. Як говориться в статті, Іран все більше переконується в необхідності створення ядерної зброї, коли бачить різницю в діях США щодо Іраку та Північної Кореї.

У японців буде більше прав

До варіанту проекту нової конституції Японії, що розробляється урядовим комітетом під керівництвом колишнього прем’єра Йосіро Морі, додано п’ять нових прав для жителiв країни. Це: право на отримання несекретної урядової інформації, право на інтелектуальну власність, право на чисте довкілля, право на конфіденційність особистих відомостей і право інвалідів і засуджених на гідне з ними поводження.

Штаб-квартира ООН переїде на баржу?

Серед варіантів тимчасового розміщення своєї штаб-квартири ООН розглядає круїзні судна, баржі та острови в бухті Нью-Йорка, повідомив помічник генерального секретаря з капітального будівництва Фредерік Рейтер. 38-поверхову будівлю штаб-квартири ООН було побудовано в східній частині Манхеттена на березі річки Іст-Рівер 50 років тому. Тоді вона вважалася останнім словом архітектури, а сьогодні — архаїзмом, що не відповідає сучасним нормам безпеки та економічності. Так, при спорудженні хмарочоса використовувалися матеріали з канцерогенного азбесту, в ньому немає автоматичних розбризкувачів-вогнегасників і відсутня належна теплоізоляція, через що в зимові місяці 25% опалення витрачається даремно. Ось уже декілька років ООН має намір закрити свою штаб-квартиру на капітальний ремонт, переселивши секретаріат до тимчасових приміщень. Для цього навіть було підібрано ділянку неподалiк: на ній зараз розташовано дитячий майданчик. Однак законодавчі збори штату Нью-Йорк нещодавно поставили на цьому плані хрест, заборонивши використовувати «рекреаційну територію» не за призначенням. Тепер оонівські господарники зайняті пошуком дешевих площ у не дуже престижних районах міста.

Лялька «Ангі»

17 жовтня в Німеччині надійде у продаж нова лялька з серії «Знаменитості», названа на честь Ангели Меркель, яка перемогла в боротьбі за пост канцлера ФРН. 45-сантиметрова Ангі заплющуватиме очки і матиме зачіску з натурального волосся, повідомляє РІА «Новости». Всього виготовлять 999 ляльок, кожна з яких коштуватиме 185 євро. Перший екземпляр буде послано в подарунок у відомство федерального канцлера. Нещодавно в цій же серії було випущено ляльки «Бенедикт XVI» та «Далай-лама», які мають великий попит у колекціонерів іграшок.

Газета: