Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / КУЛЬТУРА

29 вересня, 2005 - 00:00

Другий Лувр

На півночі Франції філія Лувра побудує японське архітектурне бюро. Група Sanaa виграла конкурс під назвою «Louvre II», у якому взялиучасть понад сто учасників, повідомляє газета The New York Times. Найбільший музей Франції має намір відкрити в 2009 році свою першу філію в місті Ленс у департаменті Нор-Па-Де-Кале. У Ленсі буде виставлено експонати, що зберігаються в запасниках головного сховища Лувра в Парижі. Новий музей створить і нові робочі місця та привабить туристів до одного з найдепресивніших регіонів країни. Бюро Sanaa об’єднує двох молодих японок — Кадзуо Седзіма й Рюе Нишизава. Разом вони вже побудували ряд будівель, що дістали дуже високі оцінки. Серед проектів бюро — скляний павільйон у Музеї сучасного мистецтва в Толедо, штат Огайо, будівля Нового музею сучасного мистецтва в Нью-Йорку (її буде відкрито в листопаді 2005 р.), а також Музей мистецтв у японському місті Канадзава. До речі, в серпні цього року інший японський архітектор Шигеру Бан виграв тендер на проект будівництва філії Центру Помпіду в місті Мец, також розташованому на півночі Франції в одному з найбідніших департаментів.

Клоуни всіх країн, єднайтеся

На західному узбережжі Англії, в курортному містечку Вестон-сьюпер-мер, завершився фестиваль клоунів, що проходив під егідою міжнародної організації Clowns International. Протягом тижня 150 циркачів та мімів з усього світу влаштовували паради й шоу, давали вистави в лікарнях і будинках відпочинку, брали участь у майстер-класах і навіть намагалися встановити світові рекорди з циркових трюків, повідомляє Бі-Бі-Сі. На цей фестиваль збираються не лише професійні циркові артисти, але й аматори і так звані Community clowns, які працюють при муніципалітетах, виступають у школах, лікарнях і будинках для людей похилого віку. У програмі міжнародного фестивалю клоунів були не тільки паради на променаді й виступи перед публікою на вечірніх виставах. Клоуни влаштовували майстер-класи з циркової техніки та мистецтва клоунського макіяжу, а дехто, наприклад, парижанин Франсуа Шотар, намагався встановити новий світовий рекорд, обертаючи майже тридцять капелюхів на одній руці.

Музична сага про вампіра

Елтон Джон і Берні Топін завершили роботу над мюзиклом за книгою Енн Райс «Вампір Лестат». Прем’єра пройде у Сан-Франциско в грудні, а в квітні 2006 року шоу переміститься на Бродвей, повідомляє Associated Press. «Вампір Лестат» — це продовження роману американської письменниці Енн Райс «Інтерв’ю з вампіром» (1976), що отримав величезну популярність завдяки однойменному фільму Ніла Джордана (1994) з Томом Крузом і Бредом Піттом у головних ролях. У другій частині вампірської саги Лестат де Ліонкур розповідає свою історію перетворення на вампіра з убогого аристократа. Головну партію вампіра Лестата в мюзиклі виконає співак Хью Панаро, зірка останньої бродвейської версії «Привида опери». «Лестат» — не перший досвід Елтона Джона в музичному театрі. Так, написаний за його участю мюзикл «Біллі Елліот» з великим успіхом іде в Лондоні з весни цього року. Також Елтон Джон написав версію «Короля-лева» для Бродвею та «Аїди» для студії Disney.

«Gloria» від «Океану Ельзи»

П’ятий студійний альбом групи отримав назву «Gloria». Згідно з інформацією випускаючого лейблу Lavina Music, вже за перші ж шість годин після початку продажу цей альбом став платиновим, розійшовся тиражем понад 100 тисяч екземплярів. До «Gloria» увійшли 12 нових пісень, дві з яких — «Без бою» і «Вище неба» — вже кілька місяців звучать у радіо- та телеефірі. Це перший альбом, записаний «Океаном Ельзи» в новому складі: Святослав Вакарчук (вокал), Петро Чернявський (гітара), Денис Дудко (бас), Мілош (клавішні) та Денис Глінін (барабани), повідомляє Music. Як вважають музичні критики, саме нове обличчя «Океану» спричинило деяку зміну звучання і тематичного наповнення пісень групи. Однак, як стверджують самі музиканти, головною причиною змін в їхній команді стало переосмислення подій, що відбулися в житті колективу за час, що минув з моменту виходу попереднього альбому «Суперсиметрія». «Тепер я трохи інакше дивлюся і на музику, і на слова, і на все, що відбувається навколо, — сказав лідер «Океану Ельзи» Святослав Вакарчук. — Залишається одне — щирість і бажання розповідати чесно про те, що робиться у тебе всередині. Таким, гадаю, ми і зробили альбом «Gloria». До речі, 29 вересня у київському Палаці спорту відбудеться сольний концерт групи «Океан Ельзи», на якому музиканти презентують перед публікою пісні зі свого нового альбому.

Газета: 
Рубрика: