Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ПОЛIТIНФОРМАЦIЯ

29 вересня, 2005 - 00:00

Справедливість торжествує. Але поки що не для всіх

Президент України Віктор Ющенко поновив на посаді начальника Головного управління розвідки Міноборони Олександра Галаку. О.Галаку було звільнено з цієї посади указом Президента від 13 червня 2005 року. Нагадаємо, Олександр Галака під час Помаранчевої революції був одним з тих, хто запобіг силовому втручанню військових. Відповідно до нинішнього президентського указу, О.Галаку поновлено «у зв’язку з рішенням Печерського районного суду міста Києва від 25 серпня 2005 року». Судовий розгляд справи за позовом О.Галаки до Президента Віктора Ющенка з приводу його безпідставного усунення від виконання службових обов’язків тривав упродовж двох місяців. 25 серпня суд ухвалив рішення, згідно з яким звільнення з посади Галаки визнано неправомірним. Суд поновив його на посаді з 13 червня. Водночас судові рішення щодо незаконних звільнень інших посадовців Міноборони — зокрема заступника міністра оборони України генерал-лейтенанта В.Мунтіяна, генералів В.Ковальського, Ю.Костіна, полковника В.Сиволобова — залишаються невиконаними.

До Москви за досвідом

Керівник секретаріату Президента України Олег Рибачук перебуває в Москві з неофіційним дводенним візитом, у ході якого проведе низку неформальних зустрічей із російськими урядовцями та експертами, повідомляє прес-служба Президента. Під час зустрічей йтиметься, зокрема, про досвід роботи адміністрації президента Російської Федерації. Напередодні візиту Рибачук заявив, що нині триває потужна робота над реструктуризацією секретаріату президента. «Реформи необхідні, і вони відбудуться», — запевнив він. Голова секретаріату зазначив, що «секретаріат — частина інституту президентства, метою якого є забезпечення ефективної діяльності Президента України». За словами Рибачука, до роботи над реструктуризацією цієї структури залучено західних та українських експертів. «У цьому контексті для нас дуже цінний і російський досвід», — підкреслив він.

Під час перебування в Москві Рибачук візьме участь в урочистостях з нагоди 15-річного ювілею радіостанції «Эхо Москви», де зустрінеться з багатьма відомими російськими політиками та журналістами.

Омельченко forever?

Нинішній міський голова Києва Олександр Омельченко знову балотуватиметься на посаду мера столиці на виборах у березні 2006 року, із посиланням на секретаря Київради, лідера партії «Єдність» Володимира Ялового повідомляє Korespondent.net. Нагадаємо, що раніше партію «Єдність» очолював Олександр Омельченко, однак цього року він здав партійний мандат і увійшов до складу президії партії Народний союз «Наша Україна». Раніше Володимир Яловий також заявляв про свій намір балотуватися на посаду мера.

Проте, за словами самого Олександра Омельченка, остаточне рішення про участь у виборах мера він прийме в жовтні. «Так я вже буду думати тепер у жовтні й обов’язково придумаю», — сказав він журналістам 27 вересня. Омельченко зазначив, що планував визначитися вже у вересні, однак відставка уряду наштовхнула його на нові міркування: «Я дійсно мав намір зважити всі «за» і «проти», обов’язково знати правду більшості киян і сподівався, що у вересні вже пора мені сказати і своє слово, своє бачення й у повному сенсі дати можливість і всім іншим бажаючим прийняти рішення. Але я не чекав і не міг спрогнозувати, що відбудеться заміна уряду. І не лише заміна уряду, а відбулася повна система зміни внутрішньої політики України».

По виборчому праву — перевірками

У Черкаській області порушено кримінальну справу за фактами перешкоджання здійсненню виборчого права. Як повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на департамент зв’язків із громадськістю МВС України, працівники відділу внутрішньої безпеки викрили двох колишніх і двох чинних посадових осіб служби боротьби з економічною злочинністю обласного УМВС, які звинувачуються в тому, що восени минулого року під час виборів президента України своїми діями перешкоджали здійсненню виборчого права працівниками сільгосппідприємств Уманського району, проводячи необгрунтовані перевірки їхньої фінансово-господарської діяльності. Черкаська обласна прокуратура порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст. 157 КК України (перешкоджання здійсненню виборчого права).

Газета: 
Рубрика: