Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

29 вересня, 2005 - 00:00

У Ніжині — дизентерія

У Ніжині (Чернігівська область) на дизентерію захворіло 36 осіб, 33 з яких діти, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на центр пропаганди Головного управління Міністерства з надзвичайних ситуацій України в Чернігівській області. Спалах дизентерії виникнув у загальноосвітній школі №2 Ніжина. Перший хворий звернувся по медичну допомогу ввечері 14 вересня. Протягом подальших днів через станцію швидкої допомоги до інфекційного відділення Ніжинської центральної міської лікарні потрапили в основному діти молодших класів. З’ясувалося, що джерелом зараження стала помічниця кухаря, яка захворіла, але продовжувала ходити на роботу i в спеціальному журналі розписувалася про те, що вона здорова. Одним із чинників, що сприяли поширенню захворювання, стали перебої з водопостачанням, внаслідок чого посуд належним чином не мився, порушувався технологічний процес приготування їжі. Передавався збудник через харчові продукти, які готувалися в харчоблоці. Скоріше за все, це були рибні котлети чи запіканка. За станом на 27 вересня на стаціонарному лікуванні перебуває 22 хворi, серед яких 19 дітей і троє дорослих. Стан здоров’я хворих стабільний, середньої тяжкості. Харчоблок школи закрито. Всі учні й персонал школи обстежені й перебувають під постійним наглядом лікарів, проведено дезинфекцію приміщень. Причетних до появи спалаху дизентерії посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності. За даним фактом порушено кримінальну справу.

«Динамо» (Київ) залучатиме кошти на біржі

Збори акціонерів футбольного клубу «Динамо» (Київ) підтвердили оприлюднений на початку вересня намір реорганізувати клуб із закритого у відкрите акціонерне товариство. Акціонери мотивують необхідність перетворити «Динамо» на відкрите акціонерне товариство бажанням сприяти прозорості фінансової діяльності клубу, а також наміром продавати акції «Динамо» на біржі для залучення додаткових коштів на розвиток команди, повідомляє УНІАН.

Юлія Тимошенко — російській аудиторії: мені не дали

Екс-прем’єр України Юлія Тимошенко скаржиться, що за весь час її прем’єрства їй так і не дали налагодити відносин із Росією. В інтерв’ю газеті «Аргументы и факты» вона розповіла, що спершу Віктор Ющенко «хотів їх вибудовувати особисто». «Через кілька місяців відповідальним за російсько-українські відносини був призначений секретар Ради національної безпеки Петро Порошенко. Через два місяці стала очевидна вся безперспективність його діяльності в цьому напрямі. І тоді кураторство наших міждержавних відносин було покладено на держсекретаря Олександра Зінченка», — продовжила Ю. Тимошенко. Вона сподівалася, що «нарешті ці обов’язки Президент покладе на прем’єр-міністра», але її відставка так і не дозволила розпочати вирішення цього питання. «Тож за вісім місяців так і не народилася концепція російсько-української співпраці, зрозуміла для обох сторін», — підбила підсумок екс-прем’єр. За словами Ю. Тимошенко, відносини України та Росії охолонули, коли В. Ющенко прийшов до влади. «Він чітко визначив міжнародні пріоритети України, її орієнтацію на Захід, вступ до НАТО, до ЄС, СОТ. Як наслідок, Росії самій треба було перебудовувати весь комплекс взаємин iз Україною», — пояснила вона. «Але я особисто переконана: відносини з Росією повинні бути щирими та чесними», — заявляє Ю. Тимошенко. Відповідаючи на запитання про нинішнього прем’єра України Юрія Єханурова, вона наголосила, що це — технічний прем’єр. «Уся країна знає, що це технічний прем’єр і що реальну політику визначатиме не він, а оточення Президента», — сказала екс-прем’єр. «Судячи з того, що пан Єхануров любить цілуватися з лідерами старих кланів, думаю, у їхніх представників життя тепер покращиться. Але буде недовгим», — попередила вона.

Заарештовано підозрюваних у замаху на сина Щербаня

Співробітники правоохоронних органів затримали групу в складі трьох жителів Донецька, підозрюваних в обстрілі автомобіля, в якому перебував голова ради директорів фірми «АМСТ», син народного депутата Євгена Щербаня. Затримання здійснювали працівники Головного управління з боротьби з оргзлочинністю МВС України спільно зі співробітниками Генеральної прокуратури України й УСБУ, повідомляє Інтерфакс-Україна. Підозрюваних обвинувачують у тому, що 22 вересня 1997 року на трасі Донецьк — Маріуполь у Волноваському районі з автоматичної зброї обстріляли автомобіль «Джип-Черокі», в якому був син Є. Щербаня. Підозрювані із кримінальної справі, що перебувала на контролі Президента України та Верховної Ради з 1997 року, заарештовані. Нагадаємо, депутата Є. Щербаня розстріляли 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька після прибуття з Москви. Злочинці втекли з місця злочину.

Вібрація Сіетла: українсько-американський музичний проект

У рамках музичного фестивалю «Київ Музик Фест», який нині проходить у нашій столиці, відомий молодий диригент Максим Кузін організував українсько-американський проект, який викликав цікавість допитливого слухача. Дві мистецькі акції нинішнього фесту продемонстрували проблемний діалог між США та Україною: київські музиканти познайомили публіку з творчістю сучасних американських композиторів, а камерний ансамбль із Сіетла «Seatle Chamber Players» виконав твори композиторів колишнього СРСР. «Seatle Chamber Players» існує вже майже 15 років. Зараз його склад: Лора де Лука — кларнет, Девід Сабі — віолончель, Михайло Шмідт (народився в Москві) — скрипка, Пол Тоб — флейта, Меф’ю Косміроскі — ударні. До речі, художнім керівником є відомий московський музикознавець Олена Дубинець, що зараз мешкає в США. Американські виконавці, окрім високого професіоналізму, продемонстрували надзвичайну здатність пристосування до чужого середовища. Взагалі, народ в США достатньо розкутий та відкритий, що значно полегшує момент входження в іншу атмосферу. Звісно, це позначилося і на виконанні, адже музиканти з Сіетла влаштували справжнє театральне дійство, поєднуючи блискучу гру з мімічною «декорацією». Публіка була у захваті. Альона КУЗЬМУК, спеціально для «Дня».

Газета: 
Рубрика: