Хотілося б, щоб зниження цін на карамель на 4—5%, про що днями заявила Донецька кондитерська компанія «АВК», свідчило про стабілізацію ситуації на ринку цукру загалом. Сьогодні ціни там більш-менш прийнятні (три гривні і 25 копійок). А на думку виконувача обов’язків міністра аграрної політики Олександра Баранівського, ціна має бути в межах 3,50 — 3,70 грн./кг. За його словами, зараз ціна несприятлива як для товаровиробника, так і для тих, хто переробляє цукрову сировину. Отже, собівартість цукрових буряків становить від 215 до 220 грн./т. За попередніми розрахунками оптова ціна цукру повинна становити 3100—3150 грн./т.
Для врегулювання ситуації на ринку цукру уряд минулого тижня мав створити робочу групу. Чи буде ефект від її роботи, поки що сказати складно. Але завдання і цілі в неї цілком конкретні: перегляд рішень, прийнятих колишнім керівництвом Кабміну щодо ситуації на ринку цукру в Україні.
Експерти ж зазначають, що говорити з цілковитою впевненістю про те, що літня «солодка» криза більше не повториться, можна буде лише після того, як уряд визначиться, за якою ціною закуповуватиме цукор нового урожаю і чи закуповуватиме взагалі. На думку асоціації «Укрцукор», треба закупити 180 тис. тонн цукру до Аграрного фонду та 250 тис. тонн до Держрезерву. Генеральний директор асоціації «Укрцукор» Микола Ярчук впевнений, що, якщо інтервенційних закупівель не буде, ціна на вітчизняний буряковий цукор знизиться до 2,4 грн. за 1 кг.
Утім, хто сказав, що це буде невигідно для споживача? Як розповів «Дню» перший заступник генерального директора компанії «Укркондитер» Юрій Кожанов, ринок цукру — це і виробники, і споживачі (народ, цукроспоживчі галузі). І під час формування цін треба пам’ятати золоте правило: «Не нашкодь». Інакше цукор вироблятимуть, а купувати не зможуть. Навряд чи таке підвищення цін буде вигідне цукровикам. «Сьогодні ми в очікуванні бюджету та прийняття базової ціни на цукор і буряки нового врожаю», — пояснює він.
На його думку, коливання цін вгору-вниз і той факт, що в перспективі візьмуть за основу вартість буряків — 225 гривень, — звісна річ, призведуть до того, що очікувана ціна на цукор становитиме близько 4 гривень. За такої постановки питання «цукрова продукція кондитерів буде просто неконкурентоспроможна». «Основний ринок цукру — Казахстан, Росія. Цукор там дешевший удвічі. Це змушує деякі підприємства вживати адекватних заходів, щоб зберегти себе. Часто це означає скоротити, згорнути виробництво або перейти на інше», — засмучується Кожанов.
Шкода, що не завжди вдається приймати всі рішення з урахуванням усіх інтересів: щоб і вовки були ситі, і вівці цілі. Ціна цукру має бути такою, щоб забезпечувати конкурентоспроможність кондитерських виробів. В іншому випадку — це втрата робочих місць, виробництва, скорочення асортименту, а там і до ліквідації галузі недалеко.
До речі, питання цукрової галузі можуть стати головним каменем спотикання в переговорному процесі про вступ України до Світової організації торгівлі. Про це зовсім нещодавно заявляв заступник міністра економіки України Андрій Березний. Просто чинне в Україні ввізне мито на цукор (сирець, очеретяний і буряковий) на рівні 50%, але не менше 0,3 євро/кг фактично не дозволяє імпортній продукції потрапити на ринок країни. Тим часом найбільші світові експортери цукру, які є членами СОТ, наполягають на тому, щоб Україна поділилася з ними частиною ринку. Йдеться про поставки 250—400 тис. тонн цукру щорічно. Це збільшило б конкуренцію.