Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

15 вересня, 2005 - 00:00

Оцінки перетворюються на гроші

У Житомирській школі номер 14 проводять експеримент, у якому школярі отримують зарплатню за оцінки. «9-класники житомирської школи — єдині школярі в Україні, які заробляють гроші навчанням», — твердить класний керівник Віра Каленська. За її словами, кожний учень заробляє протягом тижня оцінки, які згодом «конвертуються» у гроші — за 4 платять 10 копійок, за 8 — 30 копійок, за 12 — 50 копійок. Як зазначила Каленська, незвичайна форма «оплати за навчання» почалася раніше, коли вчителька заохочувала учнів морозивом протягом трьох років. Після цього разом із батьками педагог розробила «тарифну сітку». Як передають podrobnosti.com, механізм заробляння грошей у школі простий: «відповідай на уроках більше, отримуй високі бали — і будеш мати наприкінці тижня велику зарплатню», — говорить учителька. За її словами, гроші своїм дітям видають батьки, які в цій грі виступають у ролі «касирів» — вони навіть пишуть у щоденнику сина чи дочки «Гроші видано» і ставлять підпис. «Дехто з моїх відмінників заробляє 7—8 гривень на тиждень», — твердить учителька, зазначаючи при цьому, що таким чином учні «готуються до дорослого життя: вони розуміють, що кожна праця має винагороджуватися».

Луцьк бореться з курінням

Сесія міської ради в Луцьку заборонила зовнішню рекламу алкоголю та тютюну, передає proua.com. Як повідомили в прес- службі Луцької міськради, виконкомові доручили розробити реальний механізм контролю з цього питання. Окрім того, в обласному центрі з’являться зони, вільні від куріння, якими буде визнано медичні, освітні, культурні та державні установи. Виконкому також доручили скласти конкретний перелік цих установ і створити спеціальну комісію, яка контролюватиме цей процес.

Учені сфотографували космічний вибух

Телескоп чилійської обсерваторії ESO сфотографував найдальший із відомих астрономам космічних вибухів. Як передає korrespondent.net, астрономи встановили, що світло з периферії видимого космосу подолало відстань у 12,7 мільярдів світлових років. Час, який фотони провели в дорозі, всього на одну шістнадцяту відрізняється від віку Всесвіту. Те, що вибух змогли побачити на Землі, пояснюють його винятковою потужністю. За словами вчених, при цьому виділилося в 300 разів більше енергії, ніж виробить Сонце за весь час свого існування. «Повідомленням» про такі події слугують рентгенівські і гамма-сплески, які відстежуються кількома орбітальними обсерваторіями. Одна з них — Swift — і зафіксувала спалах 4 вересня. Стадія космічного катаклізму, яка супроводиться гамма-випромінюванням, триває від кількох секунд до кількох хвилин. Після цього можна вивчати фрагменти об’єкта, що вибухнув: вони утворять розігріту хмару, яку можна побачити в оптичні та інфрачервоні телескопи. Проте, спроби знайти його за допомогою слабших інструментів, ніж 8,2-метровий чилійський телескоп VLT («Very Large Telescope»), були невдалими. Фахівці стверджують, що цікавий не стільки сам спалах, скільки його наслідки. Відомо, що надпотужні джерела випромінювання можуть підсвічувати хмари космічного пилу і навіть галактики, що знаходяться поряд, і тоді області, які набагато молодші за Землю та її околиці, стають доступними для спостереження.

Риба зникає

Річкова риба може перейти до розряду дефіциту. Як зазначають столичні рітейлори та переробники, лише за останні півроку попит на неї зріс у декілька разів, а вартість підвищилася в 1,5 разу, передає Київ-2000. Однак артілі, які працюють на берегах Дніпровського і Канівського водосховищ, констатують зниження обсягів вилову протягом останніх двох років. А іхтіологи передрікають, що за п’ять років річкову рибу не можна буде піймати навіть на вудочку, не кажучи про промислові обсяги. Представники контролюючих органів причиною дефіциту річкової риби вважають браконьєрство. А представники рибгоспів, які працюють на берегах Канівського та Київського водосховищ, списують це на несприятливі погодні умови, які спостерігаються протягом останніх двох років. У той же час іхтіологи столичної області передрікають справжню катастрофу. За словами іхтіолога I категорії Київського територіального відділу Держрибінспекції Ніни Сапаненко, популяції окремих видів риби, таких, як щука, плітка чи судак — поменшали в Київському водосховищі в декілька разів. «Те, що зараз виловлюється, — це риба п’ятирічного віку, раніше штучно запущена у водоймища. А ось замінити її нема чим: через намивання берегів під будівництво дач рибі ніде нереститися і годуватися», — зазначила вона. Іхтіолог I категорії Київського територіального відділу Держрибінспекції Олександр Ногарєв твердить, що в Канівському водосховищі ситуація ще більш критична. «Практично вся прибережна територія біля селища Козин, яка була місцем природних нерестовищ, повністю занесена піском і засмічена будівельниками, які зводять дачі та причали для яхт. Риба звідти пішла, і це безповоротний процес», — додав він. У результаті, за його словами, обсяги риби у водосховищі скорочуються на 10—15% на рік, і за п’ять років її стане як мінімум удвічі менше.

Білоруським козам введуть ген людини

Білоруські та російські вчені готуються пересадити козам людський ген із метою отримання молока з поліпшеними властивостями. «У середині вересня поточного року буде проведено операції з імплантації 100 козам людських генів. У кіз-донорів буде взято ембріони, в них учені транспортують людський ген. Потім ембріони буде пересаджено козам-реципієнтам», — повідомив керівник спільного білорусько-російського проекту «БелРосТрансген», співробітник НДІ тваринництва Національної академії наук Білорусі Олександр Будевич. Як передає korrespondent.net, за його словами, генну конструкцію з людського білка в Білорусь привезуть російські вчені. «Операції з транспортування в ДНК тваринних білків людського походження, які знаходяться в жіночому молоці, проводяться для отримання унікального молока, що має імунопідвищуючі властивості», — пояснив учений. Говорячи про прикладне значення даного проекту, він відзначив, що, «якщо експеримент буде успішним, козяче молоко стане якісно новим засобом при лікуванні серцево-судинних захворювань і найкращим молоком для штучного вигодовування грудних дітей». Окрім того, О. Будевич переконаний, що «білоруські трансгенні кози даватимуть до 800 літрів молока на рік». Він також відзначив, що перші п’ять пробних операцій із пересадки людського гена козам було зроблено влітку цього року, і пройшли вони успішно. «Перші в Білорусі роботи з трансгенезу тварин почали проводити близько 15 років тому, тоді було зроблено спроби за допомогою трансгенних технологій поліпшити племінні якості великої рогатої худоби», — повідомив учений.

«Трубка» стане безпечною

Американський винахідник Кіт Кокіта (Keith Cocita) запатентував технологію, яка дозволяє зберегти в безпеці всю інформацію, що знаходиться в пам’яті стільникового телефону, в тому числі й дані SIM-карти. Якщо телефон загублено, то його власнику варто зателефонувати за певним номером і ввести секретний код. Після цього викрадач телефону не зможе ним скористатися. Як повідомляє Washington ProFile з посиланням на Офіс Патентів і Торгових Марок США, цей винахід також полегшує процес відновлення даних, що зберігаються в пам’яті телефону. Кожного разу при перезарядці, інформація з телефону автоматично перезаписується на чіп, встановлений у зарядному пристрої. Щоб відновити втрачені номери телефонів й інше, досить приєднати новий телефонний апарат до старого зарядного пристрою.

Газета: 
Рубрика: