Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

18 серпня, 2005 - 00:00

Перший контракт у Жуковському

ВАТ «Авиакомпания «Якутия» придбає в лізинг два літаки Ан 140-100 виробництва ВАТ «Авиакор — Авиационный завод» (Самара). «Авиакор», «Якутия» і ВАТ «Финансовая лизинговая компанія» на міжнародному авіакосмічному салоні «МАКС-2005», що проходить у Жуковському (Московська обл.), підписали тристоронню угоду про постачання й введення в експлуатацію літаків Ан-140 російського складання. Літак розроблений київським АНТК ім. Антонова, постачальником важливих вузлів і партнером зі складання першого літака стало Харківське державне авіаційне виробниче об’єднання. Всього ж деталі та вузли для літака постачають більш як 800 контрагентів. Розвиток виробництва українсько-російського літака на виробничому майданчику в Самарі звільняє російські авіакомпанії від необхідності сплати митних зборів при купівлі машини, що підвищує її конкурентоспроможність. Раніше митні бар’єри були одним з чинників, що перешкоджали виходу Ан-140 на російський ринок.

Облігації гасяться метрами

ВАТ «Фірма «Астарта-центр» (Київ) випустить 259535 іменних безвідсоткових цільових облігацій у бездокументарній формі на суму 12042424 грн. для фінансування будівництва житлового будинку з підземним паркінгом і вбудованими нежилими приміщеннями в Подільському районі Києва. Джерелом погашення облігацій стануть житлові й нежилі приміщення в цьому будинку з розрахунку одна облігація — 0,01 кв. м. Номінал облігацій становитиме 46,4 грн. Поручителем емісії виступає ТОВ «Агрофірма «Троїцька» (Полтавська обл.). У разі порушення емітентом зобов’язань з погашення облігацій поручитель виплатить власникові облігацій їхню номінальну вартість.

Зернотрейдер придбав елеватор

Компанія Alfred C. Toepfer International Group (ACTI Group, Гамбург), великий міжнародний зернотрейдер, придбала експортний елеватор в Одесі. «У червні 2005 року всі акції експортного елеватора в Одесі були передані. Більш того, планується купівля додаткових потужностей для зберігання в Одесі та шести додаткових внутрішніх елеваторів в Україні», — йдеться в повідомленні ACTI Group. Компанія не уточнює, про який експортний елеватор йдеться, однак, згідно з даними агентства Інтерфакс-Україна, це «Укрелеваторпром». ACTI Group також зазначає, що минулого фінансового року в рамках подальшої експансії в країни Східної Європи вона придбала три додаткові внутрішні сховища в Україні. ЗАТ «Укрелеваторпром» днями повідомило про плани збільшити статутний фонд на 23,021 млн. грн., або на 31,1%, — до 97 млн. грн. для розширення фінансово-господарської діяльності. Збори акціонерів компанії розглянуть це питання в Києві 30 вересня.

Винороби отримали кредит

АКБ «Укрсоцбанк» (Київ) надав ЗАТ «ЗВМК Коктебель» (АРК) кредит у розмірі $13 млн. на термін 16 місяців. За даними банку, ЗАТ спеціалізується на виготовленні молодих, марочних і колекційних вин і коньяків. З 2003 року підприємство входить у число лідерів ринку України з виробництва коньяків (5-а позиція серед 17 виробників) і вин (11-я позиція серед 69). Станом на липень 2005 року, його частка на ринку коньяків становить 9,2%, на ринку тихих вин — 2,83%. 2005 року темпи зростання виробництва й продажу коньяків «Коктебель» перевищують темпи зростання ринку й становлять 17,53% порівняно з аналогічним періодом 2004 року. До структури ЗАТ «ЗМВК Коктебель» входять три заводи (в Коктебелі, Щебетовці та Сімферополі) й власна сировинна база, що нараховує понад 2200 га виноградників.

«Антоновська» філія в Ульяновську

Група компаній «Волга-Дніпро» і АНТК ім. Антонова підписали на «МАКС-2005» угоду про створення філії АНТК в Ульяновську. «Рішення про відкриття філії АНТК імені Антонова в Ульяновську — дуже важливе практичне рішення в реальному початку спільної діяльності для поновлення виробництва літаків Ан-124-100 на російській території», — заявив Інтерфаксу-АВН президент групи компаній «Волга-Дніпро» Олексій Ісайкін. З боку АНТК угоду підписав генеральний конструктор компанії Дмитро Ківа. Представник АНТК імені Антонова повідомив, що філія фірми створюватиметься на базі ЗАТ «Авіастар-СП». «Мета — оперативне вирішення питань, пов’язаних з відновленням серійного виробництва літаків Ан-124», — сказав він. За його словами, АНТК імені Антонова створює філію для того, щоб «у російських експлуатантів авіаційної техніки не було сумнівів, що вони зможуть оперативно вирішити всі питання, пов’язані із супроводом Ан-124».

Перший свинокомплекс по-датському

Спільне українсько-британське товариство «Нива Переяславщини» розпочало в Київській області будівництво свинокомплексу за датською технологією. Про це повідомив власник свинокомплексу Олександр Мостшан. За його словами, особливістю даного комплексу буде вакуумна система забирання гною. Гній буде поступати в чотири спеціальних резервуари по 5 тис. куб. м, а з них — як добриво — на поля. У будівництві беруть участь чотири будівельні компанії. В майбутньому планується побудувати в Україні п’ять подібних комплексів. Свинокомплекс розрахований на 30 тис. голів свиней та має потужність 2,4 тис. тонн м’яса на рік.

Газета: 
Рубрика: