Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Дві «національні мобілізації»

Завтра сесія Коктебельської ради буде... встановлювати мир у Криму
20 липня, 2005 - 00:00

Лідер меджлісу кримських татар Мустафа Джемільов заявив, що готовий оголосити «національну мобілізацію». Один із лідерів проросійських сил півострова голова КРО партії «Союз» народний депутат Лев Мірімський заперечує: «Ми закличемо кримчан до організації загальнонародної протидії екстремістам», що, по суті, є та сама «національна мобілізація». У самій Тихій бухті, як і раніше, протистоять один одному черговий пікет ініціативної групи кримських татар чисельністю приблизно сто чоловік із дев'яти регіонів Криму, готовий викликати, як вони стверджують, підкріплення в кілька тисяч осіб, і наряд міліції, готовий, зі свого боку, в будь-яку мить, як і 10 липня, викликати спецназ і внутрішні війська міліції. У самому Коктебелі засідає земельна комісія, що ухвалила рішення скликати цього тижня позачергову сесію селищної ради.

Нагадаємо читачам, що приводом для цього стало оголошення Верховною Радою Криму урочища Тиха бухта, де кримські татари планують побудувати етнографічне село для прийому туристів і ведення етнографічного курортно-туристичного бізнесу, заповідником («День», №126). Проте, на думку голови меджлісу кримських татар Мустафи Джемільова, це рішення Верховної Ради є суто політичним і провокаційним, спрямованим лише на те, щоб не дати цієї землі кримським татарам. За інформацією Джемільова, ділянка землі з такими ж природними даними по сусідству з Тихою бухтою площею завбільшки 4 гектари напередодні цього рішення була передана так званим «козакам», а ще раніше вся територія площею близько 700 гектарів, куди входить і Тиха бухта, була передана в безстрокове користування без будь-яких умов заводу вин і коньячних виробів.

Голова меджлісу наголосив, що кримські татари не визнаватимуть законності рішення Верховної Ради АРК про «заповідність» урочища Тиха бухта та надалі вимагатимуть розгляду цього питання на найближчому засіданні Ради з питань національної безпеки й оборони України (РНБО).

Тим часом земельна комісія Коктебельської селищної ради з участю Рескомзему Криму шукає можливі варіанти вирішення проблеми Тихої бухти. З одного боку, будь-яке будівництво в Тихій бухті ускладнюється тим, що поблизу неї немає ні ліній електропередач, ні водопроводу, ні газопроводу, ні інших комунікацій, навіть упорядкованих доріг. Нечистоти та сміття після будівельників і мешканців неминуче опиняться в морі, яке досі зберігається в чистоті. З іншого боку, збільшеному населенню Криму однаково треба шукати нові землі для поселення, в тому числі й вирішувати проблему з поверненням депортованих репатріантів, які, згідно із загальним правилом, мають право повернутися в рідні місця. Але турботи уряду про чистоту й екологію в Криму також не безпідставні. Згідно з висновком Української академії наук, у Тихій бухті зареєстровані 27 видів флори та 15 видів фауни, які занесені до Червоної книги, 64 види флори є ендеміками, які ростуть тільки в Криму. Бухта має також й археологічну цінність: хоча дослідження почалися в 1990-х роках, проте насправді розкопки ще не проводили. У відповідь на це Ділявер Ісмаїлов й Абдумеджіт Сулейман, члени ініціативної групи, кажуть, що «хоч заповідник у Тихій бухті й оголошений, але кордони цього заповідника досі не визначені та не винесені в натуру, а отже, звідки хто знає — стоїмо ми саме в заповіднику чи за його кордонами?»

Земельна комісія, втім, пропонує альтернативні варіанти. Як повідомив журналістам заступник Феодосійського міського голови Едем Куртієв, робоча комісія за підсумками роботи в Тихій бухті, запропонувала скликати сесію 21 липня і на ній розглянути варіанти виділення для депортованих понад 3 гектарів землі на території селища, 45 гектарів — в Арматлуцькій долині, 12 гектарів — у житловому кварталі «Долина», 54 гектари — в Мигдалевому гаї. За інформацією Едема Куртієва, Рескомзему Криму запропоновано опрацювати питання з вилучення 6,7 гектара землі, зайнятих виноградниками господарства «Коктебель», а Коктебельській селищній раді — з вилучення понад 14 гектарів землі у приватних користувачів. Проте пікетники заявляють, що і це рішення не бездоганне: забирати землю в одних людей і передавати іншим. Це означає — свідомо провокувати невдоволення і протистояння, до того ж, за їхнім твердженням; велика частина цих земель непридатна для забудови — це горби, драговини по руслу річки, що протікає селищем, це траса магістрального водоводу тощо. Зі свого боку, селищний голова Коктебеля Олексій Булига каже, що «в Коктебелі вся земля така, й ідеальної землі немає…» На що члени ініціативної групи заявляють, що на позачерговій сесії селищної ради вони доводитимуть незаконність рішення про оголошення Тихої бухти заповідником і наполягатимуть на виділенні землі для етнографічного села саме там…

До вирішення проблеми по-своєму приєдналися й кримські екологи. Кримська Республіканська Асоціація «Екологія і Мир» почали реалізацію нового проекту «Від Орхуса до Криму». Мета — збереження унікальних земель автономії за допомогою залучення широкої громадськості до вирішення питань, пов'язаних із виділенням земель, зміною їх цільового призначення, а також ліквідація юридичної неграмотності громадян у земельних питаннях та екологічному праві. Силами 350 членів асоціації в 14 відділеннях, за участю 12 колективних членів, здійснюватиметься моніторинг відповідних адміністративних територій на предмет виявлення фактів виділення та використання земель із порушенням земельного законодавства, що призводять до погіршення екологічної обстановки. Робота розпочнеться з Алушти, Ялти та Сімферополя. Проте саме вчені наголошують, що, попри всю гостроту конфліктів, для їх реального й остаточного вирішення поки що мало робиться. Влада досі у вирішенні цієї проблеми рухається тільки шляхом створення конфліктів, незважаючи на гучні заяви про створення кадастру та банку даних про власників землі, в Криму поки що немає ні загального обліку землі, ні загального обліку кримчан, яким належить земля, немає загального списку репатріантів й обліку вже отриманих ними ділянок.

Що ж вирішить сесія Коктебельської селищної ради? Сьогодні від неї, як ні від кого іншого, залежить мир у Криму…

ДО РЕЧІ

Рада міністрів Автономної Республіки Крим виділить землі в районі Алушти, Коктебеля та бухти Капсель під індивідуальне житлове будівництво, багатоповерхове житлове будівництво та будівництво житла для молодих сімей. Таких домовленостей позавчора досягли учасники наради в Раді міністрів АРК, присвяченої земельним питанням, повідомляє Інтерфакс-Україна. За словами радника глави кримського уряду Владислава Єрмакова, під час наради домовилися виділити землі на території міста Алушти під індивідуальне житлове будівництво, багатоповерхове житлове будівництво та будівництво житла для молодих сімей. Причому під індивідуальне будівництво відводять 40 га землі, з яких 16 га — раніше депортованим. Питання виділення земельних ділянок у районі Партеніта, що не перебувають у сфері компетенції Ради міністрів Криму, розглядатимуть на засіданні Партенітської селищної ради сьогодні. Загалом досягнута домовленість і про відведення землі під будівництво в районі Коктебеля та бухти Капсель. Проте для прийняття остаточного рішення про виділення ділянок у цих районах треба провести низку додаткових консультацій.

Микита КАСЬЯНЕНКО, Сімферополь
Газета: 
Рубрика: