Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Бюджетників побільшає

15 липня, 2005 - 00:00

Вищі навчальні заклади України цього року зможуть прийняти на бюджетні місця 144 тисячі абітурієнтів. А для технікумів уряд затвердив держзамовлення в розмірі 88 тисяч місць. Це означає, що половина випускників середньої школи нинішнього року (їх кількість становила 469 тисяч) зможе вчитися за державні гроші. Минулого літа «безплатники» становили близько 36% від усіх зарахованих у країні в студенти, цього року — половину. Про це вчора повідомили журналістiв у Міністерстві освіти та науки. До речі, якщо брати до уваги суму, що повністю забезпечує освіту одного студента на рік (а це комунальні послуги, нова зарплата викладача, наприклад, професорська — близько двох тисяч гривень, і різні інші потреби), то за загальними підрахунками міністра, це в середньому становитиме сiм тисяч гривень.

Щодня до міністерства надходить близько 15 звернень про порушення у вступній кампанії, але при перевірці вони підтверджуються в одному випадку з десяти. Новацією сезону став момент апеляції, оскільки тим, хто сумнівається в об’єктивності, відповідають не ті, хто приймав іспит, а інші викладачі, в тому числі й шкільні вчителі.

В експерименті із зовнішнього тестування, що триває вже третій рік, взяло участь 10 тисяч випускників шкіл. За планами міністерства, наступного року з єдиним вступно-випускним іспитом доведеться зіткнутися вже всім випускникам. Навіть профільні дисципліни з обраної спеціальності задумали проводити без участі вищого навчального закладу, куди збирається абітурієнт, і навіть не на його території.

Цього навчального року студентам педагогічних вузів збільшать стипендію на 15% порівняно з іншими вузами. Випускникам-педагогам заплановано виплачувати доплати, а решті вчителів підвищувати зарплату, поступово виплачуючи й нагромаджені борги з різних доплат. Зарплата вчителя-початківця становитиме 660 гривень, а професіонал вищої категорії отримуватиме 795 гривень. Зрушилося з місця для педагогів і житлове питання. Лише за цей рік у 250-ти нових квартирах господарями стали вчительські сім’ї, а до кінця року міністр планує довести цю цифру до тисячі.

Людмила РЯБОКОНЬ, «День»
Газета: